Segítség:GYIK

From Wikimedia Incubator
This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 100% complete.

Ezek a gyakran ismételt kérdések (GYIK).

Ez része a Wikipédiának? Mi a Wikimédia és a MediaWiki?

Vess egy pillantást ezekre a képekre:

A Wikimédia Alapítvány és projektjei
Wikipédia, MediaWiki és Wikimédia

Az Inkubátor a Wikimédia Alapítvány (angolul Wikimedia Foundation) része, ami különböző projekteket üzemeltet, például a Wikipédiát. Ezek az oldalak a MediaWiki szoftvert használják.

Az Inkubátor működése és a jóváhagyás

Mik a szabályok és irányelvek?

A legfőbb irányelveinket megtalálhatod itt: Inkubátor:Irányelvek. Lásd még az irányelveket gyűjtő kategóriát.

Hogyan tölthetek fel képet?

Regisztrált felhasználóként alapból a Special:Upload (Fájlok feltöltése) menüpont alatt tudnál feltölteni, de az Inkubátoron ezt letiltottuk. A Wikimedia Commons oldalán feltöltött anyagok viszont elérhetőek nálunk is — javasoljuk ennek használatát. Részletek: Incubator:Upload/hu (Inkubátor:Feltöltések).

Első lépések

Kövesd a kézikönyv útmutatásait. A projektindításhoz a kérdéses nyelvnek ISO 639-es kóddal kell rendelkeznie.

Mikor kap a tesztprojekt saját címet?

A Metán benyújtott élesítési kérelem után. Amíg a Nyelvi Bizottság dönt az ügyben, a tesztprojekt az Inkubátoron marad. Az élesítési kérelmek lapján a nyelv mellé írt verified to be eligible (magyarul: megalapozott igény) azt jelenti, hogy a Nyelvi Bizottság nem látja elvi akadályát a projekt létrehozásának. Az innen elérhető allap foglalja össze a teendőket — ha ezekkel megvagytok, és teszt továbbra is aktív, akkor a létrehozást jóváhagyják (approved státusz). Ezután még egy kis idő, amíg elküldik a kérést (angolul: bug) a fejlesztőknek, és a wiki saját címet kap.

Munka a tesztprojektben

Mit írjunk? Miről írjuk?

Lásd még a kicsi és új Wikipédiáknak szánt útmutatót a Metán.
Teszt-Wikipédiáknak:

 • A cél egy minőségi enciklopédia létrehozása. Ha lehet, javasoljunk stilisztikai oldalakat a szerkesztőknek a projekt nyelvén, esetleg linkeljünk be szótárakat és nyelvtani összefoglalókat. Bárminek, ami hasznos lehet a szerkesztőknek, helye van a felsorolásban.
 • A tartalomra nézve iránymutató az Ezer fontos cikk című összefoglaló, illetve ennek frissebb változata angolul a Metán.
 • A térségetekről, nyelvterületetekről szóló cikkek kiemelt figyelmet érdemelnek, köztük:
  • a földrajzi, történelmi, társadalomtudományi, politikai, illetve
  • a természettudományos, technológiai, művészeti, vallási és sport témájú cikkek.
 • Fordíthatsz oldalakat más Wikipédiákból is.

Miért nem működik a subdomain? Miért nem irányít vissza az URL az Inkubátorba? Hogyan működik az átirányítás?

Az Inkubátorba azok a címek (URL) irányítanak át, amelyek a projekt-nyilvántartás szerint nem léteznek (piros linkként jelennek meg) az adott nyelven. Kivételek:

 • bezárt projektek (áthúzott kék linkek);
 • projektek a nyilvántartásban külön nem szereplő nyelven (főleg Wikipédiák);
 • Wikiegyetem- és Wikiforrás-projektek.

Az URL-címben megadhatsz oldalnevet is, ekkor az Inkubátor megfelelő oldalára leszel irányítva (xyz.wikiprojekt.org/wiki/oldalnév → incubator.wikimedia.org/wiki/Wx/xyz/oldalnév). A paraméterek (például az "action=history", mint laptörténetre való hivatkozás) viszont nem működnek. Az alap xyz.wikiprojekt.org a tesztprojekt főoldalára (Wx/xyz/Main_Page) irányít át, ha az létezik — a preferált nyelv ("uselang") paraméter ekkor használható.

Hogyan használhatom az interwiki hivatkozásokat?

A wikipédiás tesztprojektek az éles projektekben megszokott (hagyományos) módon hivatkozhatnak más nyelvi változatokra. Például: a magyar Wikipédia egy cikkének eléréséhez a ''[[hu:oldalnév]]'' kifejezéssel juthatunk. A Wikidata egyelőre még nem szolgálja ki interwiki terén az Inkubátort, de vannak botjaink (automatáink), amelyek időről-időre frissítik az interwiki-hivatkozásokat. Az éles projektekből nem lehet Inkubátor-lapokra hivatkozni az oldalsávban.

A többi projektben az interwikiket ki kell egészítened a projekt kódjával. Példák:

 • hivatkozás az angol Wikivoyage-ra: [[en:voy:oldalnév]];
 • hivatkozás a francia Wikiszótárra: [[fr:wikt:oldalnév]].

Előtagok

Mi az az előtag?

Az előtag vagy prefix a cím első része. Az oldalsávban levő lap találomra egy véletlen oldalra visz — nagy eséllyel olyanra, amelyik a címében tartalmaz előtagot. Ebből az első tag (két betű) jelöli a projektet, a perjel utáni tag (két vagy három betű) a nyelvi változatot, majd egy újabb per után a harmadik tag a cikk címe. (A formátum tehát: típus/kód/név.) Például:

Élesítés után a harmadik tag lesz a cikk címe — addig a normál cím használata önmagában nem lehetséges.

Az irányelvek szerint a tesztprojektek lapjai minden esetben előtagosak. Például:

 • sablonok esetén: „Template:Wx/xx/Sablonnév”;
 • kategóriák esetén: „Category:Wx/xx/Kategórianév”.

A nyelvkód kisbetűs!

FONTOS: A Help: (súgó) és Incubator: (projekt) névterek az Inkubátor működéséhez vannak fenntartva. Ha a saját projektetekhez szeretnél Súgó: vagy Projekt: (például: Wikipédia: vagy Wikihírek:) névtérben cikket létrehozni, az előtag mögé tedd a névteret. Példák:
 • súgóoldalhoz: Wx/xx/Help:lapnév (magyar projekt esetén: Wx/hu/Súgó:lapnév);
 • projektoldalhoz: Wx/xx/Projekt:lapnév (konkrét példa: Wy/hu/Wikivoyage:Segítség).

Mi a nekem kellő előtag?

Az előtag a lapnév előtti rész: típus/kód

 • Típus: lehet Wp (ha az adott teszt Wikipédia), Wt (ha Wikiszótár), Wq (ha Wikidézet), Wb (ha Wikikönyvek), Wn (ha Wikihírek) vagy Wy (ha Wikivoyage). A Wikiforrás és a Wikiegyetem tesztprojektjei a többnyelvű Wikiszótárban, illetve a Béta Wikiegyetemen találhatók.
 • Nyelvi kód: a speciális nyelvi kódok az ISO 639 alapján kerülnek kiosztásra. ISO-kódra mindenképp szükség van a projektindításhoz (keresés). A magyar nyelvi kód a hu.

Segítség, nincs ISO-kódom!

Sajnáljuk, de ebben az esetben nem indíthatsz tesztwikit itt.

Miért kell minden lapnév elé előtag?

Az előtagokkal lehetővé válik, hogy:

 • megkülönböztessük a különböző tesztekhez/nyelvekhez tartozó lapokat;
  azaz hogy ugyanazon névvel több oldalt is létre lehessen hozni (például egy London című oldalról honnan tudnánk, hogy melyik nyelvhez tartozik, hisz számos nyelvben ugyanígy írják, s bármelyik tesztprojekt írhat róla);
 • exportáláskor, vagyis amikor a tesztprojektet élesítik, egyszerűen kiválogathassuk a projekt lapjait: a megfelelő előtaggal ellátott lapok átkerülnek az új wikibe, a többi nem;
  mert az oldalakat importálással mozgatjuk, nem egyszerű másolással — az előtagok használata nélkül ez meglehetősen nehéz lenne;
 • félautomatikusan elemzést készítsünk a tesztről, ami gyorsíthatja az élesítési eljárást;
  tehát hogy gyorsabban kaphasson saját címet a tesztprojekted.  :-)

Hogyan lehet így hivatkozni a lapokra?

Az AddPrefix segédeszköz alapértelmezetten be van kapcsolva minden felhasználónak (2022 óta). Ennek segítségével a normál, más wikiken megszokott módon linkelhetsz előtagos lapokra – a segédeszköz kiegészíti majd a linkeket az előtaggal. Például az, hogy [[Lapnév]], automatikusan mint [[Wx/xx/Lapnév|Lapnév]] kerül mentésre.

Ha a böngésződben nincs engedélyezve a JavaScript, vagy valami más okból nem használnád a segédeszközt, akkor az előtagokat magadnak kell megadnod a tesztprojekt lapjainak, kategóriának és sablonjainak linkelésekor.

Még mindig nem értem az előtagokat

Tedd fel a kérdésed a közösségi portálon. A lap alapvetően angol nyelvű.

A projektek élesítése

Létrehozták a projekt saját wikijét! Mit tegyek most?

A szerkesztéssel még várj, és ne másolj! Az Inkubátorban létrehozott tartalmat idővel átemeljük a projekt saját wikijébe. Részletek (angolul): Inkubátor:Importálás az Inkubátorból.

A bejelentkezési adataidnak a központi azonosítás miatt működniük kell az új wikin is.

A statisztika adatai nem pontosak!

Ez egy ismert programhiba, ami minden új wikiprojektnél felmerül. A statisztikai oldal számlálói bizonyos időközönként (néhány naponta) automatikusan frissülnek: légy türelmes! Ha a helyzet néhány nap elteltével sem javul, a fejlesztőknek kell karbantartó szkripteket futtatniuk, hogy kijavítsák a hibákat.

Miért nem lett minden oldal importálva?

Valószínűleg a statisztikai adatokból (Special:Statistics) indultál ki, esetleg a {{NUMBEROFARTICLES}} (lapok száma) varázsszót használhattad — sajnos ezek importálás után nem működnek helyesen: ez egy ismert szoftverhiba. A Special:Allpages (Minden lap) oldalon megtalálhatod a teljes laplistát, és az összehasonlítást célszerű ez alapján végezni — bár ez számot nem ad. Néhány korábbi importálásnál valóban előfordult, hogy nem lett minden lap átemelve. Lehet, hogy ezeket azóta pótolták, de ha egyes lapok mégis hiányoznának, kérjük vedd fel a kapcsolatot azzal, aki az importálást (átemelést) végezte.

Saját logót szeretnénk

 • Elsőnek is, a projektetek neve és mottója kerüljön be a saját nyelveteken ebbe a listába — így a későbbiekben, ha szükséges, újra el tudjuk készíteni a logót. Ha a projekt kikerült az Inkubátorból, töröljétek az 5=incubator kódrészletet a projektetek adatai közül.
 • A fenti oldalon (angol nyelvű) útmutatók is vannak a témában — ezek szerint töltsétek fel a logót a Commonsba egy szabványos néven (ez például az angol Wikipédia esetében File:Wikipedia-logo-v2-en.png lenne), és egy adminisztrátorral védessétek le a képet. Ha a logót nem tudjátok magatok elkészíteni, kérjetek segítséget a Wikipedia/2.0 vitalapján.
 • A logó 135 pixel széles és áttetsző (angolul: transparent) kell legyen! Ha mindezzel megvagytok, adjatok be egy fejlesztői kérést a Phabricatoron (segítség) a Wikimedia-Site-Requests címkével, ami alapján beállítják a projekt logóját.

Hogyan változtathatjuk meg az oldal nevét?

Fejlesztői kéréssel a Phabricatoron a Wikimedia-Site-Requests projektcímkével.

Adminisztrátor szeretnék lenni

Ideiglenes adminisztrátori jogkört a Meta hozzáférés igénylési oldalán kérhetsz, megnevezve, hogy miért és milyen időre lenne szükséged a feladat ellátására. Ha az adott wiki közössége megszavazta, hogy adminisztrátor legyél, a jogkör beállítását szintén a Metán kérheted.

Az új wikire mutató interwiki linkek nem működnek!

Ez az élesítés után rendszerint így van egy ideig. Légy türelmes, a hibát nagy valószínűséggel már jelentették, és hamarosan javítják is.

A projektünk nem szerepel a Meta Wikipédiákat összegző listáján vagy más hasonló listákon!

Ne aggódj, hamarosan frissülni fognak az adatsorok. Ha mégsem, akkor még mindig nyithatsz egy hibajelentést a Phabricatoron (a hibajegyen használd ezt a címkét: VPS-project-Wikistats).

Fordítás, kezelőfelület stb.

A kezelőfelület (interfész) angol — hogyan állíthatom át?

Először is be kell jelentkezned. A beállításaidnál aztán már megváltoztathatod a nyelvet. A kezelőfelület fordításáról a kézikönyvben olvashatsz. A kezelőfelület nyelvét úgy is módosíthatod, hogy az aktuális felületnyelv nevére kattintasz az oldal tetején, a felhasználói neved mellett.

A nyelvem nem választható ki a listából a beállításokban / Átállítottam a nyelvet, de a kezelőfelület még mindig angol!

Ez azt jelenti, hogy a kezelőfelület még nincs, vagy nincs teljesen lefordítva az adott nyelvre. A fordítással a Translatewiki.net oldalain foglalkozunk, az ottani útmutató alapján te is bekapcsolódhatsz. Lásd még: Inkubátor:Fordítási feladatok, illetve Translatewiki:Fordítási statisztikák.

Nem kaptam választ a kérdésemre

Fordulj a közösségi portálhoz; a leggyorsabb válaszra akkor számíthatsz, ha angolul kérdezel. Ha releváns, a kérdés-válasz bekerül majd ebbe a gyűjteménybe.