Wn/hu/Wikihírek:Lapvédelem

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | huWn > hu > Wikihírek:Lapvédelem
Green check.png Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve, ami minden szerkesztő számára követendő.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye az irányelv vitalapja vagy a társalgó.


Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A Wikihírek lapjait az adminisztrátorok levédhetik, hogy megakadályozzák a szerkesztésüket vagy átnevezésüket. Egy lap lehet részlegesen védett, amikoris csak a már – legalább négy napja aktív – regisztrált szerkesztők módosíthatják, illetve lehet teljesen védett, vagyis csak az adminisztrátorok által szerkeszthető. Normál esetben a lapok nincsenek hosszú időre levédve, mivel ez akadályozná azok fejlődését, ami alapvetően káros lehet.

Az Inkubátorban a lapvédelem az adminisztrátorok jogköre. Üzenőfaluk: Incubator:Administrators' noticeboard. A teszt-adminisztrátorok lapvédelmet beállítani nem tudnak.

A védelem okai[edit | edit source]

Néhány esetben szükség lehet az oldalak állandó (időben korlátlan) védelmére, elsősorban a vandálok miatt. Ilyenek lehetnek például:

 • a nagy látogatottságú lapok, mint például a Wn/hu/Kezdőlap;
 • a projekt logója és fontosabb szerzői jogi vagy felhasználási feltételeit taglaló oldalai;
 • egyes, a rendszer működése szempontjából fontos (adminisztrációs) lapok;
 • bizonyos törölt lapok, hogy ne lehessen azokat újra létrehozni;
 • a MediaWiki-névtér lapjai, mivel ezek a Wikihírek megjelenítését szabályozzák.

Néhány Wikihírek projekt állandó védelemmel látja el továbbá a régi híreket, hogy azokat ne lehessen már szerkeszteni egy idő után. Az eljárást archiválásnak hívják; így működik például az angol Wikinews vagy a spanyol Wikinoticias.

Előfordul, hogy ideiglenes védelmet alkalmazunk:

 • a szerkesztési háborúk lecsillapítására: az érintett cikk zárolásával egy időre elvesszük a veszekedés tárgyát mindegyik féltől;
 • bizonyos lapoknál, indokolt esetben, hogy elejét vegyük a korábban ismétlődő vandalizmusnak vagy az irányelvek sorozatos megsértésének.

A teljesen levédett lap szerkesztések híján változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy az éppen levédett állapot lenne a legjobb vagy kitüntetett. Ilyen alapon azt kérni tehát, hogy egy védett lapot állítsanak vissza egy korábbi állapotára: jobbára értelmetlen.

Jó tanácsok adminisztrátoroknak[edit | edit source]

 1. Ne szerkeszd vagy állítsd vissza az ideiglenesen védett lapokat, kivéve a vitatottságot vagy a védelmet jelző sablonok beillesztését.
 2. Ne védj le olyan lapokat, amelyekkel kapcsolatban vitába keveredtél.
 3. Ha szerkesztési háború miatt kellett zárolni a lapot, akkor igyekezz közvetítőként eljárni a felek között.
 4. Oldd fel a védelmet, amint lehetséges; ezzel együtt távolítsd el a védelmet jelző sablont, s mindezt jelezd a szerkesztési összefoglalóban.

Az adminisztrátoroknak lehetőleg tartózkodniuk kell az olyan oldalak levédésétől, amelyekben jelentős változtatást hajtottak végre, vagy amelyiknek a vitalapján kifejtették véleményüket. Az adminjogok nem szerkesztői kiváltságok – az adminisztrátorok feladata a közösség mint egész szolgálata. Ha mégis olyan oldalt szeretnél védetté tenni, amelynek szerkesztésében érintett vagy, akkor inkább kérj meg egy másik adminisztrátort, hogy védje le helyetted.

Szerkesztői háború esetén az egyes változatokat érdemes egyenrangúnak tekinteni, hogy nehogy előnyben részesítsük a cikk egyik állapotát a többivel szemben. Értelemszerű kivétel, ha valamelyik változat vandálok műve.

A felhasználói lapokhoz tartozó CSS és js lapokat nem szükséges levédeni: azokat eleve csak az adott szerkesztő tudja módosítani.

Lásd még[edit | edit source]