Jump to content

Wn/hu/Wikihírek:A három visszaállítás szabálya

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:A három visszaállítás szabálya
Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve. Az itt leírtak minden szerkesztő számára követendőek.

Az oldalt csak akkor szerkeszd, ha a változtatással a többi szerkesztő egyetért – előtte kérd ki mások véleményét a vitalapon vagy a társalgóban.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye a vitalap vagy a társalgó.
Az eredeti angol változathoz képesti változások:

  • a magyar Wikipédia változatából: „A nem bejelentkezett felhasználók szerkesztései akárhányszor visszaállíthatók”
  • a magyar wikipédiás változatból az újrafordításkor megtartottunk néhány magyarázatot (forrásszöveg nézetben a szakaszok forrását komment jelöli)

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

Dióhéjban: Ne állítsd vissza ugyanazt a lapot 24 órán belül több mint három alkalommal. (Ez nem vonatkozik saját változtatások vagy az egyszerű vandalizmus visszavonására.)

Ez minden személyre külön-külön vonatkozik, akkor is, ha több felhasználónevet használ. A szabály felhasználók két-háromfős kisebb csoportjaira is vonatkozhat, ha egy másik személy ellen dolgozva működnek együtt. A nem bejelentkezett felhasználók szerkesztései akárhányszor visszaállíthatók.

A tényleg fontos visszaállításokat valaki más úgyis megcsinálja – ezzel eldől, hogy a tágabb közösségnek a két változat közül melyik helyesebb.

Ha gondolod, kérd meg egy szerkesztőtársad, hogy nézzen rá a kérdéses cikkre. Ha te és a neked segítő szerkesztő is már három-háromszor visszaállítottátok a cikket, akkor ajánlott a lapra védelmet kérni és rendezni a vitát.

Mi a visszaállítás?[edit | edit source]

A visszaállítás itt egy másik szerkesztő vagy szerkesztők módosításainak semmissé tétele, részben vagy egészben. Lehet ez szerkesztés egy lapon, átnevezés, adminisztrátori műveletek visszavonása, de akár egy törölt lap újbóli létrehozása is.

Egy felhasználó nem kell, hogy ugyanazt a visszaállítást végezze el háromnál többször a szabály megszegéséhez: a lap valamennyi visszaállítása beleszámít a 24 órás időszakba.

Vandalizmus visszaállítása[edit | edit source]

Ha egy kitiltott szerkesztő vagy vandál szerkesztéseit kell többször visszaállítanod, akkor szóba jöhet a felhasználói név vagy az IP-cím blokkolása. Ha adminisztrátor vagy, a megfelelő irányelvek alapján blokkold a felhasználót. Jimbo Wales megfogalmazásában:

A három visszaállítás szabálya általában nem érinti azokat a felhasználókat, akik egyszerű vandalizmust állítanak vissza, miközben arra várnak, hogy egy adminisztrátor blokkolja az IP-címet. Általában az adminisztrátoroknak még kétszer sem kell visszaállítaniuk az egyszerű vandálok után, mert addigra már blokkolhatják őket. (Bár néha dönthetnek úgy, hogy nem blokkolják az IP-t, nehogy azzal esetleg ártatlan felhasználókat is kizárjanak.) De a néhány esetben amikor a vandalizmus eljut a három visszaállításig: a szabályt nem úgy kell értelmezni, hogy ilyenkor a már háromszor visszaállító szerkesztő ott kell hagyja a vandalizmust. Bánj óvatosan ezzel a kivétellel – a legjobb a vandált blokkolni, amint ez lehetséges. És győződj meg róla, hogy a szokásjog szerinti egyszerű vandalizmusról van-e szó.
A kivétel nem vonatkozik a bejáratott szerkesztők szerkesztéseire, csak azért mert az szerinted „vandalizmus”. Az egyszerű vandalizmus megítélése nem lehet vita tárgya: ne keverd össze olyan szerkesztésekkel, amikkel egyszerűen nem értesz egyet.

Intézkedések a szabály megsértésekor[edit | edit source]

Ha megsérted a szabályt, akkor a 24 órán belüli negyedik visszaállításod után egy adminisztrátor 24 órára blokkolhat. Ha több résztvevő is szabályt sért, az adminisztrátoroknak mindkét oldalt azonos elbánásban kell részesíteniük.

A szabály szelleme a blokkoláson kívül megkívánja:

  • a felhasználók felvilágosítását, ha még nem ismernék a kialakult gyakorlatot;
  • a nyomásgyakorlást a közösség részéről és a példamutatást;
  • az adminisztrátor mérlegelését lapvédelem beállításakor, hogy a szerkesztési háborút kiváltó változatot védi le (ami a gyakran visszaállító félnek nem tetszik), vagy a semlegesség jegyében az épp aktuális változatot. (Ez a lapvédelemnél leírtak kiterjesztése.)

A szabály megsértésére a társalgóban hívhatod fel a figyelmet.

Ha adminisztrátorként ezen szabály szerint blokkolsz felhasználót, akkor a társalgóban mindig tüntesd fel a problémás szerkesztések difflinkjét is, ha azt más még nem tette volna meg.