Wn/hu/Wikihírek:Adminisztrátorok

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | huWn > hu > Wikihírek:Adminisztrátorok

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

Az adminisztrátori teendőket jelenleg az Inkubátor adminisztrátori oldalán (Incubator:Administrators' noticeboard, röviden: I:AN) lehet jelezni, lehetőleg valamely világnyelven.

A felhasználói jogok teljesebb leírását az Incubator:Administrators (röviden: I:A) című lapon találhatod. A teljes jogú adminisztrátorok az Inkubátor összes projektében felléphetnek (általában kérés alapján, hisz nem minden nyelvet beszélnek), míg a teszt-adminisztrátorok az egyes tesztprojektekre kapnak adminisztrátori jogokat.

A magyar Wikihíreknek az Inkubátorban jelenleg nincs teszt-adminisztrátora.


A megbízatás lényege[edit | edit source]

Az adminisztrátorok nem rendelkeznek speciális hatalommal, és ugyanúgy felelnek szerkesztéseikért, mint minden más szerkesztő – néhány biztonsági korlát az esetükben tágabb, mert megbízhatónak tartjuk őket és a megválasztásukat kérték.

A közösség az adminisztrátorokhoz fordul számos karbantartási tevékenység esetében, melyekhez a számukra biztosított elérési jogok szükségesek. Ezek között szerepel a törlési megbeszélések figyelemmel kísérése és a konszenzus megállapítása olyan szempontból, hogy a cikkek törlésre kerüljenek vagy nem; az újonnan megjelenő cikkek figyelése és gyors törlése, ha azok vandalizmusnak bizonyulnak és általában a szerkesztők olyan kéréseinek teljesítése, melyekhez adminisztrátori hozzáférés szükséges.

A wikinek kevés olyan része van, melyeket nem tud bárki használni, azonban ezek fontos részét képezik a Wikihírek működőképességének. Az adminisztrátorok különleges lehetőségei az alábbiakat takarják:

Lapvédelem[edit | edit source]

Lásd még a kapcsolódó irányelvünket. Az Inkubátorban erre csak az adminisztrátorok képesek, a teszt-adminisztrátorok nem.
  • Védett lapok szerkesztése: A védett lapok a legkézenfekvőbb célpontok a vandálok számára, ezért ezek szerkesztése közvetlenül nem lehetséges. A változtatási kérelmeket a vitalapokon keresztül lehet jelezni, és azokat az adminisztrátorok tudják átvezetni az oldalakra. Jellemzően ilyenek a projektek kezdőlapjai, de a magyar Wikihírekben ez egyelőre nincs levédve.
  • Lapvédelem beállítása: A legtöbb projektben lapok csak nagyon ritkán kerülnek lezárásra, de a Wikihírekben szokásos a régi cikkek levédése, mivel azok az egy időpontban ismert tényeket tükrözik. Ez a fajta archiválás a magyar Wikihírekben nincs bevezetve.

Törlés és visszaállítás[edit | edit source]

  • Lapok törlése teljes történetükkel együtt: Az irányelveknek nem megfelelő lapok törlését a törlési megbeszélések közös, inkubátoros lapján kérheted. Egyértelmű esetekben azonnali törlés kérhető a metás irányelvek szerint. A törlés néha csak egy technikai feladat, például egy átnevezett vagy elírt lap után maradt átirányítás eltávolítása, vagy átnevezés előtt egy üres lap törlése. Törlésre kerülhetnek lapok amiatt is, mert a tartalmuk halandzsa, vagy mert a bevágott anyagok miatt jogsértő.
  • Törölt lapok megnézése és visszaállítása: Ez ritkán fordul elő. A törölt lapok visszaállítását a törlési megbeszélések inkubátoros lapján lehet kérni.

Helyreállítás[edit | edit source]

  • Lapok gyors helyreállítása: Amikor egy adminisztrátor megnézi a szerkesztéseket, akkor van egy linkje, ami így néz ki: [visszaállítás]. Ennek segítségével a lap állapotát visszaállíthatja az utolsó, nem a jelzett szerkesztő (vagy anonim IP) által készített változatra, a szerkesztési összefoglalóban a (XY szerkesztései visszaállítva ZY utolsó változatára) üzenettel. Ez meggyorsítja a névtelen vandálok által rongált lapok helyreállítását. Ez csak egy technikai egyszerűsítés, hiszen bárki képes lapokat azok előző állapotára visszaállítani.

A vandalizmus eltüntetése a friss változtatásokból[edit | edit source]

  • Az admninok tudnak úgy szerkesztést visszavonni, hogy az alapesetben ne látszódjon a friss változtatások között. Ehhez a &bot=1 stringet adják meg, például http://en.wikinews.org/w/wiki.phtml?title=Special:Contributions&target=Firk&bot=1. Ha így állítanak vissza valamit, akkor sem az eredeti változtatás, sem a visszaállítás nem jelenik meg a változtatások listájában, hogy az ne zavarja azokat, akik figyelik. Ezek a változtatások a „látható robotok” link segítségével láthatóak ugyanúgy, mint a robotok által készített változtatások. Ezt a megoldást csak masszív vandalizmus esetében szokás használni, egyszerű szerkesztéseknél nem.

Blokkolás és engedélyezés[edit | edit source]

Lásd még a kapcsolódó irányelvünket.
  • Az adminisztrátorok képesek kitiltani az Inkubátorból IP-címeket, címtartományokat, szerkesztőket; adott ideig vagy visszavonásig. A blokkolt címeket a blokklista mutatja.
  • Engedélyezni tudnak blokkolt címeket és szerkesztőket.

Felület kinézete és szövege[edit | edit source]

Az Inkubátorban erre csak az adminisztrátorok képesek, a teszt-adminisztrátorok nem.
  • Az adminok meg tudják változtatni a felület szövegeit a MediaWiki-névtér segítségével, továbbá
  • a CSS segítségével a felület kinézetét is meg tudják változtatni.

Adminválasztás[edit | edit source]

Ha adminisztrátori vagy teszt-adminisztrátori hozzáférésre van szükséged, akkor ezt az Incubator:Administrators című lapon kérheted, az ott részletezett elvek szerint – a kérésedet mások véleményezhetik.

Érdemes csak azután jelentkezned, ha a többiek már ismerik a nevedet a szerkesztéseid alapján, és szerinted ismernek annyira, hogy dönteni tudjanak. A teszt-adminisztrátori jog egy-egy tesztprojektre vonatkozik.

Légy óvatos!

Ha adminisztrátori vagy teszt-adminisztrátori jogot kaptál, akkor arra kérünk, hogy kiemelt figyelemmel és gondossággal alkalmazd ezeket. Mielőtt bármit teszel, ajánlott irodalom:

Adminisztrátori visszaélések[edit | edit source]

Ha úgy gondolod, hogy egy adminisztrátor visszaél az eszközeivel, akkor kikérheted a közösség véleményét az esetről a közösségi portálon. Végső esetben a jog megvonható.

Teszt-adminisztrátorok esetén előszor a helyi társalgóban próbálj véleményt kérni.

Sérelmek kezelése[edit | edit source]

Ha úgy érzed, hogy egy adminisztrátor valamiben tévedett, vagy visszaélt jogaival veled vagy szerkesztőtársaddal szemben, akkor a problémát próbáld meg legelőször közvetlenül az érintett adminisztrátorral megbeszélni. Próbáljatok rendes és civilizált módon eljutni a megoldáshoz.

Lásd még[edit | edit source]

Korábbi adminisztrátoraink[edit | edit source]

Név Tiszt Szolgálati idő Kapcsolódó linkek
Dorgan admin 2008. május - 2011. május Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Dorgan (adminisztrátor)
Dami (Bdamokos) admin 2008. június - 2011. május Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Dami (adminisztrátor)
Dani admin 2008. június - 2008. augusztus Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Dani (adminisztrátor)
Gondnok admin 2008. június - 2011. május Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Gondnok (adminisztrátor)
Matteo55 (Hirannor) admin 2010. december - 2011. március Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Matteo55 (adminisztrátor)

Archív oldalaink[edit | edit source]

A magyar Wikihírek önnálló működéséből (2008-2011) fennmaradt, történetileg érdekes oldalak:

Fejrész (a kiírási szabályok változásai ennek laptörténetében követhetők le)