Wn/hu/Wikihírek:Adminisztrátorok

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:Adminisztrátorok
A szöveget a magyar Wikipédiából vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye a vitalap vagy a társalgó.
Az eredeti változathoz képesti változások:

 • különbség kifejtése az Inkubátor adminisztrátori és az egyes projektek teszt-adminisztrátori pozíciói között

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A magyar Wikihírek teszt-adminisztrátorait elérheted az Adminisztrátorok üzenőfalán. Privát üzenetet küldhetsz az adott teszt-adminisztrátornak a felhasználói lapjáról az „E-mail küldése ennek a felhasználónak” menüpont segítségével.

Az Inkubátor adminisztrátorait a saját üzenőfalukon (Incubator:Administrators' noticeboard, röviden: I:AN) lehet keresni, lehetőleg valamely világnyelven.

A felhasználói jogok teljesebb leírását lásd az Incubator:Administrators (röviden: I:A) című lapon. Az Inkubátor adminisztrátorai minden projektben felléphetnek – de általában kérés alapján teszik, hisz nem minden nyelvet beszélnek. A teszt-adminisztrátorok az egyes tesztprojektekre kapnak korlátozott adminisztrátori jogokat.

A megbízatás lényege[edit | edit source]

Az adminisztrátorok és teszt-adminisztrátorok nem rendelkeznek speciális hatalommal, és ugyanúgy felelnek szerkesztéseikért, mint minden más szerkesztő – néhány biztonsági korlát az esetükben tágabb, mert megbízhatónak tartjuk őket és a megválasztásukat kérték.

A közösség hozzájuk fordul számos karbantartási tevékenység esetében, melyekhez a számukra biztosított elérési jogok szükségesek. A wikinek kevés elzárt része van, de ezek fontosak a működőképesség szempontjából.

Az önálló (Inkubátorból kikerült) projektekben az adminisztrátorok jellemző feladatai: a törlési megbeszélések figyelemmel kísérése és a konszenzus megállapítása (van-e nyomós indok a törlésre?); az új cikkek figyelése és gyors törlése, ha azok vandalizmusnak bizonyulnak és általában a szerkesztők olyan kéréseinek teljesítése, melyekhez adminisztrátori hozzáférés szükséges.

Teszt-adminisztrátori jogkörök[edit | edit source]

Törlés és visszaállítás[edit | edit source]

 • Lapok törlése teljes történetükkel együtt: Az irányelveknek nem megfelelő lapok törlését a törlési irányelvek szerint kérheted. Egyértelmű esetekben azonnali törlést kérhetsz az Inkubátor közös irányelve szerint a megfelelő indoklással (ilyenkor valószínűleg egy inkubátoros adminisztrátor fog eljárni). A törlés néha csak egy technikai feladat, például egy átnevezett vagy elírt lap után maradt átirányítás eltávolítása, vagy átnevezés előtt egy üres lap törlése. Törölhetők lapok értelmetlen tartalom (halandzsa) vagy szerzői jogi jogsértés miatt is.
 • Törölt lapok megnézése és visszaállítása: Ez ritkán fordul elő. A magyar Wikihírekhez törölt lapjainak visszaállítását az Adminisztrátorok üzenőfalán, más törölt lapokét a törlési megbeszélések inkubátoros lapján lehet kérni.

Helyreállítás[edit | edit source]

 • Lapok gyors helyreállítása: Amikor egy teszt-adminisztrátor megnézi a szerkesztéseket, akkor van egy linkje, ami így néz ki: [visszaállítás]. Ennek segítségével a lap állapotát visszaállíthatja az utolsó, nem a jelzett szerkesztő (vagy anonim IP) által készített változatra, a szerkesztési összefoglalóban a (XY szerkesztései visszaállítva ZY utolsó változatára) üzenettel. Ez meggyorsítja a névtelen vandálok által rongált lapok helyreállítását. Ez csak egy technikai egyszerűsítés, hiszen bárki képes lapokat azok előző állapotára visszaállítani.

A vandalizmus eltüntetése a friss változtatásokból[edit | edit source]

 • A teszt-adminnok tudnak úgy szerkesztést visszavonni, hogy az alapesetben ne látszódjon a friss változtatások között. Ehhez a &bot=1 stringet adják meg, például http://en.wikinews.org/w/wiki.phtml?title=Special:Contributions&target=Firk&bot=1. Ha így állítanak vissza valamit, akkor sem az eredeti változtatás, sem a visszaállítás nem jelenik meg a változtatások listájában, hogy az ne zavarja azokat, akik azt figyelik. Ezek a változtatások a „látható robotok” link segítségével láthatóak ugyanúgy, mint a robotok által készített változtatások. Ezt a megoldást csak masszív vandalizmus esetében szokás használni, egyszerű szerkesztéseknél nem.

Blokkolás és engedélyezés[edit | edit source]

Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Blokkolás
 • A teszt-adminisztrátorok képesek kitiltani az Inkubátorból IP-címeket, címtartományokat, szerkesztőket; adott ideig vagy visszavonásig. A blokkolt címeket a blokklista mutatja.
 • Engedélyezni tudnak blokkolt címeket és szerkesztőket.

Adminisztrátori jogkörök[edit | edit source]

A teszt-adminisztrátorok jogkörein túl:

Lapvédelem[edit | edit source]
Lásd még: Wn/hu/Wikihírek:Lapvédelem
 • Védett lapok szerkesztése: Egyes lapok kézenfekvő célpontok a vandáloknak, ezért azokat levédhetjük, hogy a közvetlen szerkesztésük ne legyen lehetséges. A változtatási kérelmeket a vitalapokon keresztül lehet jelezni, és azokat az adminisztrátorok tudják átvezetni az oldalakra. Jellemzően ilyenek a projektek kezdőlapjai, de a magyar Wikihírekben ez egyelőre nincs levédve.
 • Lapvédelem beállítása: A legtöbb projektben lapok csak nagyon ritkán kerülnek lezárásra, de egyes más nyelvű Wikihírekben szokásos a régi cikkek levédése, mivel azok az egy időpontban ismert tényeket tükrözik. Ez a fajta archiválás a magyar Wikihírekben nincs bevezetve.

A felület szerkesztése[edit | edit source]

 • Az adminok meg tudják változtatni a felület szövegeit a MediaWiki-névtér segítségével, illetve
 • a felület kinézetét CSS segítségével.

Adminválasztás[edit | edit source]

Ha adminisztrátori vagy teszt-adminisztrátori hozzáférésre van szükséged, akkor ezt az Incubator:Administrators című lapon kérheted, az ott részletezett elvek szerint – a kérésedet mások véleményezhetik.

Érdemes csak azután jelentkezned, ha a többiek már ismerik a nevedet a szerkesztéseid alapján, és szerinted ismernek annyira, hogy dönteni tudjanak. A teszt-adminisztrátori jog egy-egy tesztprojektre vonatkozik.

Légy óvatos! Ha adminisztrátori vagy teszt-adminisztrátori jogot kaptál, akkor arra kérünk, hogy kiemelt figyelemmel és gondossággal alkalmazd ezeket. Mielőtt bármit teszel, ajánlott irodalom:

Eddigi adminisztrátoraink[edit | edit source]

Név Tiszt Szolgálati idő Kapcsolódó linkek
Dorgan admin 2008. május - 2011. május Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Dorgan (adminisztrátor)
Dami (Bdamokos) admin 2008. június - 2011. május Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Dami (adminisztrátor)
Dani admin 2008. június - 2008. augusztus Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Dani (adminisztrátor)
Gondnok admin 2008. június - 2011. május Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Gondnok (adminisztrátor)
Matteo55 (Hirannor) admin 2010. december - 2011. március Wn/hu/Wikihírek:Szavazás/Matteo55 (adminisztrátor)
Xbspiro teszt-admin 2022. január - Incubator:Administrators/Archive/Test adminship 2022

Adminisztrátori visszaélések[edit | edit source]

Ha úgy gondolod, hogy egy adminisztrátor visszaél az eszközeivel, akkor kikérheted a közösség véleményét az esetről a közösségi portálon. Végső esetben a jog megvonható.

Teszt-adminisztrátorok esetén előszor a helyi társalgóban próbálj véleményt kérni.

Sérelmek kezelése[edit | edit source]

Ha úgy érzed, hogy egy adminisztrátor valamiben tévedett, vagy visszaélt jogaival veled vagy szerkesztőtársaddal szemben, akkor a problémát próbáld meg legelőször közvetlenül az érintett adminisztrátorral megbeszélni. Próbáljatok rendes és civilizált módon eljutni a megoldáshoz.

Lásd még[edit | edit source]

Archív oldalaink[edit | edit source]

A magyar Wikihírek önnálló működéséből (2008-2011) fennmaradt, történetileg érdekes oldalak:

Fejrész (a kiírási szabályok változásai ennek laptörténetében követhetők le)