Wn/hu/Wikihírek:Idézd a forrásaidat!

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:Idézd a forrásaidat!
Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve. Az itt leírtak minden szerkesztő számára követendőek.

Az oldalt csak akkor szerkeszd, ha a változtatással a többi szerkesztő egyetért – előtte kérd ki mások véleményét a vitalapon vagy a társalgóban.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye a vitalap vagy a társalgó.
Az eredeti angol változathoz képesti változások:

 • az angol Wikihírek cikk-ellenőrzési rendszere nincs meghonosítva, ezért: korábbi saját cikkeinket forrásként nem fogadjuk el, illetve A cikkek ellenőrzése szakasz máshogy szól
 • a hírforrások gyűjtőlapja nálunk a saját tudósítást támogatja, nem az alternatív források keresését a fizetősök helyett

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A hírek hamar elvesztik aktualitásukat, ezért ellenőrizhető forrással kell alátámasztani minden egyes adatot vagy információt, ami a Wikihírek cikkeibe kerül. Ezzel biztosítjuk az egyes cikkeink, illetve így az egész projekt megbízhatóságát. Csak a triviális kijelentések képeznek kivételt; például: Franciaország Európában van, vagy a pápa katolikus.

Az itt tárgyalt két alapelv:

 • meg kell jelölnöd a forrásaidat; és
 • a forrásoknak ellenőrizhetőknek kell lenniük.

A források megadása[edit | edit source]

A cikk utolsó része a Források szekció, ahol a hír megírásához felhasznált összes anyagot meg kell adnod a következőképpen:


Ehhez használd a {{Wn/hu/forrás}} sablont a következőképp:

{{Wn/hu/Forrás
   | url  = a forrás url-címe (internetes címe)
   | cím  = a forrás címe
   | szerző = a cikk szerzője
   | kiadó = a kiadó, vagyis aki megjelenteti a hírt
   | dátum = a forrás eredeti publikálásának dátuma
   | nyelv = ha magyar, nem kell megadni}}

Ha valamelyik paramétert nem töltöd ki, akkor is hagyd meg, csak az „=” jel utáni részt hagyd üresen. A dátumot év-hónap-nap formában kell megadni (például: 2008-06-19). Általában több független forrásra is szükség van – egymás után sorold fel őket: felül legyen a legújabb, azután sorban alatta a régebbiek.

Saját hírek esetén a jegyzeteket meg kell osztani a cikk vitalapján.

Kérjük nálunk ne használd a Wikipédián bevett gyakorlatnak számító lábjegyzetes hivatkozásokat, mert az nem illik a híranyagokhoz: ezeket általában egyben olvassák el, nem pedig csak végigfutnak rajtuk az adatokért és azok forrásaiért, mint a Wikipédián. Rejtett megjegyzésben viszont feltüntetheted az egyes adatok forrását: ez segíti a cikkeket ellenőrző kollégákat.

A megadott forrásoknak ellenőrizhetőknek kell lenniük[edit | edit source]

Csak olyan forrásokra hivatkozz, amiket más is ellenőrizni tud! Internetes forrásnál elfogadható, ha a forrásoldal anyaga csak ingyenes regisztráció után érhető el, de a fizetős tartalmak nem.

Használd a forrásokat![edit | edit source]

Csak olyan forrásokat adj meg, amikből felhasználsz információt. Ne tegyél be olyan hivatkozást, amiről semmilyen információt nem vettél át.

A cikkek ellenőrzése[edit | edit source]

A cikkeket más szerkesztők ellenőrizhetik, hogy a minőséget garantálják. Ennek könnyítésére, mivel a ráfordított időt jelentősen megnövelné, sose jelölj meg forrásként a cikkedben egyébként nem felhasznált anyagokat.

Hosszú, nagyszámú vagy komplex források esetén a cikk vitalapján írd le, hogy mit honnan vettél át. Ez gyorsítja az átnézést, és nagyra értékeljük.

Az idegennyelvű forrásokat nem minden szerkesztő érti, ezért ezeknek az ellenőrzése nehezebb: ezek számát minimalizáljuk az abszolút szükségesre – például amikor egy magyar forrás érhető csak el, és második megerősítő forrásként csak másnyelvű tüntethető fel, vagy hogy a szerzői jogi problémákat elkerüljük. Határozottan kérjük, hogy a fordításhoz adj támpontot, vagy a vitalapon add meg a linkeket, ahol azok elérhetők. A gépi fordítás közel sem olyan kifinomult, mint az emberi.

Az idegennyelvű forrásokat kötelező megjelölni a {{Wn/hu/Forrás}} sablon nyelv paraméterével.

Lásd még[edit | edit source]