Wn/hu/Wikihírek:Vitarendezés

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | huWn > hu > Wikihírek:Vitarendezés
Green check.png Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve, ami minden szerkesztő számára követendő.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye az irányelv vitalapja vagy a társalgó.


Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A Wikihírek egy szerkesztői közösség, ahol az önkéntesek egymás mellett dolgoznak. Mivel egy-egy cikket sokszor többen is szerkesztenek, előfordul, hogy egymástól eltérő tartalmi és formai elképzelések találkoznak össze egy helyen. Mindig próbáld követni a helyi etikettet, amikor a többi szerzővel kapcsolatba lépsz.

Nézeteltérés esetén próbálj meg egyezségre jutni a többiekkel és addig ne szerkeszd a cikket, amíg a kérdést nem rendeztétek. Kérjük, hogy ódzkodj a szerkesztési háborútól: ezzel nem lehet feloldani a nézeteltéréseket és semmivel sem viszi előbbre a Wikihíreket. Igyekezz az itt leírtak szerint rendezni a nézeteltéréseket, hogy azok ne fajuljanak komoly vitává.

Ezek a lépések a véleménykülönbségek áthidalását célozzák: a vandálok és a notórius normaszegők ellen gyorsabb megoldásokhoz is lehet folyamodni, ideértve a blokkolást is. A legtöbb esetben azonban – még ha a rosszhiszeműség feltételezhető is – célszerű az itt leírt lépéseket végigjárni.

Első lépés: az elkerülés[edit | edit source]

A viták legjobb kezelése eleve elkerülni őket.

Tiszteld a többieket és véleményüket! A pártatlan írás egy jó elkerülő megoldás, mert a végeredmény ellen csak keveseknek lehet kifogása.

Ha egy szerkesztést pontatlannak vagy elfogultnak tartasz, akkor inkább javítsd ki, mintsem hogy visszavond. Jelentősebb változtatásoknál a jól megírt szerkesztési összefoglaló segít a többieknek eligazodni abban, hogy mit és miért csináltál. A modortalan megnyilvánulásokra ne válaszolj hasonló stílusban – állj ellen a csábításnak.

Második lépés: a vitalap[edit | edit source]

Kézenfekvő helyek a megbeszélésre és a nézetek egyeztetésére a vitalapok. Írhatsz a másik fél vagy az adott cikk vitalapjára is. Magában a cikkben soha ne folytass vitát! Őrizd meg a hidegvéred, és ne személyeskedj! Mérlegeld a másik fél álláspontját és törekedj a kompromisszumra. Amíg nem egyértelmű a másik szerkesztő hozzáállása, feltételezz jóindulatot.

A másik féllel való megbeszélés sosem puszta formalitás: nem csak azért van rá szükség, hogy aztán az itt leírt következő lépéshez folyamodhass. Ha kerülöd a jóindulatú vitát, az annak a jele, hogy nem rendezni, hanem eszkalálni akarod a problémát. Ez rossz fényt vethet rád, és a vitarendezés későbbi fázisaiban nehezebb lesz meggyőznöd másokat az igazadról. Az indokokat felsorakoztató, komoly egyeztetés ugyanakkor – még ha nem is vezetne azonnal eredményre – mutatja, hogy igenis törekedsz megoldást találni.

Harmadik lépés: segítségkérés a közösségtől[edit | edit source]

Ha a vita kezdene kezelhetetlenné válni, bármelyik fél kérheti a közösség segítségét. Egy külső szemlélő jelenléte már önmagában moderálhatja a vitafeleket, meglátásai pedig újra mederbe terelhetik a vitát. A közösség legtöbbször nyitott mindkét fél irányába, és segíthet megtalálni a közös nevezőt.

Társoldalunkon, a magyar Wikipédián a mediációs oldalon jelentkezhetnek közvetítésre az önkéntes vállalkozók. Szükség esetén őket is fel lehet kérni közvetítésre a Wikihíreken.

Negyedik lépés: a teaszünet[edit | edit source]

A viták hevében időnként felkaphatja a vizet az ember, és ilyenkor könnyű a másikat rosszindulatúnak vagy arrogánsnak gondolni. Ekkor itt az ideje egy csésze teával a kezünkben hátradőlni – közben próbáljunk valami abszolút jót mondani szerkesztőtársunkról, akár a társalgóban. Ez segíthet, hogy felülről láss rá a dolgokra.

Ötödik lépés: a vitarendezés[edit | edit source]

Az első két lépés után, és ha a vita már inkább viaskodás mint megbeszélés, kérd ki a szélesebb közösség véleményét a társalgóban. A Wikihírek a konszenzus elve mentén működik – ennek eléréséhez időnként szükség lehet többek véleményére alapozni. A vitarendezés során bárki hozzászólhat az ügyhöz, de a másik elleni kirohanás és a személyeskedés nem elfogadható. A nyilvános vita során is lehetőség van közvetítő(ke)t felkérni. Ha sikerült megoldásra jutni, a megbeszélést idővel archiváljuk.