Jump to content

Wn/hu/Wikihírek:Vitarendezés

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Wikihírek:Vitarendezés
Ez a lap a magyar Wikihírek egyik irányelve. Az itt leírtak minden szerkesztő számára követendőek.

Az oldalt csak akkor szerkeszd, ha a változtatással a többi szerkesztő egyetért – előtte kérd ki mások véleményét a vitalapon vagy a társalgóban.

A szöveget az angol Wikihírekből vettük át, és a helyi viszonyokhoz igazítottuk. A módosító javaslatok helye a vitalap vagy a társalgó.
Az eredeti angol változathoz képesti változások:

  • a Wikitanács mint hatodik lépés egyelőre nem lett átvéve (megbeszélendő, hogy a magyar Wikipédia Wikitanácsa hatásköre ide is kiterjedjen-e?)
  • a segítségkérésre egyelőre nincs rendszeresített sablon
  • külső szereplő felkérésére a magyar Wikipédia mediációs oldalát ajánljuk
  • a véleménykérés, ha szükség van rá, egyelőre a társalgóban folyik

Irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Blokkolás
A három visszaállítás
Hivatkozz egyértelműen!
Idézd a forrásaidat!
Lapvédelem
Ne demonstrálj!
Most érkezett hírek
Összeférhetetlenség
Saját tudósítás
Szerzői jogok
Törlési irányelvek
Vitarendezés

Adminisztrátorok
Etikett
Wikipédistáknak

Inkubátoros szabályok:
» Adminisztrátorok
» Irányelvek
» Útmutató

Általános szabályok:
» Adatvédelmi nyilatkozat
» Felhasználási feltételek
» Nyílt proxyk tiltása

A Wikihírek egymás mellett dolgozó szerkesztők közössége. Egy-egy cikket sokszor többen is szerkesztenek, lehet hogy egymástól eltérő tartalmi és formai elképzelések mentén. Próbáld mindig követni az etikettet, amikor a többiekkel kapcsolatba lépsz.

Nézeteltérés esetén törekedj az egyezségre, és addig ne szerkeszd a cikket, amíg a kérdést nem rendeztétek. Ódzkodj a szerkesztési háborútól: vitát azzal lezárni nem lehet, és semmivel sem viszi előbbre a Wikihíreket. Igyekezz az itt leírtak szerint rendezni a nézeteltéréseket, hogy azok ne fajuljanak komoly vitává.

Ezek a lépések a véleménykülönbségek áthidalását célozzák: a vandálok és a notórius normaszegők ellen gyorsabb megoldásokat használhatunk, ideértve a blokkolást is. A legtöbb esetben azonban – még ha a rosszhiszeműség feltételezhető is – célszerű az itt leírt lépéseket végigjárni.

Első lépés: az elkerülés[edit | edit source]

A viták legjobb kezelése eleve elkerülni őket.

Tiszteld a többieket és véleményüket! A pártatlan írás jó elkerülő megoldás, mert a végeredményt csak kevesen kifogásolhatják.

A szerinted pontatlan vagy elfogult szerkesztéseket javítsd ki, mintsem hogy visszavond. Jelentősebb változtatásoknál a jól megírt szerkesztési összefoglaló segít másoknak eligazodni abban, hogy mit és miért csináltál. A modortalan megnyilvánulásokra ne válaszolj hasonló stílusban – állj ellen a csábításnak!

Második lépés: a vitalap[edit | edit source]

Kézenfekvő helyek a megbeszélésre és egyeztetésre a vitalapok. Írhatsz a másik fél vagy az adott cikk vitalapjára is. Magában a cikkben soha ne folytass vitát! Őrizd meg a hidegvéred, és ne személyeskedj! Mérlegeld a másik fél álláspontját és törekedj a kompromisszumra. Amíg nem egyértelmű a másik szerkesztő hozzáállása, feltételezz jóindulatot.

A megbeszélés sosem puszta formalitás: nem csak azért van rá szükség, hogy aztán az itt leírt következő lépéshez folyamodhass. Ha kerülöd a jóindulatú vitát, az annak a jele, hogy nem rendezni, hanem szítani akarod a problémát. Ez rád rossz fényt vethet, és a vitarendezésben később nehezebb lesz meggyőznöd másokat az igazadról. Az indokokat felsorakoztató, komoly egyeztetés – még ha nem is vezetne azonnal eredményre – mutatja, hogy igenis törekedsz megoldást találni.

Harmadik lépés: segítségkérés a közösségtől[edit | edit source]

Ha a vita kezdene kezelhetetlenné válni, bármelyik fél kérheti a közösség segítségét. Egy külső szemlélő jelenléte már önmagában moderál, meglátásai pedig újra mederbe terelhetik a vitát. A közösség legtöbbször nyitott mindkét fél irányába, és segíthet megtalálni a közös nevezőt.

Társoldalunkon, a magyar Wikipédián a mediációs oldalon jelentkezhetnek közvetítésre az önkéntes vállalkozók. Ha más szerkesztő nincs, kérd fel őket a közvetítésre a Wikihíreken.

Negyedik lépés: a teaszünet[edit | edit source]

A viták hevében időnként felkaphatja a vizet az ember, és ilyenkor könnyű a másikat rosszindulatúnak vagy arrogánsnak gondolni. Ekkor itt az ideje egy csésze teával kikapcsolódni – közben próbáljunk valami abszolút jót mondani szerkesztőtársunkról, akár a társalgóban. Ez segíthet, hogy felülről láss rá a dolgokra.

Ötödik lépés: a vitarendezés[edit | edit source]

Az első két lépés után, és ha a vita már inkább viaskodás mint megbeszélés, kérd ki a szélesebb közösség véleményét a társalgóban. A Wikihírek a konszenzus elve mentén működik – ennek eléréséhez időnként szükség lehet többek véleményére alapozni. A vitarendezés során bárki hozzászólhat az ügyhöz, de a másik elleni kirohanás és a személyeskedés nem elfogadható. A nyilvános vita során is lehetőség van közvetítő(ke)t felkérni. Ha sikerült megoldásra jutni, a megbeszélést idővel archiváljuk.