Wp/cnr/Makadam (muzička grupa)

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Makadam (muzička grupa)

Makadam je crnogorska pop-rock grupa.

Istorijat[edit | edit source]

Makadam je nastao 1978. godine. Prvu postavu činili su osnivači Mirsad Serhatlić i Miodrag Radonjić, te Josip Kestner, Zlatko Zakrajšek i Savino Batanov.

Grupa Makadam je snimila prvu crnogorsku pop-rock ploču, a nosila je ime grupe – Makadam. Tada nije bilo studija u Crnoj Gori, pa su ploču snimali u studiju Nenada Vilovića u Splitu. Pjesme za nju nastajale su u kući Serhatlića u Staroj Varoši. Pored ostalih kompozicija, album je sadržao i pjesme posvećene Crnoj Gori i zemljotresu koji se desio 1979. godine. Nakon snažnog zemljotresa, Makadam je svirao koncerte za brigadire na radnim akcijama u Titogradu, Baru, Petrovcu, Kotoru i Nikšiću.

U tom periodu gostuju i na brojnim muzičkim festivalima i koncertima; Opatija, Ljubljana, Sarajevo, Beograd, Novi Sad, Skoplje, Podgorica, Bar, Cetinje, Budva, Herceg Novi, Berane, Mojkovac, Bijelo Polje, Nikšić.

Bili su i na turneji sa grupom „Septembar“ (Janez Bončina) iz Ljubljane i grupom „Srebrna krila“ iz Zagreba. Imali su i koncert na stadionu JNA u Beogradu, đe su nastupili kao gosti „Bijelog dugmeta“, kao i koncert u Sportskom centru „Morača“ pred više od šest hiljada gladalaca.

Poslije toga, nastupili su na velikom jugoslovenskom takmičenju za predstavnika na Evroviziji, đe su zauzeli treće mjesto sa kompozicijom Balerina. Nekoliko godina nastupali su i kao predstavnici Radija i televizije Crne Gore na DJZM – Danima jugoslovenske zabavne muzike u Opatiji, te nastavili sa koncertima širom tadašnje Jugoslavije.   Nakon izvjesnog vremena dolazi do promjena unutar grupe; novu postavku grupe sačinjavali su bubnjar Josip Kestner, vokalna solistkinja Gordana Ivandić i Mirsad Serhatlić.

„Jednakom energijom, radom i upornošću, uspio sam da održim grupu, ali sam se više posvetio komponovanju i napisao pjesme koje su udarile pečat grupi „Makadam“. Prvi sastav grupe bio je progresiva i avangarda, dok je grupa u tročlanom sastavu pratila trendove koji su se uklapali u Gordanin vokal, svakako bez gubljenja autorskog pečata i imidža grupe.“ (Mirsad Serhatlić)

Prvi veliki uspjeh ,,Makadama“ u novom sastavu bila je pobjeda na festivalu „Pjesma Mediterana“, đe su osvojili prvo mjesto sa kompozicijom Da mi je znati. Nakon toga, slijedi CD i velika turneja po Crnoj Gori. Koncerti su bili izuzetno pośećeni kako u Podgorici, tako i u Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Baru i Cetinju.

Slijede, potom, novi nastupi na „Pjesmi Mediterana“, đe osvajaju drugo i treće mjesto.

Početak novog milenijuma, donosi im pobjedu pjesme Evo ima godina na hercegnovskom festivalu „Sunčane skale“, u duetu sa Tifom. Nakon toga, nastupali su u Sarajevu, u Skenderiji kao Tifini gosti, a zatim i nastup u „Zetri“ (Sarajevo humanitaran koncert povodom vađenja mina), đe su nastupile poznate grupe sa ex-YU prostora.

2001. godine dobijaju još jedno priznanje sa „Sunčanih skala“ – Prinčeva nagrada za pjesmu godine – „Evo ima godina“, a pjesma dobija i priznanje „Oskar“ za hit godine u Beogradu.

Pjesmu posvećenu Crnoj Gori Moj cvijet iz kamena objavljuju 2006. godine, u godini referenduma o objavljanju crnogorske nezavisnosti.

Nedugo zatim, vokalna solistkinja Gordana Ivandić vraća se za Sarajevo iz ličnih i porodičnih razloga i grupa prestaje sa radom.[1]

Albumi[edit | edit source]

  • Makadam ‎(LP, Album), PGP RTBLP (1979)
  • Balerina, Sarajevo Disk (1982) 
  • Da Mi Je Znati, PGP RTS (1995)[2]

Spoljašnje veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. Bojana Radonjić – 40 godina grupe Makadam (Bojana Radonjić/Džada Glavnog grada) (Objavljeno 02.04.2019., pristupljeno 20.08.2019.)
  2. Discogs/Makadam (Pristupljeno 20.08.2019.)