Jump to content

Wp/cnr/Berane

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Berane

Berane je grad u kotlinskom proširenju doline rijeke Lima u śeveroistočnom dijelu Crne Gore. Leži na 670 m nadmorske visine.

Istorija[edit | edit source]

Od 1946. do 1992. nazivao se Ivangrad po narodnom heroju Ivanu Milutinoviću.

Berane su vrlo mlado naselje, postankom vezano uz podizanje turske utvrde za potrebe vojnog garnizona i odbrane od crnogorskog plemena Vasojevići. Prvi stanovnici bili su turski oficiri, vojnici, civilni službenici i pretežno doseljeni Muslimani. Nakon Prvog balkanskog rata (1912.-1913.), Berane i šira okolina bili su oslobođeni od viševjekovne okupacije. Između dva svjetska rata, grad se sporije razvijao iako je dobio upravne funkcije (okružno i sresko središte).

Današnji izgled Berana novijeg je datuma jer je mnogo zgrada bilo razoreno u Drugom svjetskom ratu. Podignuti su industrijski pogoni (fabrika celuloze i papira, cigle i crijepa, industrija kože, krzna i kožne konfekcije). Gradnjom modernog hotela na desnoj obali Lima, grad se proširio i u tom pravcu.

Izvori[edit | edit source]

  • Nacionalni atlas Crne Gore, autori i urednici: Denis Šehić i Demir Šehić, autor tekstova: Ivan Bertić, Podgorica: Daily Press, 2005, Podgorica: Studio Mouse, 14. str.