Jump to content

Wp/cnr/Mojkovac

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Mojkovac

Mojkovac je crnogorski grad koji se nalazi u malom proširenju doline rijeke Tare, između śeverozapadnih padina Bjelasice i śeveroistočnog dijela planine Sinjavine. Leži na 853 m nadmorske visine.

Istorija[edit | edit source]

Mojkovac se razvio u blizini ruševina poznatog srednjovjekovnog trgovačkog i rudarskog gradića Brskova (rudnici olova i cinka, u XIII vijeku kovnica grossi de Brescoa [1]). Danas su rudnici obnovljeni, a šumama bogata okolina izvor je sirovina za razvijenu drvnu industriju (namještaj, montažne zgrade, parketi, papirna i kartonska ambalaža).

Mojkovac i njegova okolina bili su početkom 20. vijeka poprišta važnih bitaka. U Prvom balkanskom ratu 1912., Crnogorci su oslobodili grad od turske okupacije i krenuli u oslobađanje Berana i zapadnih djelova Metohije. U Prvom svjetskom ratu, Mojkovačkom bitkom u decembru 1916. godine, Crnogorci su odbili ofanzivu nadmoćne austrougarske vojske i omogućili srpskim trupama nesmetano odstupanje prema Jadranskom moru. Ovo je ujedno bila i posljednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja 1918. godine gubi samostalnost.

Saobraćaj[edit | edit source]

Kod Mojkovca, kontinentalni dio Jadranske magistrale skreće na istok prema južnoj Srbiji, Metohiji i Makedoniji.

Gradićem prolazi željeznička pruga Beograd-Bar dovršena 1976. godine.

Izvori[edit | edit source]

  • Nacionalni atlas Crne Gore, autori i urednici: Denis Šehić i Demir Šehić, autor tekstova: Ivan Bertić, Podgorica: Daily Press, 2005, Podgorica: Studio Mouse, 14. str.
  1. [1]