Wp/fit/Vatikaanivaltio

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fitWp > fit > Vatikaanivaltio
Jump to navigation Jump to search
Flag of the Vatican City.svg
Europe location VAT.png

Vatikaani, viralisesti Vatikaanin kaupunkivaltio (lat. Status Civitatis Vaticanae, ital. Stato della Città del Vaticano) on Italian pääkaupunkin Romin ympäröimä, pinta-alalthaan ja väkiluvulthaan mailman pieniin ittenäinen valtio. Pinta-alalthaan se on vain 44 hehtaaria.

Vatikaanin suvereeni valtionpäämies on paavi. Valtiomuooltaan Vatikaani on teokratia; kaikki puliittinen valta on papistola. Käytänössä ylintä valtaa käyttävät paavin lisäks tämän nimittämät kardinaalit, joitten tehtävhiin kuuluu muun muassa paavin valitteminen. Puhekielessä Vatikaanila saatethaanki tarkottaa paitti valtiota itteään, kans katuulisen kirkon ylintä johtoa.

Vatikaanila ittelhään ei juurikhaan ole puliittista eli sotilaalista (tosi sillä on 125 sotilhaan sveitsiläiskaarti) vaikutusvaltaa. Insfrakstryktyyrilthään ja talouvelthaan se on täysin sioksissa kranhiin Italihaan. Valtio ei kuulu Yhistyneishiin kansakunthiin muuten kun tarkkailijajäsenenä Pyhän istuimen kautta. Kaikesta tästä huolimatta Vatikaanila on paljon kansainvälistä painoarvoa, koska Vatikaanista käsin johethaan katuulista kirkkoa.