Jump to content

Wp/fit/Slovaakkia

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fit
Wp > fit > Slovaakkia

Slovaakkia eli Slovaakkian republikki (slovakiksi Slovensko) on tunturinen sisämaavaltio Keski-Euruupassa. Sen krannivaltiot on Tjekki, Puola, Ukraina, Ungerni ja Itävalta. Slovaakkia on Euruupan unionin ja NATOn jäsenvaltio.

Slovaakkian johti erhoon Tjekkoslovakiasta ja ittenäiseksi vuoen 1993 alussa Vladimír Mečiar, joka hallitti maata muutamaa keskeytystä lukhuun ottamatta vuotheen 1998. Mečiar hallitti autoritaarisesti, salaisen poliisin tuela ja otti presidentti Michal Kováčin kauen päättyessä presidentinkin toimen hoidettavaksheen. Vuona 1997 opposisjuuni sai yhteistyölä kammettua Mečiarin pääministerin virasta ja häntä seurasi Mikuláš Dzurinda. Presidentinvaali muutethiin suoraks kansanvaaliksi perustuslain muutoksela 1999.

Slovaakkia lähetti 110 soltaattia Yhtysvaltain johtamhaan Irakin-liittoumhaan 2003. Slovaakkian joukot palvelit puolalaisitten alaisuuessa Hillassa miinanraivaustehtävissä. Kolme soltaattia saiva surmansa tehtävän aikana. Joukot veethiin pois pääministeri Robert Ficon vaalilupauksen mukaan helmikuussa 2007.

Slovaakkia on yks niistä kymmenestä valtiosta, jokka liityit Euruupan unionhiin 1. mai 2004. Lisäks se liittyi Nathoon 29. maaliskuuta 2004.