Wp/cnr/Vjera Nikolić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Vjera Nikolić

Vjera Nikolić je crnogorska profesorka muzike, klaviristkinja i kompozitorka.

Biografija[edit | edit source]

Vjera Nikolić je rođena u Nikšiću. Završila je Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici i diplomirala na odsijeku za klavir na Muzičkoj Akademiji na Cetinju.

Od 1993. godine radi kao profesorka klavira, korepeticije i kamerne muzike u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“. Iste godine počinje da radi i kao studijski prateći vokal. Kao prateći vokal sarađivala je na pjesmama i koncertima sa grupom „Perper“, muzičarem Igorom Perazićem, Slavenom Knezovićem i drugima.

U periodu od 1994. do 1996. godine je radila kao novinarka i spikerka u RTCG i na radiju Antena M.

Od 2009. godine do sad imala je 7 izložbi svojih ručnih radova i haljina-instalacija.

2010. godine sarađuje sa Orkestrom Nacionalne Garde Vojske Crne Gore sa kojima je imala zapažen nastup na otvaranju manifetacije « Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori » . 2010. godine je vodila Kamerni hor Umjetničke škole „Vasa Pavić“ i hor Skupštine Crne Gore. Decembra 2011. godine, njena kompozicija „Valzer Montenegrin“ je uvrštena na „Montenegrin Instrumental Forses-MIMF“ – CD sa 16 instrumentalnih kompozicija crnogorskih autora, među kojima je ona jedina žena. Decembra 2012., njena kompozicija „George’s Theme“ je uvrštena na „Montenegrin Instrumental Forses-MIMF“ Volume 2 - CD sa instrumentalnim kompozicijama crnogorskih autora

Dobitnica je nagrade za očuvanje tradicionalnih vrijednosti crnogorske muzike.

Komponovanje[edit | edit source]

Od 1998. godine aktivno sarađuje kao klaviristkinja i kompozitorka sa Crnogorskim narodnim pozorištem.

Komponovala je muziku za predstave Crnogorskog narodnog pozorišta: „Ko se boji Virdžinije Vulf“ reditelja Dina Mustafića, „Antigona“ rediteljke Lidije Dedović, „Kad su žene imale krila“ koreografa Tamare Vujošević Mandić, „Zimska bajka“ reditelja Dina Mustafića[1], „Ekvinocijo“ Iva Vojnovića u režiji Ivice Kunčevića[2], „Post Scriptum“ rediteljke Varje Djukić; radila je adaptaciju teksta i muzike songova za predstavu „B.B. noć“ (revija songova Bertolda Brehta) u režiji Johen Cerner Erba; muziku za predstavu „Dobro drvo“ rediteljke Lidije Dedović (u saradnji sa Gradskim pozorištem Podgorica (Dramska scena za đecu)), adaptaciju teksta i angažman kao korepetitora i profesora pjevanja glumcima za predstavu „Opera za tri groša“ ili „Prosjačka opera“ Bertolda Brehta u režiji Tonija Janežića, u produkciji Kraljevskog Pozorišta Zetski dom na Cetinju.

2015. godine je pisala orginalnu muziku za multimedijalni projekat „Prometej – pokušaj svjetlosti“, koji je posvećen obilježavanju jubileja 40 godina pozorišta DODEST, a nje­gova simbolička vrijednost se ogledala u tome što se održavao u godini kada se obilježavala Međunarodna godina svjetlosti. Polazište ovog pozorišnog projekta je bila najznačajnija antička tragedija „Okovani Prometej“, ali takođe i Njegoševa „Luča Mikrokozma“. For­mu i elemente ovog pozorišnog spektakla čine procesija (tj. aktivacija publike tokom cijelog scenskog događanja), tehno-opera (upotreba pirotehničkih i scenskih efekata, video projekcija, muzika i koreodrama), inastalacija/performans, kao i dramski se­gment projekta.[3]

Vasa Pavić[edit | edit source]

Od 1993. godine radi kao profesorka klavira, korepeticije i kamerne muzike u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“. Od 2004. godine u svojoj školi okuplja neformalne sastave s kojima izvodi jazz, blues, etno, rock i pop muziku. Od 2004. do 2005. svirala je u alternativnom bendu „VIS Gorenje“; U periodu od 2005. do 2007. bila je članica muške klape „Assa Voce“. Od 2006. godine, asistentkinja je na projektu operskoj pjevačici i stručnjaku za srednjevjekovnu muziku.

Sa koleginicom Zojom Đurović vodi hor „Ars Antiqua Montenegro“ sastavljen od učenica škole, koji je sa ansamblom „Ars Coralis Coeln“ Marie Jonas imao brojne nastupe (2006. godine Grad Teatar u Budvi i koncert u Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru; 2007. Festival “Elisabeth Und Die Musik” u Ajzenahu u Njemačkoj). 2007. formira kvartet „ČET’R“ sa kojim izvodi jazz, blues i pop muziku. Iste godine formira i grupu „BANDa od Muzike“ (koju čine učenice škole „Vasa Pavić“ i članovi grupe „ČET’R’ “), sa kojom izvodi svoje obrade etno, jazz i pop muzike, (kompozicije raznih autora od XII do XXI vijeka, na brojnim svjetskim jezicima).

Poveznice[edit | edit source]

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3]