Wp/cnr/Dino Mustafić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Dino Mustafić

Dino Mustafić je bosanskohercegovački filmski i pozorišni režiser.

Biografija[edit | edit source]

Dino Mustafić je rođen 6. jula 1969. godine u Sarajevu, đe je i diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu.

Pozorište[edit | edit source]

Režirao je predstave u pozorištima u više gradova Evrope i to u: Parizu, Sofiji, Bratislavi,Podgorici, Cetinju, Zagrebu, Tirani, Ljubljani, Beogradu, Skoplju, Prištini, Rijeci, Trstu, Splitu, Mariboru, Novoj Gorici i dr. Osim u evropskim, njegove predstave su igrane i u gradovima |Amerike, Afrike i Azije.Izvođene su na raznim jezicima i osvajale nagrade na domaćim i internacionalnim festivalima u gradovima: Meksiko Siti, Kairo, Aleksandrija, Rim, Firenca, Venecija, Madrid, Frankfurt, Minhen, Bogota, Bratislava, Oslo, Beč, Toronto, Gvadalahara, Pariz, Nica, London, Stokholm, Istanbul, Sibiu, Varna, Vratsa, Blagoevgrad, San Hose, Budva, Rijeka, Udine, Zagreb, Novi Sad, Subotica, Nikšić, Beograd, Ljubljana, Skoplje, Bursa, Modena, Solun, Skien, Ulan Bator, Kišinjev i dr.

Predstava „Helverova noć“ Kamernog teatra 55 ušla je u istoriju bosanskohercegovačkog pozorišta kao najnagrađivanija, sa 23 internacionalna priznanja.

Režirao je više od sto predstava klasičnih i savremenih pisaca.

Film[edit | edit source]

Snimio je više dokumentarnih filmova koji su prikazani na festivalima dokumentarnog filma (Montreal, Amsterdam, Istanbul, Zagreb, Beograd i dr.), a potom i dugometražni igrani film Remake, koji je imao svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Roterdamu 2003., kada je uvršten među pet najboljih filmova festivala, a zatim prikazan na više od četrdeset međunarodnih festivala i nagrađen u Minhenu i San Francisku.

Ostalo[edit | edit source]

Od januara 2003. do decembra 2005. godine bio je umjetnički direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu. Predavač je na Akademiji scenskih umjetnosti i Filmskoj akademiji u Sarajevu. Nalazio se na čelu internacionalnog festivala MESS od 1997. do 2016. godine. Sa svojim saradničkim timom obnovio je ovaj festival nakon opsade Sarajeva. Osnivač je MESS teatra - Scena Mess i MESS Dance Company.

Izvori[edit | edit source]

1. www.cnp.me