Jump to content

Wp/cnr/Stiv Karel

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Stiv Karel

Stiv Karel (engl. Steve Carell) (Masačusets, 16. avgust 1962) je američki glumac, komičar, producent, scenarista i reditelj.

Biografija[edit | edit source]

Stiv Karel je rođen u Masačusetsu 16. avgusta 1962. godine kao najmlađi od četvoro braće. Njegova majka, Harijeta Tereza, poljskog je porijekla, dok je njegov otac, Edvin A. Karel, italijanskog i njemačkog porijekla (Karelov đed je promijenio prezime Caroselli u Carell). Karel je osnovno i srednje obrazovanje stekao u Masačusetsu, a nakon diplomiranja na Denison univerzitetu u Ohaju, preselio se u Čikago đe je predavao komediju improvizacije i nastupao sa trupom „The Second City“ zajedno sa Stivenom Kolbertom.

Karel je svoj glumački debi ostvario kao Tesio u filmu Kovrdžava Su (2008.). Tumačio je lik Gerija u kratkoj animiranoj seriji u The Dana Carvey Show (1996.), te gostovao u emisijama Come to Papa (2004.), Just Shoot Me! (1997.) i Watching Ellie (2002.), prije nego što je dobio ulogu redovnog dopisnika u emisiji The Daily Show u periodu od 1999. do 2005. godine. Karel je igrao manje uloge u filmovima Svemogući Brus (2003.) sa Džimom Kerijem i Oženih se vješticom (2005.) sa Nikol Kidman i Vil Ferelom, da bi potom tumačio glavnu ulogu u filmu 4 banke a nevin, u kojem se pojavljuje i kao koautor scenarija. Film je ostvario veliku gledanost a izabran je i u deset najboljih filmova 2006. godine od strane Američkog filmskog instituta. Karel je glumio u filmu nezavisne produkcije Mala Mis Sanšajn 2006. koji je, iznenađujuće, bio izuzetno gledan[1] i bio nominovan u čak četiri kategorije za Oskara i pritom osvojio dvije nagrade ( Oskar za najbolji scenario i Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu ).

Karel je glumio i u Svemogući Evan, Đevojka mog brata (2007), Uhvati Smarta (2008), Noć za pamćenje (2010), Večera za idiote i Ta luda ljubav (2011). U ovom periodu, Karel uspješno gradi i televizijsku glumačku karijeru, tumačeći lik Majkla Skota u Ofis, američkoj verziji čuvene britanske humorističke serije. Upravo je za ovu ulogu dobio i Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u televizijskoj seriji 2006. godine. Do 2011., kada je napustio seriju, svake godine uzastopno je bio nominovan za Emi ili Zlatni globus za tumačenje ovog lika. 2010., Karel objavljuje da napušta rad u seriji Ofis da bi se koncentrisao na filmsku karijeru. Glumio je u Noć za pamćenje (2010), Grozan ja (2010), Ta luda ljubav (2011), Traženje prijatelja za smak svijeta (2012), Grozan ja 2 (2013), Café Society (2016), Grozan ja 3]] (2017), Borba polova (2017) . 2014., Karel tumači ulogu Džona du Ponta u biografskoj drami Beneta Milera Lovac na lisice. Kritičarka filmskog vebsajta IndieWire Džesika Kiang zapisala je da je Di Pontov lik u Karelovoj izvedbi jedan od najkompleksnijih i najfascinantnijih junaka koji je ikada viđen na filmu. Ona ističe da „Karel nije neprepoznatljiv samo po glasu, fizički i psihološki. On je jednostavno druga osoba. On je čovjek čija je tragična sudbina srž ovog filma. Rijetko se može viđeti tako kompletno uranjanje u ulogu. Karelu ova uloga može donijeti sve moguće nagrade i pohvale.“ Pored Karela, u Milerovom ostvarenju igraju Čening Tejtum i Mark Rafalo, koji igraju braću i olimpijske šampione u rvanju Marka i Dejva Šulc Šulca, kao i Sijena Miler i Entoni Majkl Hol. Ova uloga donijela je Karelu nominacije za: nagradu Oskar u kategoriji za najboljeg glavnog glumca, BAFTA za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u igranom filmu (drama) i nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.

Karel se pojavljuje i u video spotu za pjesmu Happy Farela Vilijamsa.

Poveznice[edit | edit source]

  1. [2]