Jump to content

Wp/cnr/Nikol Kidman

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Nikol Kidman

Nikol Kidman (engl. Nicole Kidman) je australijska glumica i producentkinja.

Biografija[edit | edit source]

Nikol Kidman je rođena 20. juna 1967. godine na Honolulou (Havaji). Njeni roditelji su porijeklom iz Australije, a privremeno su boravili u Americi. U vrijeme kada je rođena, njen otac je bio student na Havajima, a ubrzo potom je postao gostujući saradnik na Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje SAD-a. Njeni roditelji su za vrijeme rata u Vijetnamu učestvovali u antiratnim protestima, dok su živjeli u Vašingtonu. Porodica se vratila u Australiju kada je Nikol imala 4 godine. U Australiji je završila državnu osnovnu školu i North Sydney srednju školu za đevojke. Studirala je umjetnost na Victorian koledžu u Melburnu i na Phillip Street Theatre u Sidneju.

Gluma[edit | edit source]

Prva glumačka uloga Nikol Kidman je bila jedna mala uloga u TV seriji. Ubrzo počinje da glumi i u filmovima, a prva značajnija uloga kojom je skrenula pažnju publike i kritike je bila uloga u filmu Opasno more (1989). Već naredne godine glumi sa Tomom Kruzom u drami Dani Groma (engl. Days of Thunder). Prvu nominaciju za Zlatni globus dobija za ulogu u gangsterskom filmu Bili Betgejt (1991). Početkom devedesetih glumila je u nekoliko filmskih projekata, međutim, tek od sredine te decenije glumi u filmovima koji joj donose međunarodna priznanja. 1995. glumi u filmu To Die For za koji je, pored brojnih značajnih filmskih nagrada, dobila i Zlatni globus. 1996. godine glumi u filmskoj adaptaciji istoimene knjige britanskog pisca Henrija Džejmsa Portret jedne dame, a 1997. i u njenom prvom akcionom filmu Mirotvorac (engl. The Peacemaker). U filmu Širom zatvorenih očiju (engl. Eyes Wide Open) reditelja Stenlija Kjubrika glumi zajedno sa Tomom Kruzom.

Početkom novog vijeka, glumi u američkom mjuziklu Mulen ruž, za koji je opet nagrađena Zlatnim globusom, a prvi put biva nominovana i za Oskara, nagradu Američke filmske akademije. 2002. godine glumi u američko-britanskoj drami Sati (engl. Hours), film u kjem su uloge ostvarile i Meril Strip i Džulijan Mur. Njena interpretacija engleske književnice Virdžinije Vulf u ovom fimu dobija nagradu Zlatni globus, ali i Oskara za najbolju glavnu glumicu. To je ujedno bio i prvi Oskar za Nikol Kidman, ali i za australijske filmske stvaraoce. Potom igra u ratnoj drami Hladna planina (engl. Cold mountain) (2003) i u filmovima nezavisne produkcije: Dogvil (engl. Dogville) (2003), Rođenje (engl. Birth) (2004) i Zečija rupa (engl. Rabbit Hole) (2010), za koji je dobila i treću nominaciju za Oskara.

U ovom periodu snima i reklamu za parfem Šanel 5 koja izaziva veliku pažnju. Zahvaljujući ovoj reklami, ostvarila je rekord za najplaćeniju glumicu za reklamu po minutu; za tri minuta, koliko je trajala reklama, zaradila je čak dvanaest miliona dolara. Ova reklama joj donosi i još jedno priznanje, a to je pojavljivanje na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih javnih ličnosti, na kojoj je zauzima 45. poziciju. Opet se, 2005. godine, nalazi na jednoj Forbsovoj listi. Ovog puta na listi 100 najplaćenijih glumica, na kojoj zauzima drugo mjesto sa sedamnaest miliona američkih dolara po filmu, odmah iza Džulije Roberts.

Nakon nekoliko komercijalno manje uspješnih filmova, glumi u filmu Australija, zajedno sa Hju Džekmenom. U vrijeme njegove distribucije, ovaj film je bio drugi najskuplji film australijske produkcije, sa troškovima snimanja i produkcije u iznosu od 211 miliona dolara.

2016. godine i četvrti put biva nominovana za Oskara i to za ulogu u filmu Lav (engl. Lion), rađenom po istinitom događaju. 2017., ostvaruje ulogu u filmu Opčinjen (engl. The Beguiled). Režiju filma je radila Sofija Kopola, a film je premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu. Iste godine se opet vraća radu na televiziji i glumi u HBO-ovoj limitiranoj drami Velike male laži (engl. Big Little Lies). Za ulogu u ovoj seriji (interpretira žrtvu porodičnog nasilja) osvojila je veliki broj nagrada, uključujući i prestižnu nagradu za televizijsko stvaralaštvo Emi (nagrada za najbolju glavnu glumicu u limitiranoj seriji).

Humanitarni rad[edit | edit source]

Od 1994. godine je UNICEF-ova ambasadorka dobre volje. Novčano je pomagala ugroženoj đeci, učestvovala je u kampanji borbe protiv raka dojke, a od 2010. godine je i aktivna borkinja za zažtitu prava žena i đece.

Poveznice[edit | edit source]

  • [

https://m.imdb.com/name/nm0000173/]