Jump to content

Wp/cnr/Mark Rafalo

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Mark Rafalo

Mark Rafalo (engl. Mark Ruffalo; rođen 22. novembra 1967. u Kenoši, Viskonsin) američki je glumac, režiser, producent i društveni aktivista. Po tri puta je bio nominovan za najznačajnije američke filmske nagrade[1] ; u kategoriji Najbolji glumac u sporednoj ulozi nominovan je tri puta za Oskara u filmovima: Klinci su u redu (engl. The Kids Are Alright) (2010), Lovac na lisice (2014) i Pod lupom (engl. Spotlight)(2015); za nagradu Zlatni globus nominovan je, takođe, tri puta: u kategoriji Najbolji glumac u sporednoj ulozi u filmu za Lovac na lisice (2014), Najbolji glumac u mini-seriji ili TV filmu u Normalno srce (The Normal Heart) (2014) i Najbolji glumac u komediji ili mjuziklu za film Beskrajni polarni međved (engl. Infinitely Polar Bear) (2014).

Internacionalnu slavu stekao je tumačenjem Brusa Banera/Halka u Marvelovim filmovima: Osvetnici , Osvetnici: Era Altrona, Tor: Ragnarok i Osvetnici: Rat beskraja.

Društveni aktivizam[edit | edit source]

Rafalo je šire poznat kao borac za očuvanje prirode, posebno po svom društvenom angažmanu u borbi protiv hidrauličnog frakturiranja (engl. fracking) u saveznoj državi Njujork. Osnovao je Solutions Project koja se bori za stoprocentne obnovljive izvore energije. Sarađuje i sa Water Defense, grupom posvećenom inicijativama za čistu vodu.

Poveznice[edit | edit source]