Jump to content

Wp/cnr/Mala Mis Sanšajn

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Mala Mis Sanšajn

Mala Mis Sanšajn (engl. Little Miss Sunshine) je američka je filmska komedija snimljena u režiji Džonatana Dejtona i Valeri Faris i premijerno prikazana početkom 2006. godine. Za nju je scenario napisao Majkl Arnt. U filmu nastupaju Greg Kinir, Stiv Karel, Toni Kolet, Pol Dejno, Abigejl Breslin i Alan Arkin koji glume članove porodice Huver koji kombijem kreću na putovanje u Kaliforniju kako bi ostvarili želju male Oliv da učestvuje na takmičenju „Mala mis Sanšajn“.

O filmu[edit | edit source]

Film je snimljen za 30 dana tokom juna i jula 2005., na lokacijama u Arizoni i Južnoj Kaliforniji. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Sandens 20. januara 2006. kada je filmska kompanija Fox Searchlight Pictures otkupila prava za dalju distribuciju.[1] Na bioskopskim blagajnama zaradio je preko 100 miliona američkih dolara [2] i naišao je na odličan prijem kod filmskih kritičara.[3]

Film je bio nominovan za 4 nagrade Oskar, a kući je odnio 2 zlatne statue - za najbolji originalni scenario Majkla Arnta i za najbolju sporednu ulogu Alana Arkina. Takođe je osvojio Nagradu Spirit za najbolji film, Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju filmsku postavu i mnoga druga priznanja.

Sinopsis[edit | edit source]

Mala Mis Sanšajn je crna komedija o putovanju jedne disfunkcionalne porodice na takmičenje ljepote. Sedmogodišnja Oliv s oduševljenjem je saznala da se kvalifikovala na takmičenje u ljepoti „Little Miss Sunshine“ koje se održava u Kaliforniji. No, porodica Huver živi u Novom Meksiku, a u škripcu su s novcem pa se Oliv jedino može takmičiti ako se cijeli klan Huver odveze u Kaliforniju da je podupre. Olive se ukrca u trošni „Volkswagenov“ kombi sa svojim nezaposlenim ocem Ričardom, premorenom majkom Šeril, polubratom Dvejnom koji citira Ničea, samoubistvu sklonim ujakom Frenkom i đedom Edvinom koji ima pogan jezik. Satima stisnuti u malom kombiju, članovi porodice brzo počnu jedni drugima ići na živce. Kada se stari „Volkswagen“ pokvari, Huverovi se bore s vremenom, ali i jedni s drugima kako bi doveli Oliv na takmičenje na vrijeme.

Radnja filma[edit | edit source]

(Upozorenje: Odlomak sadrži detalje zapleta ili potpun opis filma) Radnja filma prati haotičnu porodicu Huver na njihovom putovanju za Kaliforniju, đe su se uputili kako bi podržali malu Oliv, koja želi da učestvuje na izboru ljepote za đevojčice pod nazovom „Mala mis Sanšajn“.

Nakon što je njen brat Frenk (Karel) pokušao da izvrši samoubistvo poslije raskida sa dečkom, Šeril Huver (Kolet) ga poziva svojoj kući kako bi se oporavio. Porodicu Huver čine njen muž Ričard (Kinir), koji očajnički pokušava da proda svoj program „Kako do uspjeha u 9 koraka“, njegov otac Edvin (Arkin), ratni veteran i heroinski zavisnik, sin Dvejn (Dejno), tinejdžer koji se zavjetovao na ćutanje dok ne upiše vazduhoplovnu akademiju i sedmogodišnja Oliv (Breslin), fasicinirana izborima ljepote.

Kada Oliv sazna da se kvalifikovala na učešće u takmičenju „Mala mis Sanšajn“, članovi porodice se uprkos mnogim finansijskim i ličnim problemima odlučuju da je podrže i kreću na putovanje za Kaliforniju u oronulom žutom kombiju.

Tokom putovanja, članovi porodice se susrijeću sa raznim neprilikama. Kombi im se neprastano kvari, a kada kvačilo potpuno otkaže, primorani su da guraju kombi i uskaču u njega kada dosegne dovoljnu brzinu. Osim tehničkih problema, svako od Huverovih se tokom putovanja suočava sa brojnim ličnim neuspesima i u sebi otkriva potrebu za podrškom ostalih članova porodice. Ričard gubi važan posao koji bi omogućio napredak njegovog motivacionog programa i poboljšanje finansijskog stanja porodice. Frenk srijeće svog bivšeg ljubavnika sa novim dečkom. Edvin umire nakon što se predozirao heroinom, a članovi porodice odlučuju da sakriju njegov leš u kombiju i nastave putovanje kako bi stigli do Kalifornije na vrijeme. Dvejn prekida tišinu kada otkrije da je daltonista, zbog čega njegovi snovi da upiše vazduhoplovstvo padaju u vodu.

Uprkos kašnjenju od par minuta, Oliv na kraju ipak uspijeva da se prijavi za učešće na takmičenju. Dok se Oliv priprema za nastup, ostali članovi porodice posmatraju ostale takmičarke - vitke đevojčice sa stilizovanim frizurama, preplanulim tenom i teškom šminkom, u seksi kupaćim kostimima i glamuroznim večernjim haljinama, koje izvode do detalja uvežbane koreografije, muzičke tačke i gimnastičke akrobacije. Jasno im je da Oliv - blijeda, pomalo bucmasta, sa jednostavnom frizurom i odjećom i bez ikakvog profesionalnog treninga za učešće na izborima ljepote - jednostavno ne pripada na ovakvom mestu.

Kako se približava vrijeme za nastup, Ričard i Dvejn pokušavaju da ubijede Šeril da ne dopusti Oliv da se takmiči kako bi je pošteđeli neizbježnog poniženja. Ona ipak smatra da ne bi trebali da se miješaju i dopušta ćerci da sama donese odluku. Oliv želi da nastupi i na bini izvodi ples uz pjesmu Super Freak Rika Džejmsa koji je uvježbala sa đedom Evinom. Njen nastup izaziva šok i preneraženost kod publike, a bijesni organizatori zahtijevaju od Ričarda i Šeril da je sklone sa scene. Umjesto toga, svi članovi porodice se pridružuju Oliv na bini i plešu zajedno sa njom.

Organizatori takmičenja pozivaju policajca, koji pušta Huverove da odu bez kazne pod uslovom da se Oliv više nikada ne učestvuje na izborima ljepote na području Kalifornije. Oni prihvataju ovu pogodbu bez problema, a Ričard kaže Oliv da bi njen đed bio veoma ponosan na nju, i članovi porodice jedan po jedan uskaču u kombi i vraćaju se kući u Albukerki.

Uloge[edit | edit source]

 • Greg Kinir kao Ričard Huver
 • Stiv Karel kao Frenk Ginzberg
 • Toni Kolet kao Šeril Huver
 • Pol Dejno kao Dvejn Huver
 • Abigejl Breslin kao Oliv Huver
 • Alan Arkin kao Edvin Huverk
 • Brajan Kranston kao Sten Grosman

Zanimljivosti[edit | edit source]

 • Bilo je potrebno pet godina da film konačno dobije dovoljno finansijske potpore kako bi se mogao snimiti.
 • Bil Marej i Robin Vilijams su bili neki od kandidata da igraju ulogu ujaka Franka, no ulogu je na kraju ipak dobio Stiv Karel.
 • Abigejl Breslin, tada 10 godina stara, je ovim filmom postala četvrta najmlađa glumica koja je ikada nominovana za Oscara.
 • Dvejn nosi majicu sa slikom Big Brothera iz filma „1984.“ iz 1956.
 • Đevojčice koje su učestvovale na takmičenju za „Malu Miss Sanšajn“ su sve bile veteranke pravih takmičenja, te su jednostavno samo ponovile svoje rutine u filmu.
 • Majkl Arndt, scenarista filma, je dao otkaz kao asistent glumca Metjua Broderika kako bi mogao snimiti ovaj film.
 • Ovo je ujedno i rediteljski filmski prvijenac reditelja Dejtona i Faris. Prije ovog filma su samo režirali videospotove i reklame.

Kritike[edit | edit source]

Većina kritičara je pisala pohvale o filmu „Mala Miss Sanšajn“, dok je samo manjina bila nezadovoljna. Među onima koji su hvalili film je bio i Kim Voynar: „Ne moram ni dodati da je „Mala Miss Sanšajn“ više nego samo film putovanja, dublja nego prośečna komična farsa. Film ima puno humora, ali smiješni djelovi su pametni i vrlo često obogaćeni upravo pravom mjerom patosa kako bi likovi djelovali potpuno kao prava ljudska bića. Život je takav, često smiješan i tužan istovremeno, a scenarista debitant Majkl Arndt pogađa svaku notu... Reditelji Faris i Dejton uzimaju film putovanja i jednostavno stavljaju u kontrast Olivin živahan duh i prirodnu ljepotu sa vještačkim mini „Barbika“ đevojčicama protiv kojih se akmiči. Jednom kada Huversi stignu na takmičenje, shvate da ne znaju ništa o svijetu u kojem je njihova kćerka ušla, pa porodica mora podržavati Oliv. Ričard, koji je cijelo vrijeme propovijedao svoje „pobijedi-pobijedi-pobijedi“ poruke k Oliv, odjednom počne gledati pobjeđivanje u potpuno drugom svijetlu...Ovo je jedan od onih rijetkih fimova đe se svi elementi spoje kako bi stvorili harmoničnu cjelinu koja djeluje istinito na svakom koraku“. Stephanie Zacharek je takođe hvalila film;:„Mala Miss Sanšajn“ nije jedan od onih filmova kojeg biste željeli napadati; ovo je u srži slatka priča, i čak kada se previše trudi da ugura vlastite neobičnosti, šarm glumaca je bez truda uzdižu“ kao i Robert Denerstein: „Poput većine superiornih komedija, i ova se odvija oko prekrasnih nastupa likova“.

Poznati James Berardinelli je u svojoj recenziji filmu dao 3 od 4 zvijezde; „Treba puno vještine da se stvori vedar film sa puno smijeha i optimističnog kraja od priče koja uključuje zavisnika o drogi, pokušaja samoubistva, smrti, Ničea i Prusta. Usprkos probijanju kroz minsko polje različitih događaja, rediteljima Dejtonu i Faris te scenaristu Arndtu su stigli do kraja bez ogrebotine. „Mala Miss Sanšajn“ je mali dragulj...Supružnici Dejton i Faris su ostvarili svoj filmski prvijenac nakon bezbroj muzičkih videa i TV reklama. Na sreću, par uzima tradicionalan pristup u donošenju vizije scenarista Arndta na ekran. Ne dosađuju nam one vrste trikove kamere i brzih montaža koje često prate reditelje muzičkih spotova u bioskopske dvorane. Umjesto toga, Dejton i Faris daju svojim likovima šansu da ožive, što je sve što se može tražiti u ovakvoj situaciji. Uz to, vješti su u spajanju drame i komedije“. Ipak, bilo je i suzdržanih recenzija. Tako je Owen Gleiberman zapisao: „Žao mi je, ljudi, ali ovo nijesu organski likovi; ovo su hodajući katalozi od scenarističkih šablona indeks kartona“.

Poveznice[edit | edit source]

 1. [1]
 2. [2]
 3. [3]