Jump to content

Wp/cnr/Stiven Kolbert

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Stiven Kolbert

Stiven Kolbert (Stephen Colbert) je američki komičar, televizijski voditelj, glumac i pisac. Na televiziji „Comedy Central“ je najprije bio satirični dopisnik-novinar u emisiji „The Daily Show“ a potom, od 2005. do 2014. godine, urednik i voditelj u emisiji „The Colbert Report“. Od septembra 2015. godine vodi talk show emisiju „The Late Show with Stephen Colbert“ na televiziji „CBS“.

Biografija[edit | edit source]

Stiven Kolbert je u rođen u Vašingtonu 13. maja 1964. godine. Odrastao je u Čarlstonu u Južnoj Karolini kao najmlađe od jedanaestoro đece. Studirao je glumu na „Northwestern University“. Nakon diplomiranja, seli se u Čikago đe nastupa sa komičnom trupom „Second City“. Sarađujući sa kolegama komičarima iz trupe, kreirao je i glumio u dvijama emisijama koje su se emitovale na američkoj televiziji „Komedi central“.

1997. je počeo da se pojavljuje kao komični konzervativni novinar dopisnik u emisiji „The Daily Show“ čiji je domaćin bio Kreg Kilborn. Najprije etiketiran kao „novo lice“, Stiven je kasnije postao novinar dopisnik sa najdužim „stažem“ u emisiji. Veliku popularnost u okviru „The Daily Show“ imao je segment „Even Stepheven“ koji je Kolbert vodio sa kolegom, takođe dopisnikom, Stivom Karelom. 2005. godine dobija sopstvenu emisiju „The Colbert Report“ koja je svojevrsna razrada segmenta koji je vodio u okviru „The Daily Show“, tkz. spin off. „The Colbert Report“ je vodio od 17. oktobra 2005. do 18. decembra 2014. godine. Aprila 2014. godine, Kolbert je imenovan za zamjenu Dejvida Letermana na mjesto domaćina emisije „Late Show“ na američkoj televiziji „CBS“. Sa Kolbertom, „Late Show“ je dobio značajno izraženiji politički fokus.

U karijeri, Kolbert je bio i pisac i dio glumačke postave u „The Dana Carvey Show“ (1996.) i pisao je za „Saturday Night Live“ (1975.). Autor je knjige „I Am America (and So Can You)“ koja je publikovana 2007. i koautor „America: A Citizen's Guide to Democracy Inaction“ (2004.).

Stiven živi u Nju Džerziju sa suprugom i troje đece.

Poveznice[edit | edit source]