Jump to content

Wp/cnr/Grozan ja

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Grozan ja

Grozan ja (Template:Jez-eng) je američki kompjuterski-animirani 3D film studija Univerzal iz 2010. godine. Glavne uloge: Stiv Karel, Džejson Sigel, Rasel Brend, Kristen Vig, itd.

Sinopsis[edit | edit source]

U srećnom komšiluku, u predgrađu, okružena bijelim drvenim ogradama i ružičnjacima, nalazi se crna kuća s usahlim travnjakom. Komšije ne znaju da se ispod te kuće nalazi ogromno skrovište. Okruženog armijom nestašnih podanika, otkrićemo Grua (Stiv Karel), koji planira najveću pljačku u istoriji čovječanstva. On planira da ukrade Mjesec. Gru uživa u svemu što je pakosno i pokvareno. Naoružan čitavim arsenalom zraka za smanjivanje i ledenje, i vozilima spremnim za borbu po zemlji i u vazduhu, on uništava sve koji mu stanu na put. Sve do dana dok se ne susretne s nevjerovatnom voljom tri đevojčice koje su siročići i koje u njemu vide nešto što niko drugi nikad nije vidio – potencijalnog oca.

O filmu[edit | edit source]

Od producenta Krisa Meledandrija dolazi priča o jednom od najvećih superzlikovaca, koji će svoj najveći izazov sresti kada u njegov život ušeta troje đece. Pored Karela u filmu „Grozan ja“ glume zvijezde komedije: Džejson Sigel i Miranda Kosgrov i legendarna oskarovka Džuli Endruz. „Ideja da snimite animirani film u kome vam je glavni junak negativac prilično je neobična i pravi je izazov napraviti tako nešto. Do kraja filma Gru će doživjeti transformaciju koja je bila moguća samo ako ga od samog početka postavimo tako što u prvi plan izbacujemo neke aspekte njegove ličnosti koji zaista ne mogu da vam se dopadaju. Ali ne biste cijenili put koji je on prešao kao lik da nijesmo tako započeli“, kaže producent Meledandri. Producentu Koenu dopalo se da istražuje pretpostavku da se u svima nama nalazi pomalo zlobe koja samo čeka da se ispolji. On nastavlja: „Gru vam nudi ostvarenje želja. Kad čekate u redu u prodavnici, a osoba ispred vas ima 25 stvari u korpi a nalazi se na brzoj kasi i još odluči da plati čekom, tad je pravo vrijeme da se iskoristi pištolj za zaleđivanje. Dosta komedije proizilazi iz lika koji smije da uradi nešto o čemu mi samo maštamo.“ Iako je na početku malo nejasno ko je zao, a ko dobar u filmu „Grozan ja“, sve će se otkriti kako se priča bude odvijala. Scenario za film su pisali Ken Daurio, Serhio Pablos i Sinko Paul, dok su film režirali Pjer Kofan i Kris Reno.

Na 68. dodjeli nagrada Zlatni globus film je bio nominovan u kategoriji „Zlatni globus za najbolji animirani film.“

Film je širom svijeta zaradio više od 546 miliona, dok je cjelokupan budžet za film iznosio 69 milliona američkih dolara. Upravo je zbog nevjerovatnog uspjeha koji je ostvario i kod kritike i kod publike, film prerastao u serijal filmova: Grozan ja 2 (2013.), Malci (2015.) i Grozan ja 3 (2017.).

Zanimljivosti o filmu[edit | edit source]

  • U Gruovom brlogu, iznad Jumbotrona može se viđeti logo NBC-ja.
  • Stiv Karel opisuje Gruov akcenat kao mješavinu Rikarda Montalbana i Bele Lugosija.
  • Dok Gru lebdi u vazduhu u Mjesečevoj orbiti, možemo viđeti da je broj na Gruovoj "Swan Lake" karti 072069 - 20. jul 1969., datum kada je čovjek prvi put sleteo na Mjesec, što Gru posmatra u flashback-ovima.
  • Za vrijeme scene plesa, Minion koristi "Gru-Ray" disk plejer, koji ima istu boju i font kao i Blu-Ray disk plejer.
  • Vilhelmov vrisak: Može se čuti kada Gruova majka udari boksersku vreću a instruktor karatea poleti.
  • Kada Gru ulazi u "Baku Zla", iznad vrata se može viđeti natpis "Formerly Lehman Brothers".

Vanjske veze[edit | edit source]

http://m.imdb.com/title/tt1323594/