Jump to content

Wp/cnr/Petrović Njegoš

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Petrović Njegoš
Dinastija
Petrović Njegoš
Država Vladikat Crna Gora (1696—1852)
Knjaževina Crna Gora (1852—1910)
Kraljevina Crna Gora (1910—1921)
Osnivač Danilo I Petrović Njegoš
Svrgnuće 26. novembra 1918.

Petrovići Njegoši su bili državotvorna crnogorska dinastija. Vladala Crnom Gorom od 1696. do 1918. godine.

Grb crnogorske dinastije Petrović-Njegoš

Istorija

[edit | edit source]

U nacionalnoj istoriji Crnogoraca, Petrovići Njegoši su četvrta po redu dinastija na čelu nezavisne države: Vojislavljevići su vladali od 10. vijeka do kraja 12. vijeka, slijede Balšići od sredine do kraja 15. vijeka, a crnogorska srednjovjekovna istorija su okončava vladavinom dinastije Crnojevići, od sredine do konca 15. vijeka.

Petrovići Njegoši stupaju na istorijsku pozornicu krajem 17. vijeka.

Do 1851. vladike (mitropoliti) iz porodice Petrovića su bili državni poglavari i poglavari autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

Godine 1852. Crna Gora je, pod vladarima Petrovićima Njegošima, postala Knjaževina Crna Gora a 1910. je proglašena Kraljevina Crna Gora.

Porodično porijeklo

[edit | edit source]

Nema pouzdanih istorijskih činjenica o porodičnom porijeklu Petrovića prije vladavine crnogorskog gospodara Ivana Crnojevića.

Prema legendi, njihovo je prvobitno porijeklo sa područja savremene Bosne i Hercegovine, no nema nikakvih pouzdanih podataka o tome. Početkom 15. vijeka, dolaze u Banjane i naseljavaju se u podnožju planine Njegoš, odakle i uzimaju ovo ime. Sredinom 15. vijeka trajno su se naselili u Njeguše, kojima daju i ime, u planinskoj oblasti podno planine Lovćen.

Dinastija Petrović Njegoš je neustavno detronizovana na Podgoričkoj skupštini u uslovima srpske okupacije Kraljevine Crne Gore 1918. godine.

Hronologija vladara dinastije Petrović

[edit | edit source]

Nakon detronizovanja

[edit | edit source]
  • Danilo II Petrović Njegoš, princ/kralj, vladao u egzilu punih 6 dana nakon što se 1921. odrekao prijestolja;
  • Mihailo I Petrović Njegoš, princ 1921.– 1986., izabran po želji kralja Nikole I Petrovića za zakonitog nasljednika crnogorske krune, ali je, spletom poznatih okolnosti za Crnu Goru, život proveo kao nepriznati kralj;
  • Nikola II Petrović Njegoš, krunski princ od 1986. - Zakonom o Dinastiji Petrović-Njegoš, Skupština Crne Gore 2012., osim vladalačkih, vratila je sva prava Dinastiji i njenom princu Nikoli II Petroviću Njegošu;
  • Boris I Petrović Njegoš, princ, Veliki vojvoda od Grahova i Zete (rođen 1980.)

Spoljašnje veze

[edit | edit source]