Wp/cnr/Lovćen

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Lovćen
Jump to navigation Jump to search
Njegošev mauzolej

Lovćen je planina u Crnoj Gori. Ona se nalazi u jugozapadnome dijelu zemlje i proteže se do obala Jadranskog mora. Dva najveća vrha planine su Štirovnik (1.749 m) i Jezerski vrh (1.657 m). Na Lovćenu, na Jezerskome vrhu se nalazi Njegošev mauzolej.. Na planini se nalazi i Nacionalni park Lovćen. Na Lovćenu živi 1.158 vrsta biljaka od kojih su 4 endemske vrste.

Lovćen je najznamenitija planina u Crnoj Gori. Uzdiže se iznad Boke kotorske. Planina je opjevana u mnogim pjesmama, te u crnogorskoj himni "Oj svijetla majska zoro".

Visinom se ističu dva vrha: Štirovnik (1749m) i Jezerski vrh (1657). Na Jezerskome vrhu nalazi se mauzolej crnogorskoga pjesnika Petra II. Petrovića Njegoša. Na Lovćenu je i sahranjen. Na nadgrobnoj ploči uklesan je grb Crne Gore sa krstom i natpisom Njegoš 1813-1851. Crnogorski. Sahranjen je na nižemu, Jezerskom vrhu, iznad rodnih Njeguša.

Na planini su brojne vrtače i uvale u dva kraška polja: Cetinjsko i Njeguško. Lovćen je bezvodan, a samo su Ivanova korita bogata vodom.


Nacionalni park Lovćen[edit | edit source]

Nacionalni park se prostire na 6.220 hektara. Proglašen je nacionalnime parkom 1952. godine.

Vanjske veze[edit | edit source]

Službena stranica Nacionalnih parkova Crne Gore