Jump to content

Wp/cnr/Princ Danilo Petrović Njegoš

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Princ Danilo Petrović Njegoš

Danilo (II) Petrović Njegoš, cnr. ćiril. Данило Петровић Његош (Cetinje, 29. jun 1871. — Beč, Austrija, 24. septembar 1939.) bio je kralj Crne Gore, šesto dijete i najstariji nasljednik Kraljevske kuće Petrović Njegoš, sin Crnogorskog kralja Nikole I i kraljice Milene, u egzilu je abdicirao 1921. godine, samo 6 dana nakon vladavine u korist bratanića (jedinog prijestolonasljednika) princa Mihaila Petrovića Njegoša.

Brak i život[edit | edit source]

Prijestolonasljednik Danilo se 1899. godine oženio vojvotkinjom od Meklenburg-Nojsterlica Jutom koja je, po prelasku u pravoslavlje, uzela ime Milica. Nijesu imali đecu. Za prijestolonasljednika Danila je izgrađen Plavi dvorac (1894.-1895.), koji je danas u službi Predśednika Crne Gore. Danilo je umro 24. septembra 1939. godine u Beču, koja je u to vrijeme bila pod Nacističkom Njemačkom.

Bitke[edit | edit source]

  • U Prvom balkanskom ratu, Princ Danilo je komandovao Zetskim odredom đe se dokazao kad je na početku rata odbio tursku odbranu kod Tuzi. Nakon napada crnogorske vojske, Turci su se povukli prema Skadru.
  • U Prvom svjetskom ratu predvodio je crnogorsku vojsku kada je Kraljevina Crna Gora objavila rat Austro-Ugarskoj.
  • Mojkovačka bitka je jedna od najveličanstvenijih i najžrtvovanijih bitaka Crnogoraca za ideju o slobodi i savezu Južnih Slovena. Princ Danilo se oštro protivio svome ocu, kralju Nikoli I da crnogorska vojska sa 6 500 pripadnika, oslabljena iz prvog balkanskog rata, sudjeluje u Mojkovačkoj bitki u kojoj je na kraju žrtvovana vojska Kraljevine Crne Gore za spasenje oko 30 000 srpskih vojnika koja se "junački" povlačila pred 20 000 austrijskih vojnika preko Crne Gore i Albanije. Posljedice Mojkovačke bitke su se ośetile dvije godine kasnije kada je Crnu Goru napala Srbija 1918., kada Crna Gora nije imala svoju vojsku da je brani.