Jump to content

Wp/cnr/Filip Vlahović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Filip Vlahović

Filip Vlahović (Sarajevo, 29. oktobar 1974) je crnogorski slikar.

Biografija

[edit | edit source]

Filip Vlahović je rođen 29. oktobra 1974. godine u Sarajevu. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Branislava Sekulića, 1999. godine.

Član je ULUCG od 2000. godine.

Izlagao je u: Ljubljani, Skoplju, Kotoru, Igalu, Baru, Udinama, Ulcinju, Tuzli, Svetom Stefanu. Učesnik je stalne postavke Muzeja grada Podgorice.

Živi i radi u Podgorici u JU Muzeji i galerije Podgorice kao konzervator-restaurator štafelajnog slikarstva.[1]

O stvaralaštvu Filipa Vlahovića

[edit | edit source]

„Slikarstvo Filipa Vlahovića sa alegorijskim vizijama, aktovima i glavama, dio su opredjeljenja koje mu na samom početku daju prednost izuzetne poetike. Slučaji fleke čistih tonova u, pretežno, toplu strukturu i rekvizitirijum intimnih oblika, svjetlosne tokove postavlja kao elemente u konstituisanju vizije. A, ona je dio svakodnevnih finih pojmovnosti. U tom lirskom doživljavanju, potenciranom detaljima mrtvih priroda, slika, aktova i običnih predmeta, uspostavlja poštovanje sopstvenih vrijednosti idući od intimnog miljea u prekomponovanom prostoru ka globalnim temama, portretima ili harmonijama urbanog, ponekad se sjeti antičkih detalja iz okruženja koji su, često, ne samo dekorativni znak ili fascinirajući oblik. U njima se može prepoznati i njegov fini odnos prema nježnostima koje su prebrodile zastrašujuće potiranje vremena i zemaljskih udesa. Još intimniji je u akvarelu, u mekom pikturalnom zvuku koji se prostire od središnjeg predmeta. lako ovdje bez karakterističnih strukturiranja širokim potezima čistih tonova listovi imaju kolorističku finoću koja neizbježno otkriva Vlahovićevo definisanje prostora svjetlosnom magijom. Filip Vlahović pripada mladoj generaciji stvaralaca školovanih na Cetinjskoj akademiji koji bez kompromisa i osvrtanja ištu svoje pravo na iskaz. I opravdavaju ga.“ (Mladen Lompar)[1]

Izvori

[edit | edit source]
  • Filip Vlahović HDLU Rijeka Galerija „Klović“ (katalog), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Rijeka, 2011

Reference

[edit | edit source]
  1. 1.0 1.1 Filip Vlahović HDLU Rijeka Galerija „Klović“ (katalog), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Rijeka, 2011