Jump to content

Wp/cnr/Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore

Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) je prva moderna staleška organizacija likovnih umjetnika i stvaralaca koji žive i rade u Crnoj Gori.

Kratki istorijat organizacije[edit | edit source]

ULUCG je osnovano 24. marta 1946. godine na Cetinju. Još 1944. godine, inicijativu da se osnuje Udruženje, dala je grupa slikara i vajara, okupljena u Umjetničkom ateljeu pri Ministarstvu prosvjete Crne Gore. Od tada, do danas, radi kontinuirano, na profesionalnom nivou. Od 2000. godine ULUCG je nevladina organizacija (NVO).

Udruženje, kao staleška organizacija pruža podršku članovima i doprinosi poboljšanju uslova rada umjetnika. Organizuje kolektivne i samostalne izložbe i pruža pomoć za pojedinačne izložbe svojim članovima. Zalaže se za poboljšanje pravne legislative iz svog domena, izgradnju umjetničkih ateljea i izložbenih prostora, nabavku materijala, promet umjetničkih djela, štiti pravne interese svojih članova, a pośeduje i nadograđuje obimnu dokumentacionu građu. Postojeći dokumentacioni centar ULUCG-a sadrži dokumentaciju za oko 400 umjetnika, sa biografskim podacima, koji su unijeti u postojeću bazu podataka. Pośeduje nekoliko hiljada slajdova, najznačajnijih djela crnogorske likovne umjetnosti.

2005.godine ULUCG je postalo punopravni član Evropske asocijacije umjetničkih udruženja (IAP), pa je u tom statusu učestvovalo na Kongresu u Istanbulu juna 2005. godine, septembra 2006. u Briselu i juna 2007.godine u Berlinu. U oktobru 2007. godine održan je Kongres IAP u Crnoj Gori.

ULUCG danas broji 400 članova, od kojih 330 sa završenom visokom školom likovnih umjetnosti, sedamdesetak sa završenom magistraturom.

U prostoru Umjetničkog paviljona, ULUCG organizuje godišnje između 15 i 20 samostalnih izložbi. Posljednjih godina organizovane su izložbe crnogorskih i gostujućih umjetnika, kao i više kolektivnih izložbi (Tradicionalna izložba ULUCG-a, Tradicionalna izložba, „Art Expo“, I i II sajam umjetnina - Budva, „Tragom kičevskih druženja“, „Prepoznavanja“.

Udruženje je prezentovalo savremenu crnogorsku umjetnost u: Beču, Gracu, Kelnu i Lincu , kao i izložbu Crnogorska umjetnost, koja je prikazana u Galeriji „Collegium artisticum“ u Sarajevu. Januara 2006., u organizaciji ULUCG-a, organizovana je izložba Biljezi ULUCG 1995-2005 koja je predhodno održana u Parizu u Kulturnom centru Srbije i Crne Gore. Izložba Savremena crnogorska umjetnost realizovana je u galeriji „Karas“ u Zagrebu, oktobra 2008., kao i izložba Savremena crnogorska umjetnost u Beču, 2009.

2010. Izložba 33 umjetnika – člana ULUCG-a, galerija Stanković Zagreb (Hrvatska), 2011. Radost življenja (Joy de vivre) Gradska galerija Skopje (Makedonija), Umjetnički paviljon ULUCG-a Podgorica. 2012. Izložba TAG, Galerija Collegium Artisticum – Sarajevo BiH.[1]

Reference[edit | edit source]

  1. Kratki istorijat organizacije (Pristupljeno 18.10.2019.)