Wy/hbs/Wikivodič:CEE Spring 2022

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Wikivodič:CEE Spring 2022

Opće informacije[edit | edit source]

CEE SPRING/CEE Proljeće 2022 (engleski: Central and Eastern Europe, HBS: Srednja i Istočna Europa) ime je međunarodnog Wikimedijinog projekta koji se održava u proljeće. HBS Wikivodič ima dvije CEE Spring 2022 akcije:

  1. do 31.5. koja ulazi u statistiku međunarodnu CEE Spring 2022 i uključuje simbolične nagrade za najproduktivnije urednike
  2. do 21.6. koja je dio samo Incubator statistike i uključuje dodjelu poklona zahvale za sve koji urade/dovrše bar 10 novih stranica


Cilj je poboljšati suradnje između Wikipedija Srednje i Istočne Europe, te poboljšanje pokrivenosti pojedinih tema na Wikipediji (i drugim Wikimedija projektima, najčešće Wikivoyage) na različitim jezicima i opće širenje znanja.

Organizatori CEE Spring projekta su lokalni i regionalni Wikipedisti i Wikimedijalci sa koordinatorima okupljenim oko Wikimedia Community CEE Spring korisničke grupe.
Sudionici su suradnici iz Wikipedija Srednje i Istočne Europe, ali i šire. U pojedinim državama sudjeluju različite kulturne ustanove i škole. Projekt je nadahnut tjednom suradnje između Wikipedije na ukrajinskom jeziku i Wikipedije na estonskom jeziku, a prvi put je započeo 2015. godine. Za više detalja pogledajte kratki ili dugi video i pročitajte FAQ! Ove godina projekt je aktivan i na ovom HBS Wikivodiču (prije je bio aktivan na Esperantskom i Ukrajinskom).

Ciljevi[edit | edit source]

Opći ciljevi projekta u skladu su s ciljevima Wikimedije općenito, a odnose se na količinu i kvalitetu Wikimedijina sadržaja, kao i održivost suradnje. Specifični ciljevi za HBS Wikivodič su:

  • Povećati količinu i kvalitetu sadržaja, te broj suradnika.
  • Povećati učešće HBS jezičnih suradnika na međunarodnim projektima.
  • Dati podršku budućoj suradnji u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Predloženi članci[edit | edit source]

Za razliku od drugih projekata ovdje nisu predloženi članci, ali se nadamo da će prioriteti u vašem uređivanju biti:

  1. stranice o CEE regiji i državama, te njihovim glavnim gradovima
  2. stranice o turama ili jezicima CEE


Fokusi i planovi[edit | edit source]

Za 2022. kao prvu godinu fokus će biti na kvantiteti, tj. na povećanju broja novih članaka. Cilj nam je prije kraja proljeća pokriti bar dio CEE država i gradova tako da broj članaka pređe broj od 100 ili više kako bi zadovoljio kriterije zrele inkubacije.


Promocija[edit | edit source]

Facebook Twitter https://w.wiki/5BeX (kratki URL za ovaj page)

Statistika, rezultati i nagrade[edit | edit source]

Na ovoj poveznici će se moći vidjeti statistički podaci o ukupnome broju članaka i o broju članaka po državama i Wikipedijinim inačicama uključenima u ovaj projekt.


Napisani članci[edit | edit source]

Broj Članak Članak na drugom jeziku Vrsta Status
1. Skoplje EN Wy grad mrva
2. Brčko HR Wp grad mrva
3. Brno EN Wy grad mrva
4. Bari EN Wy grad mrva
5. Krakov EN Wy grad mrva
6. Srbija EN Wy država mrva
7. BiH EN Wy država mrva
8. Albanija EN Wy država mrva