Jump to content

Wy/hbs/Brno

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Brno
Wy/hbs/Brno

UNESCO World Heritage Site

Panorama Brna
Biskupska palača i Katedrala svetog Petra i Pavla

Brno (njemački: Brünn, Štatl na lokalnom dijalektu) je glavni grad Moravske (povijesna regija u Češkoj). To je najveći grad u Moravskoj i drugi najveći grad u Češkoj po broju stanovnika i površini. Osnovan je oko 1000. godine; a od 14. stoljeća grad je služio kao glavni grad Moravske. Brno je srce Moravske i njezino kulturno središte; dom je mnogih institucija povezanih s moravskom poviješću i kulturom. Ujedno, Brno predstavlja administrativno središte suvremene južnomoravske regije. Ima oko 380.000 stanovnika, a nalazi se u prekrasnom prirodnom okruženju između južnomoravskih vinograda i moravskog krša.

Za razumjeti[edit | edit source]

Nova gradska vijećnica (koja je zapravo jako stara, da ime ne zavara).

Grad je osnovan prije oko 1000 godina, status grada dobio je 1243. godine, a stoljećima je bio glavni grad Moravske, sve do 1948. godine kada su komunisti ukinuli autonomiju Moravske. Grad je procvao uglavnom tijekom 19. stoljeća. Današnje Brno je mješavina mnogo različitih arhitektonskih stilova i ima mnogo lijepih mjesta. Ali ipak, to je dom velike kulture i bezbroj je lijepih zgrada, a grad ima treću najveću povijesnu očuvanu zonu u zemlji (najveća je u Pragu, druga po veličini je u Olomoucu). Postoje tri dvorca, Špilberk (bivši kraljevski dvorac i nekadašnje sjedište vladara Moravske), dvorac Veveří (u blizini jezera Brno) i dvorac Líšeň.

Brno nije posebno poznato turistima pa možete lako izbjeći gužvu i preskupe usluge.

Brno je kulturno središte Moravske, dom je niza značajnih moravskih institucija, npr. Moravska galerija, Moravski muzej, Narodno kazalište Brno i Gradsko kazalište Brno. To je grad s dugom tradicijom u automobilističkim utrkama (na Masarykovom krugu), ogromnim izložbama i sajmovima (u Srednjoeuropskom izložbenom centru), te kao živahan sveučilišni grad. U Brnu, gradu sa 380.000 stanovnika, ima oko 89.000 studenata, što ga čini najvećim studentskim gradom u zemlji prema postotku stanovništva. Od 1998. godine postoji i međunarodno natjecanje u vatrometu koje se održava svake godine krajem svibnja i početkom lipnja - Ignis Brunensis, koje svakog dana privuče oko 100.000-200.000 posjetitelja.

Najzanimljivija mjesta u Brnu su Podzemlje Brna, labirint podzemnih podruma koji uključuje drugu najveću kosturnicu u Europi (nakon pariških katakombi), dva (ili tri) dvorca u Brnu, katedralu na brdu Petrov (Papa Benedikt XVI. posjetio je katedralu 2009. godine), baziliku Uznesenja Gospe u starom Brnu, crkvu sv. Jakova, Moravski muzej (najveći muzej u Moravskoj i drugi po veličini u zemlji), park Lužánky koji je najstariji javni park u zemlji, Denis Gardens, te razni povijesni trgovi, crkve, palače i druge zanimljive građevine.

Postoje i mnoga mjesta koja bi mogla biti vrijedna posjeta izvan centra grada, poput starog židovskog groblja u Brno-Židenicama (po području, najveće u Moravskoj), ili Marijanske doline u Brno-Líšeňu, to je slap jezera između šumovitih brežuljaka. Sa sjevera Brno je okruženo brdima i vrlo ugodnom prirodom, a vjerojatno je najistaknutije mjesto Moravski krš.

Brno je izgubilo status glavnog grada, ali se i dalje ponaša kao "kozmopolitska" prijestolnica, ima bogatu ponudu raznih kulturnih događanja, klubova, pubova itd., te nekoliko izvrsnih muzeja i kazališta. Također postoje dvije zanimljivosti o kazalištima u Brnu, teatar Reduta je najstarija kazališna zgrada u srednjoj Europi, a kazalište Mahen (dio Narodnog kazališta Brno) prvo je kazalište u cijeloj Europi koje je osvijetljeno električnim žaruljama Thomasa Edisona. (u to vrijeme to je bio samo četverogodišnji izum). Brno također služi kao glavni grad sudske vlasti Češke (sjedište je Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Vrhovnog upravnog suda) i mnogih drugih državnih tijela, a ostatak se nalazi u Pragu.

Tourist information[edit | edit source]

Dolazak[edit | edit source]

Željeznicom[edit | edit source]

Vidi također: Putovanja željeznicom u Češkoj

Brno je važna stanica na željezničkoj pruzi Prag–Beč i Prag–Bratislava–Budimpešta; svi IC, EC i Railjet vlakovi staju ovdje. Za neke vlakove koji dolaze iz Praga, to je terminalna stanica.

Željeznička pruga kroz Brno je u nadogradnji, s radom od aprila 2021. do augusta 2022. Vlakovi će i dalje prometovati, ali s izmijenjenim voznim redom.

 • Prag: 2½ sata, IC/EC/RailJet vlakovi svakih 30 minuta do svakog sata: Standardne karte su skupe (redovna cijena karte je 360 ​​Kč), ali postoje jeftiniji načini: Možete dobiti kartu SuperAkční za 119 Kč ili Včasná ulaznica za 205 Kč. Karta SuperAkční može se koristiti samo za određeni vlak. Postoji ograničen broj SuperAkční i Včasná karata za određeni vlak ili dan i općenito su dostupne samo ako karte kupite unaprijed. Sve vrste karata možete kupiti online i na blagajni na željezničkoj stanici. Za redovna putovanja dobro je kupiti ČD karticu vjernosti (In Karta), pogledajte Češka_Republika#Karte_željeznicom. Novi operater RegioJet pruža uslugu vlaka devet puta dnevno. Ulaznice se uglavnom prodaju online i počinju od 99 Kč.
 • Olomouc: 1½ h, svaka 2 sata: Pazite da uđete u odgovarajući vlak, jer drugi vlak za Brno preko Břeclava polazi otprilike u isto vrijeme što će vašem putovanju dodati još 2 sata.
 • Ostrava: 2¼ sata, svaki sat
 • Bratislava: 1½ h, EC vlakovi svaka 2 sata
 • České Budějovice: 4½ sata, svaka 2 sata
 • Beč: 1¾ h, Railjet vlakovi svaka 2 sata (polazak s Wien HbF stanice, iako možete polaziti i s drugih stanica dalje od centra grada)
 • Rijeka: noćni Regiojet dolazi ovdje na putu za Prag.

Template:Wy/hbs/Go

Automobilom[edit | edit source]

Korištenjem autocesta - D1 autocesta iz Praga i Ostrave ili bilo koja od državnih cesta, D2 iz Bratislave ili D52' s juga (prema Beču, ali završava oko 25 km ispred granica). Za autocestu morate kupiti naljepnicu za cestarinu.

Autobusom[edit | edit source]

Postoje autobusne linije iz raznih europskih odredišta uključujući Prag gdje često voze autobusi koji nude razne sadržaje i stajališta (kao što je Zračna luka Prag). Vozni red svih autobusa (uključujući međunarodne) možete pronaći na IDOS.

Koriste se dva glavna autobusna kolodvora. Nekoliko stotina metara sjeverno od željezničke stanice je Script error: No such module "Marker"., koristi se npr. by RegioJet (bivša Studentska agencija). Mnogo veći, ali i mnogo udaljeniji kolodvor Script error: No such module "Marker". koriste lokalni i međunarodni autobusi. Autobusi obično staju samo na jednoj od stanica, provjerite unaprijed kartu koja je to.

Taksi[edit | edit source]

Pokušajte izbjeći vožnju taksijem direktno sa ulice (javni prijevoz je uvijek bolja opcija u Brnu), a ako morate, pokušajte dogovoriti cijenu unaprijed. Za taksije koji se pozivaju na ulici, maksimalna cijena koju je odredilo gradsko vijeće je 30 Kč/km'. Preporučljivo je nazvati jednu od glavnih taksi službi u Brnu:

Avionom[edit | edit source]

Ryanair leti u 2017. do 7 puta tjedno u London-Stansted. Wizzair leti za London-Luton 3 puta tjedno i dva puta tjedno za Eindhoven. Tijekom ljeta postoje i razni letovi za Bugarsku, Egipat i Grčku. Autobus 76 vozi svakih 30 minuta od oko 04:30-23:30 do autobusnih i željezničkih stanica u gradu centar. Cijena karte je 25 Kč, a kartu možete kupiti unaprijed u informacijskom centru ili na automatu za karte u zračnoj luci. Noću postoji veza noćnom autobusnom linijom N89.

Ostale zračne luke u većim gradovima "u blizini", dostupne unutar 1-2½ sata, uključuju:

Brodom[edit | edit source]

Nekonvencionalan, ali lijep način da dođete do Brna (pa, izvan grada) je da uzmete brod iz sela Veverská Bitýška, koji vas vodi (samo u ljetnoj sezoni) na izlet preko Brněnská přehrada (jezero brnske brane) u Brno-Bystrc. Od tamo možete nastaviti do centra grada tramvajem.

Get around[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Mapframe Template:Wy/hbs/Mapshape

Tramvaj blizu glavnog željezničkog kolodvora u Brnu.

The Integrated Transport System of the Southern Moravia Region (IDS JMK) covers public transport over Brno and the whole Southern Moravia Region; it includes local trains, trams, buses and trolleybuses. Daytime transport ends up at 23:00, the night buses go hourly and have central transfer node at Main Station. Some night buses have a connection to night buses in the region, so you can get from Brno at night to surrounding villages.

For journeys within the city, a short transfer ticket (valid 15 min, 20 Kč) and long transfer ticket (60 min, 25 Kč) are available. Tickets are available at yellow ticket vending machines at bus and tram stops, and also at railway station counters. You can buy the 60-minute ticket at driver for 35 Kč.

South Moravia Region is divided into tariff zones. Brno consists of two zones. IDS JMK tickets are valid in all buses and local trains (category Os, Sp and R), the price varies on number of zones you travel over.

One-day network ticket costs 90 Kč for Brno and 190 Kč for the whole region. On weekends up two adults and three children can travel on a single network ticket.

If you decided to bring your bicycle with you, there is a map of bike paths available on Brnonakole.cz. Even though the city centre is flat and easily accessible by bike, it is forbidden to ride a bike in the pedestrian zone (mainly Freedom Square (náměstí Svobody) and surrounding streets) during workdays from 09:00 to 17:00. There is also bike sharing service Rekola (minimum fee is 400 Kč/bike for 2 months). Bike and e-bike rental RentBike.cz is in the city center opposite St. Michael's Church but after reservation via web form they can delivery bike or bikes to you (price is 280 Kč/one way (Nov 2018)). They also do guided bike tours.

Crkva svetog Tomasa i trg Moravskog proglašenja
Zgrade trga Konečného (ulica Veveri).
Vrtovi Denis
Dvorac Spilberk
Vila Tugendhat
Katedrala svetog Petra i Pavla
Crkva svetog Jamesa
Stara gradska vijećnica

The city center is full of historical buildings, old churches, theaters, fountains, sculptures, clubs, restaurants, etc. It is very compact, so one can just walk around most of the places of interest.

Architecture[edit | edit source]

Culture[edit | edit source]

Scenery[edit | edit source]

Vatromet show Ignis Brunensis, iznad dvorca Špilberk.

The ATMs of these banks in the city center do not charge a fee for withdrawing money:
fio banka
KB (Komerční banka)
Raiffeisenbank


Czech food is mostly based on pork, dumplings and potatoes. Another Czech favorite is smažený sýr, fried cheese, which is available at many restaurants and fast food stands. Soups plays an important part in Czech cuisine as it is almost always part of lunch (chicken, beef or vegetable broth, garlic soup, cabbage soup, goulash soup, vegetable soup or mushroom soup).

A good option is to visit one of the many pubs or restaurants that usually offer traditional Czech food all day long. You could easily find a restaurant where you get a meal and a drink for around €5, even in the city center. Many of these places also offer cheaper special (limited, pre-prepared) menus at mid-day. Cafés offer a nice selection of rolls and pastries if you're looking for breakfast food. Visit the cukrárna near the House of the Four Idiots on nam. Svobody and try a rakvička ("little coffin", small pastry covered with cream). This is the only place in the Czech Republic to find the chocolate ones.

Budget[edit | edit source]

City centre[edit | edit source]

North-west of the centre around the Grohova tram station[edit | edit source]

Mid-range[edit | edit source]

There are plenty of restaurants in the city centre, where you can have a decent dinner. Both czech and international cuisine can be found. A very incomplete list of the good restaurants may include:

Splurge[edit | edit source]

Pijte[edit | edit source]

Tradicionalno brnsko pivo je Starobrno, a tradicionalno bezalkoholno piće je kofola (vrlo drugačija, ali zadivljujuća vrsta cole). Oba se moraju kušati u točenom obliku! Iako su Česi poznati po svojoj ljubavi prema pivu, ta ljubav je uglavnom usmjerena na blijedo pivo, tamno pivo (černé pivo) je slatko i ovdje se rijetko pije. U gradu ima dosta malih pivovara, među njima i mala privatna pivovara pod nazivom Pegas, blok zapadno od zvonika crkve svetog Jakova (sv. Jakub). Pub je opremljen suvremenom pivarskom tehnologijom, pivo se pravi pred očima gostiju. Za popis drugih pivovara pogledajte ovaj popis.

Bar koji možete posjetiti je skučeni i zadimljeni Charlie's Hat (većini lokalnog stanovništva poznat jednostavno kao Charlie's), istočno od Koblizne ulice sa sjevernog kraja Trga slobode (50 Kč ulaznica, uključuje vaučer za piće). Skupina barova usporenijeg tempa koje posjećuju studenti može se pronaći duž Dominikánská (Kavárna Trojka - studentski kafić i bar) i Starobrněnská zapadno od Zelný trh (tržnica kupusa). Oko glavnog trga možete pronaći puno klubova, pubova, restorana, kafića i lounge barova.

Barovi ui oko Dvořákove ulice u centru grada uključuju:

Kafići[edit | edit source]

Sleep[edit | edit source]

There are many hotels all around Brno city. You can compare and choose hotels on Brno Hotels Directory.

Budget[edit | edit source]

Mid-range[edit | edit source]

Splurge[edit | edit source]

Sigurnost[edit | edit source]

Vrijedi uobičajeni oprez. Izbjegavajte glavnu željezničku stanicu nakon što padne mrak jer privlači neugodne likove. Također budite oprezni kada koristite automatske bankomate u neposrednoj blizini iz sličnih razloga. Područje je također poznato da ga aktivno posjećuju džeparoši. Izbjegavajte ulicu Cejl tijekom mračnih sati iz istih razloga. Idite tramvajem ili autobusom između stanica Malinovského náměstí i Tkalcovská.

Komunikacije[edit | edit source]

Brno ima 4G od svih čeških operatera. Od 2021. ćete dobiti i 5G, ali pokrivenost je nepotpuna.

Idite dalje[edit | edit source]

Moravska ima gustu grupu mjesta u blizini upisanih na UNESCO-ov popis svjetske baštine

 • Olomouc: lijep povijesni sveučilišni grad s impresivnim Stupom kuge (putovanje od 1,5 sata)
 • Telč je jedan od najljepših gradova u Češkoj (2 sata putovanja)
 • Lednice-Valtice je jedan od najvećih umjetnih krajolika u Europi prošaran palačama i ljepotama (1 sat putovanja)
 • Třebíč ima jedno od najbolje očuvanih židovskih područja u Europi (putovanje od 1½ sata)
 • Žďár nad Sázavou sadrži lijepu hodočasničku crkvu (putovanje od 1½ sata)
 • Kroměříž: impresivan barokni zamak i formalni cvjetni vrtovi (2 sata putovanja)
 • Prekrasne špilje moravskog krša, s izletom brodom unutar špilje (45 minuta vožnje)

Mjesta u blizini Brna - putovanja kraća od sat vremena

 • Bojišnica Austerlitz (Grad Slavkov u Brni)
 • Dvorci: Pernstejn, Bucovice, Slavkov u Brni

Hosteli su dostupni u ovim gradovima do kojih se lako može doći autobusom/vlakom iz Brna:
Olomouc (80 km)
Kroměříž (70 km)
Humpolec (100 km) na putu za Prag
Tábor (170 km)
Prag (210 km)

Druga mjesta

 • Beč je lako dostupan kao jednodnevni izlet vlakom ili autobusom (povratna karta vlakom 33 €, autobusom 14 €)
 • Bratislava udaljena je manje od sat vremena

Template:Geo

Template:IsPartOf Template:Usablecity

Kategorija:Wy/hbs/Češka