Wy/hbs/Bratislava

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Bratislava

Bratislava (srpskohrvatski: Požun, mađarski: Pozsony, njemački: Pressburg), kog su sami Slovaci do 1919. zvali Prešporok, zatim Wilsonovo (inspirisani sa 14. tačaka američkog predsjednika) te zatim Bratislava, je glavni i najveći grad Slovačke od nekih 415,000 stanovnika.

Upoznavanje[edit | edit source]

Položaj i klima[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Weather box

Panorama Bratislave
Pogled na historijski centar sa zamka

Historijski centar Bratislave nalazi se na lijevoj (sjevernoj) obali Dunava, ispod srednjovjekovnog zamka koji se stere na brdu. Suvremeni dio grada izgrađen nakon Drugog svjetskog rata za vrijeme Čehoslovačke Socijalističke Republike nalazi se na suprotnoj obali Dunava.

Historija[edit | edit source]

Centralni trg (Hviezdoslavovo námestie)

Nakon propasti Velikomoravske Kneževine, od 10. vijeka Slovačka je potpala pod vlast Ugarske, kasnije Austro-Ugarske. Nakon provale Turaka Bratislava je od 1536. do 1784., bila ugarska prijestolnica, a od 1563.-1830. grad u čijoj su se crkvi sv. Matin krunili ugarski kraljevi. Ugovorom iz Trianona 1919. stvorena je Čehoslovačka, koju je za Drugog svjetskog rata okupirao Treći Reich i na tlu Slovačke organizirao marionetsku državu. Bratislava je nakon mirnog raspada Čehoslovačke Socijalističke Republike 1993. postala prijestolnica današnje Slovačke, članice Evropske Unije.

Prevoz u grad[edit | edit source]

Avionom[edit | edit source]

Brodom[edit | edit source]

Vozom[edit | edit source]

Autobusom[edit | edit source]

Autom[edit | edit source]

Prevoz kroz grad[edit | edit source]

Općenito gledajući, Bratislava je pješački grad, iako u posljednje vrijeme ima sve više biciklističkih staza. Centar je vrlo malen i ugodan te se lako možete prošetati s jedne strane na drugu za nekoliko minuta. Središte grada je pješačka zona, ali imajte na umu i bicikliste i povremene automobile koji voze prilično brzo između šetača i kafića na otvorenom.

Javni prijevoz[edit | edit source]

Tramvaj Škoda 30 T u Bratislavi
Most SNP, preko Dunava.
Tipičan crveni autobus u Bratislavi.

Ako želite putovati izvan centra, koristite tramvaje ili trolejbuse ako trebate brzo stići s jedne točke na drugu. Bratislava ima prilično dobar sustav javnog prijevoza kojim uglavnom upravlja gradsko prijevozno poduzeće DPB (web stranica samo na slovačkom) iako je mnogo njihovih vozila prilično staro. Autobusi su obično najsporije prijevozno sredstvo. Stajališta se obično moraju zatražiti pritiskom na gumb, osim u tramvajima. Za ulazak u autobus/trolejbus potrebno je vidljivo stajati na autobusnoj stanici. Za izlazak je potrebno pritisnuti tipku u blizini vrata i vozač će se zaustaviti na sljedećim stanicama. Vrata autobusa moraju otvoriti putnici (osim nekoliko najstarijih autobusa), samo pritisnite gumb na vratima ili blizu vrata.

Karta za jedno putovanje košta 0,70 € i vrijedi samo 15 minuta. Dostupna je karta dulje valjanosti za 0,90 € (vrijedi 30 minuta). Sve karte mogu se koristiti za neograničeni broj putovanja unutar navedenog vremenskog razdoblja. Ako ostajete na odmoru, razmislite o kupnji jedne iz izbora dugoročnih karata koje vrijede 1, 3 i 7 dana (24, 72 i 168 sati od validacije) za Template:EUR, 8 € i { {EUR|11,40}}. Za više informacija o kartama provjerite IDS BK (Integrirani transportni sustav) web stranicu. Imajte na umu da također trebate kupiti zasebnu kartu za vaš kovčeg ili drugu veliku prtljagu; kupite sniženu kartu od 15 minuta za Template:EUR i to će pokriti vašu prtljagu.

Morate potvrditi svoju kartu u aparatima za validaciju u autobusu/tramvaju odmah nakon ukrcaja (kroz bilo koja vrata). Kada treba dokazati da niste prekoračili vrijeme navedeno na karti (npr. 15 minuta na 15-minutnoj karti), odlučujuća su službena vremena rasporeda — a ne stvarna vremena putovanja (nemojte popuštati neprijateljskim kontrolorima karata koji tvrde suprotno). Planirana vremena putovanja možete saznati u krajnjem lijevom stupcu rasporeda, lijevo od naziva stajališta ili putem interneta (vidi dolje).

Vozači autobusa i tramvaja u Bratislavi ne prodaju karte, stoga kartu morate nabaviti prije ulaska u autobus ili tramvaj. Na većini stanica u gradu postoje automati za prodaju karata. Na žutim automatima mogu se koristiti samo kovanice i beskontaktne kreditne kartice (što može biti prilično frustrirajuće ako morate kupiti kartu za duži rok), ali na većim stajalištima postoje i novi veliki crveni automati koji prodaju cijeli niz karata i prihvaćaju sve kartice pa čak i novčanice. Dostupne su i SMS karte', ali samo ako pošaljete SMS s mobitela sa slovačkom SIM karticom, što isključuje sve strane turiste koji kratkoročno borave. SMS karte se ne mogu koristiti u S-vlakovima.

Ako ste povratnu kartu "Eurgion Bratislava-Ticket" kupili u Beču, ona također služi kao propusnica za sav javni prijevoz na datum prikazan na karti i ne mora biti potvrđena u javnom prijevozu Bratislave.

Osim na automatima, karte se prodaju i na brojnim kioscima te — vrlo povoljno za putnike koji dolaze vlakom, kasno navečer ili vikendom — na željezničkim kolodvorima na šalterima za prodaju karata (šalter 16 na Glavnom kolodvoru). Također možete kupiti karte za javni prijevoz u svim turističkim informativnim biroima. Pokušajte zatražiti Bratislava City Card koja kombinira kartu od 1 do 3 dana s raznim popustima i dostupna je u uredima za informacije, ali imajte na umu da je City Card znatno skuplja od javne samo prijevozne karte, pa se uvjerite da je to najbolja opcija za vas!

Ulaznice se također mogu kupiti pomoću aplikacije za Android ili /app/id1360894243 iOS.

Postoje 3 glavne točke razmjene u užem centru grada gdje možete doći autobusom ili tramvajem do gotovo bilo kojeg drugog mjesta:

  • Hodžovo námestie (Predsjednička palača) za autobusne veze prema sjeverozapadu i istoku
  • Námestie SNP / Kamenné námestie (niz pješačku zonu ispod Hodžovog námestie, na sjevernom rubu centra) za tramvaje
  • Most SNP (blizu katedrale sv. Martina i obala Dunava) za tramvaje i autobuse prema zapadu, kao i autobusne veze do Petržalke.

Glavne tramvajske, autobusne i trolejbuske linije rade od 04:30 do otprilike 23:30. Ako morate putovati autobusom noću, idite do glavnog željezničkog kolodvora koji je glavna noćna točka čvorišta ili koristite autobusne stanice kod Predsjedničke palače (Hodzovo námestie). Sve noćne linije imaju zajedničko vrijeme polaska s glavnog željezničkog kolodvora u 23:30, a zatim svakih 60 minuta za svaku liniju i odlazni smjer n do 03:30 sati. Neke linije imaju dodatni odlazni polazak u ponoć. Trebat će vam noćna karta za 1,40 € u noćnim linijama. Kad putujete noćnim linijama, potrebno je zatražiti svako zaustavljanje. Osobito oko ponoći petkom i subotom, autobusi na nekim linijama imaju veliku gužvu jer se mladi vraćaju iz klubova.

Rute javnog prijevoza ponekad se mijenjaju, posebice zbog radova na pruzi i renoviranja. Na primjer, u lipnju 2019. potpuno su promijenjene tramvajske linije. Ako imate stariju kartu, stari turistički vodič itd., velike su šanse da prijevozne linije (brojevi, odredišta, točke presjedanja) više nisu važeće. Provjerite online na službenoj IDS BK stranici ili na neslužbenoj iMHD stranici koja ima širi raspon karata, informacije o stajalištima (dostupne na engleskom) ili pitajte svoje suputnike ako niste sigurni.

Po potrebi moguće je i pješice do stanice Petrzalka iz grada (oko 25 minuta). Staza je sada jasno označena, ali imajte na umu da je Petržalka samo nešto više od najvećeg blok stambenog naselja u srednjoj Europi. Krenite prema mostu s tornjem koji nalikuje letećem tanjuru na vrhu (Most SNP ili također poznat kao Nový most). Kada dođete do mosta, primijetit ćete da se ispod njega nalazi šetnica za pješake. Kada pređete na drugu stranu rijeke Dunav, slijedite desnu stranu mosta sa šetnicom od crvenog popločavanja. Ovo će vas odvesti do stanice. Alternativno, možete prošetati bratislavskim ekvivalentom Central Parka koji se zove Sad Janka Kráľa i posjetiti trgovački centar Aupark u parku. Kada izađete iz Auparka na drugoj strani, skrenite desno i pratite ulicu do gore spomenutog pločnika. Ruta je vrlo sigurna tijekom dana, ali za turiste tipičnog zapadnjačkog izgleda može biti opasna noću (iako ne više nego u bilo kojem drugom europskom "panelák" (vidi gore) stambenom naselju). Uzmite vodiča, ako je potrebno. Ako želite pješačiti od kolodvora do grada, skrenite desno ispred zgrade kolodvora i slijedite gore opisanu stazu u suprotnom smjeru.


Taxi[edit | edit source]

Ne uzimajte taksi koji čeka izvan glavnih točaka transfera i turističkih područja, kao što su glavni željeznički kolodvor, zračna luka, autobusni kolodvor, željeznički kolodvor Petrzalka, ispred noćnog bara Alizee na sjevernom uglu središta grada, itd. jer oni će vas 'očerupati' (naplatiti duplo). Taksi je u Bratislavi jeftiniji ako ga pozovete unaprijed nego kad vas pozovu na ulici. Kao turistu, najbolje vam je da koristite jednu od aplikacija - Uber i Bolt su prisutne u Bratislavi, iako se ponekad čeka duže u usporedbi s drugim gradovima. Druge pouzdane taksi aplikacije su Liftago i Hopin, podržaju plaćanje vozaču karticom ili gotovinom ako ne želite unijeti podatke o kartici (način plaćanja morate odabrati prije naručivanje taksija).

Šta vidjeti[edit | edit source]

Neke od najčuvenijih znamenitosti ovog grada su:

Šta raditi[edit | edit source]

Popularne kulturne, rekreativne i dr. aktivnosti dostupne posetiocima su:

Događaji[edit | edit source]

Neka periodična društvena dešavanja u ovom gradu, koja mogu zanimati posetioce su:

Kupovina[edit | edit source]

Centri šopinga su

Piće[edit | edit source]

Noćenje[edit | edit source]

Edukacija[edit | edit source]

Posao[edit | edit source]

Bezbjednost[edit | edit source]

Rizici za posetioce ovog grada su:

Komunikacije[edit | edit source]

Kuda dalje[edit | edit source]

Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.