Wy/hbs/Skoplje

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Skoplje

Skoplje (makedonski: Скопје, albanski: Shkup, turski: Üsküp) je glavni i najmnogoljudniji grad Makedonije. Skoplje je u svojoj povijesti bio pod vlasti različitih grupa i kultura, koje su ostavile vidljive tragove tijekom svojih vladavina kao što su dardanska i rimska arheološka pronalazišta, bizantske i srpske crkve i manastiri na obroncima grada, bogata otomanska baština na prostoru Stare čaršije, hruščovke i druge komunističke zgrade izgrađene u doba Jugoslavije, te neoklasične zgrade koje su podignuti na početku 21. stoljeća u okviru projekta "Skoplje 2014". Svi ovi ostaci iz različitih povijesnih perioda čine Skoplje vrlo zanimljivim gradom.

Zemljopisni položaj grada na Vardaru i pritokama koje se spuštaju sa strmih okolnih planina također pružaju prirodnu ljepotu. Najviši vrh planine Vodno na nadmorskoj visini od 1,070 m, obilježen Milenijumskim krstom, vidljiv je sa svih strana i predstavlja popularna destinacija za rekreaciju. Rijeka Treska prije ulijevanja u Vardar obrazuje zadivljujući krajolik u kanjonu Matka.

Četvrti[edit | edit source]

  Centar
Centar života u glavnom gradu Makedonije. Centar je dom mnogih kulturnih spomenika, te zgrada Parlamenta i Vlade Makedonije. Područje okruga je vidno izmijenjeno tijekom 2010-ih.
  Stara Čaršija
Skopski stari grad je dobro očuvani ostatak petovjekovne otomanske vladavine. Ovaj okrug je dom utvrde, brojnih džamija, hamama, hanova, bazara, sahat-kule i nekoliko crkvi.
  Karpoš
Karpoš je urbano naselje koje se graniči s centrom grada i sadrži zanimljiva mjesta poput planine Vodno i Zoološkog vrta.
  Veliko Skopje
Skopje uključuje veliko područje koje se nalazi u granicama samog grada i njegovoj okolici. Okolica grada također se sastoji od mjesta koja mogu biti od interesa za posetitelje.
  Kanjon Matka
Kanjon Matka je jedna od najvećih atrakcija u zemlji i je dom mnogih srednjovjekovnih crkvi raspoređeni po liticama kanjona.

Razumijevanje[edit | edit source]

U regiji Povardarje, Skoplje je financijsko i političko središte Makedonije i njen daleko najveći grad. Stanovništvo grada je oko 800.000, no neslužbeno tijekom radnih dana može doseći gotovo milijun, što je više od polovice stanovništva zemlje. Najrazličitije u zemlji, Skoplje je dom mnogih etničkih skupina; osim većinskih Makedonaca, Skoplje domom nazivaju i mnogi Albanci, Turci, Romi, Srbi, Bošnjaci i drugi.

Povijest[edit | edit source]

Osim što je bio glavni grad Makedonije, Skoplje je oduvijek bilo središte moći za kojim su dugo žudjela razna carstva, a okupirano ih je dugim popisom, vidljivim po nekoliko bizantskih crkava i samostana oko grada, također po nekoliko rimskih nalazišta , kao što su Scupi i skopski akvadukt. Grad koji su osnovali Paeonci u 3. stoljeću prije Krista pod imenom 'Skupi' bio je cijenjen zbog svog strateškog položaja, u dugoj dolini između dva brda, smještenog na obalama rijeke Vardar, vitalne trgovačke rute. Pod Rimljanima, Skoplje je postalo administrativno središte Dardanske provincije. Prestiž grada je porastao kada ga je pravoslavna crkva učinila biskupskim sjedištem tijekom ranog Bizantskog Carstva. Dolazak migrirajućih slavenskih plemena s Karpata u 6. stoljeću n. e. promijenio je ime grada, a sastav njegovih stanovnika asimilirali su slavenski došljaci. Tijekom preostalih bizantskih stoljeća, Skoplje je nastavilo biti važno trgovačko središte, smješteno na raskrižju balkanskih trgovačkih i komunikacijskih putova. Bio je poznat po svom urbanom životu i tvrđavi, a poznat i po najljepšoj crkvi u regiji. U 14. stoljeću Skoplje je postalo prijestolnica Srpskog carstva, koje je u to doba bilo jedna od najvećih i najjačih država u Europi.

Ipak, skupina koja je ostavila najveći trag u Skoplju su Osmanlije. Na samom kraju 14. stoljeća Skoplje i cijela Makedonija padaju pod vlast Turaka Osmanlija, koji vladaju Makedonijom više od šest stotina godina i podižu veliki broj džamija i drugih građevina. U narednim stoljećima izgled grada se promijenio izgradnjom mnogih džamija, turskih kupelji, mostova i drugih građevina koje svjedoče o novom orijentalnom utjecaju. Danas je osmansko nasljeđe i dalje izrazito vidljivo u arhitekturi Skoplja i malobrojnoj islamskoj manjini. Nakon što je Makedonija početkom 20. stoljeća oslobođena od Turaka, postala dio Kraljevine Srbije, potom je postala republika jugoslavenske federacije, sa Skopljem kao glavnim gradom. U to se vrijeme uspješni grad dičio mnogim kitnjastim, neoklasicističkim građevinama skladno raspoređenim u više-manje srednjoeuropskom stilu. Međutim, 1963. katastrofalan potres sravnio je s zemljom veliki dio kraljevskog starog grada, a Skoplje je ponovno rođeno u maštovitom, futurističkom stilu koji je bio u modi u to vrijeme. Danas je Skoplje moderan grad i glavno političko, gospodarsko, obrazovno i kulturno središte Makedonije.

Klima[edit | edit source]

Dolazak u grad[edit | edit source]

Avionom[edit | edit source]

Destinacije: Ljubljana, Beč, Sofija (sezonski), Zagreb, Prag, Zurich, Dubai, Beograd, Atena, Dortmund, Dusseldorf, Istanbul, Venecija - Treviso, i London - Luton, Bratislava, Budimpešta.

Kosovski glavni grad Priština može ponuditi jeftinije ponude nego letjeti izravno u Skoplje na nekim rutama. Međutim, s obzirom na to da nema javnog prijevoza koji ga povezuje s gradom, razmislite isplati li se truda kada dodate više od 20 € vožnje taksijem do središta Prištine i 5 € vožnje autobusom do Skoplja povrh cijene leta. Međunarodna zračna luka u Prištini udaljena je 3 sata vožnje autobusom od Skoplja.

Brodom[edit | edit source]

Vozom[edit | edit source]

Autobusom[edit | edit source]

Autom[edit | edit source]

Prevoz kroz grad[edit | edit source]

Šta vidjeti[edit | edit source]

Neke od najčuvenijih znamenitosti ovog velegrada su:

Šta raditi[edit | edit source]

Popularne kulturne, rekreativne i dr. aktivnosti dostupne posjetiocima su:

Kupovina[edit | edit source]

Centri kupovine su:

Piće[edit | edit source]

Noćenje[edit | edit source]

Edukacija[edit | edit source]

Posao[edit | edit source]

Bezbjednost[edit | edit source]

Rizici za posjetioce ovog grada su:

Komunikacije[edit | edit source]

Kuda dalje[edit | edit source]

Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.