Wp/cnr/Nenad Vujadinović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Nenad Vujadinović

Nenad Vujadinović (Kotor, 1964), crnogorski je filolog i pisac.

Biografija[edit | edit source]

Nenad Vujadinović rođen je 1964. godine u Kotoru. Osnovnu školu je završio u Bijeloj, a gimnaziju u Podgorici. Studirao je na Filološkom fakultetu u Skoplju i diplomirao 1988. godine na Grupi za južnoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. Postdiplomske studije (lingvistički smjer) završio je u Beogradu, đe je 1998. odbranio magistarski rad iz oblasti crnogorske dijalektologije (monografija: Govor Kamenara, 2007); a 2008. godine, na Filološkom fakultetu „Blaže Koneski“ u Skoplju, odbranio je i doktorsku tezu urađenu na osnovu multidisciplinarne teme iz oblasti sociolingvistike i teorije i prakse oglašavanja (donekle izmijenjena verzija ovog rada objavljena je u izdanju Filološkog fakulteta u Skoplju 2010. godine kao monografija pod naslovom: Primjena iskustava iz oblasti oglašavanja u rješavanju sociolingvisičkih pitanja).

Od 1991. radio je na Filološkom fakultetu „Blaže Koneski“ u Skoplju, na Katedri za makedonski jezik i južnoslovenske jezike (u zvanju mlađeg asistenta, zatim asistenta, docenta i vanrednog profesora) na predmetima iz oblasti nauke o jeziku, kreativnosti i oglašavanja. U ovom trenutku angažovan je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju i na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, na kojem vrši i funkciju dekana Fakulteta umjetnosti.

Osim brojnih naučnih i stručnih lingvističkih radova i književnih prevoda (ukupno više od 100 bibliografskih jedinica), Nenad Vujadinović dosad je objavio i šest knjiga proze, zbirku dramskih tekstova, kao i veći broj kratkih priča, te kritičkih tekstova iz oblasti filma i oglašavanja. U periodu od 2007. do 2016. godine njegova knjiga za đecu Ronny u izdanju američkog izdavača ISSA prevedena je i objavljena na: engleski, francuski, španski, ruski, ukrajinski, češki, slovački, jermenski, rumunski, albanski, mađarski, srpski, slovenački, makedonski, turski i poljski jezik.

Dugi niz godina Vujadinović se bavi i praktičnim radom u oblasti oglašavanja kao kreator komunikacionih strategija i kreativni direktor. Uradio je veći broj lokalnih i internacionalnih kampanja za više različitih klijenata, sarađujući sa nekoliko reklamnih kompanija u regionu, ali i kao samostalni ekspert u oblasti komunikacija. Od maja 2013. do januara 2015. godine radio je kao stručni konsultant državne Agencije za promociju turizma u Republici Makedoniji za potrebe zaokruživanja procesa tzv. „brendiranja države“ („state branding“); početkom 2014. godine, u funkciji vođe projekta, fundirao je i rad Info centra Evropske unije u Crnoj Gori, a zatim je, do kraja 2015., nastavio saradnju s ovom institucijom u okvirima međunarodnog konzorcijuma koji čine kompanije iz Italije, Śeverne Makedonije i Crne Gore.

Za svoj kreativni rad u oblasti dramaturgije nagrađivan je na brojnim festivalima u Śevernoj Makedoniji i inostranstvu; a kao kreativni direktor u oglašavanju i kopirajter dobitnik je priznanja na prestižnim internacionalnim advertajzing festivalima u Portorožu (Golden Drum 2006), Moskvi (MIAF 2006) i Njujorku (New York Festivals 2007).

Nenad Vujadinović je i prvi predśednik Programskog savjeta Foruma slovenskih kultura (2006-2007) i već dugi niz godina član više makedonskih i crnogorskih nacionalnih komisija za pitanja iz oblasti obrazovanja i nauke o jeziku, a od 2003. do 2005. godine bio je i član makedonske državne Komisije za film pri Ministarstvu za kulturu ove zemlje. Od 2010. godine član je i međunarodnog uređivačkog odbora beogradskog časopisa „Komunikacija i kultura online“, a bio je i član Uređivačkog odbora Godišnjeg zbornika Filološkog fakulteta „Blaže Koneski“ u Skoplju. Predśednik je Savjeta Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. Učestvovao je i u radu međunarodnog naučnog projekta iz programa Tempus „Macedonian as a Foreign Language Curriculum Upgrading“ (2010-2012); a od početka 2014. godine učestvuje i u radu projekta „Sociološki presjek crnogorskog društva“ Crnogorske akademije nauka i umjetnosti iz Podgorice.[1]

Vanjske veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. FCJK: Nenad Vujadinović (Pristupljeno 9.4.2019.)