Jump to content

Wp/cnr/Miodrag Mijo Adžić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Miodrag Mijo Adžić

Miodrag Mijo Adžić (Danilovgrad, 25. jun 1938) je crnogorski slikar i scenograf.

Biografija[edit | edit source]

Miodrag Mijo Adžić je rođen 25. juna 1938. godine u Danilovgradu. Osnovnu školu je završio na Cetinju, a srednju umjetničku u Herceg Novom i Splitu. Diplomirao je na Beogradskoj akademiji 1967. godine  u klasi profesora Milenka Šerbana. Po završetku studija odlazi u Pariz na specijalizaciju Pozorišne TV i filmske scenografije (međunarodna razmjena studenata) kao hrvatski stipendista.

Radni vijek proveo je u stalnom radnom odnosu u Splitskom pozorištu kao stalni scenograf Opere, Drame i Baleta.

Kao član Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, permanentno je izlagao na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, te samostalno na 12 izložbi. 

1980. godine na poziv Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore sa dva eksponata učestvuje na međunarodnoj izložbi Crnogorsko slikarstvo 1900—1997 godine sa Petrom Lubardom, Milom MilunovićemPerom PočekomAcom Prijićem i drugim  istaknutim crnogorskim slikarima. Na izložbi je ukupno učestovalo 18  umjetnika. Selektori izložbe su bili istoričari umjetnosti Olga Perović, Milan Coko Marović, Stanislav Vujošević, Dimitrije Krivokapić i Werner Pressl. Izložba je obišla nekoliko evropskih metropola.

Tokom svoje umjetničke karijere, na scenama Hrvatske i na scenama drugih bivših jugoslovenskih država, postavio je preko 250 scenografskih i kostimografskih projekata, predstavio razna plakatna i artitektonsko-projektna rješenja, te veći broj slikarskih ostvarenja.

Danas živi i radi na Cetinju sa povremenim boravkom u Splitu.[1]

Nagrade[edit | edit source]

Dobitnik je većeg broja nagrada, priznanja i odlikovanja, među kojima i: 

  • Medalje Grada Splita za izuzetan doprinos za stvaralaštvo tokom višedecenijskog uspješnog rada na  polju umjetnosti u Hrvatskoj i gradu Splitu (2004)
  • Medalje Reda Danice Hrvatske sa likom Marka Marulića, za izuzetan doprinos na polju umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskom kazalištu (2004)
  • Nagrade Vatikana za projekat Oltara povodom 1700 godina grada Splita (2004)[1]

Spoljašnje veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. 1.0 1.1 ULUCG članovi: Miodrag Mijo Adžić (Pristupljeno 20.05.2019.)