Wp/cnr/Institut za crnogorski jezik i književnost

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Institut za crnogorski jezik i književnost

Institut za crnogorski jezik i književnost bio je javna naučnoistraživačka ustanova osnovana radi izučavanja i afirmacije crnogorskoga jezika i književnosti. Osnovala ga je Vlada Crne Gore, na śednici od 29. 7. 2010. godine (Sl. list, br. 56/10). Institut je prestao da postoji 4 godine kasnije kad ga je Vlada transformisala u naučnoistraživačku i visokoobrazovnu ustanovu – Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa śedištem na Cetinju Odlukom o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (Sl. list, br- 28/2014) od 4. 7. 2014.

Direktor Instituta bio je dr Adnan Čirgić, a predśednik Upravnoga odbora dr Milenko Perović.

Glavne djelatnosti[edit | edit source]

  • Proučavanje crnogorske književno-jezičke prošlosti
  • Standardizacija crnogorskoga jezika
  • Izrada rječnika crnogorskih govora i rječnika crnogorskoga jezika
  • Izučavanje crnogorskoga jezika i književnosti u prošlosti i sadašnjosti
  • Izdavaštvo
  • Organizovanje naučnih skupova.

Misija[edit | edit source]

Misija Instituta bila je stalna i planska briga o crnogorskome jeziku, razvoj jezičke svijesti u Crnoj Gori, proučavanje crnogorskih književnih i jezičkih tendencija u prošlosti i sadašnjosti. Sve to u cilju očuvanja crnogorske jezičke i književne, samim tim i kulturne, baštine; doprinosa promociji crnogorskoga jezika i književnosti u Crnoj Gori i Evropi; doprinosa razvoju jezičke svijesti u Crnoj Gori; doprinosa naučnoistraživačkome radu u oblasti jezika i književnosti i poboljšanja informisanosti o crnogorskome jeziku i književnosti i njihovim karakteristikama u Crnoj Gori i dijaspori.

Djelatnost[edit | edit source]

Institut za crnogorski jezik i književnost u okviru svoje izdavačke djelatnosti pokrenuo je 9 biblioteka i u njima objavio 56 monografskih, studijskih i bibliografskih izdanja, 6 zbornika radova te 13 brojeva časopisa Lingua Montenegrina.

Institut je organizovao samostalno ili u saradnji s drugim ustanovama 7 naučnih skupova.

Institut je realizovao veliki broj značajnih naučnih projekata od kojih se izdvajaju izrada prve trotomne Istorije crnogorske književnosti (autora dr Novaka Kilibarde, Radoslava Rotkovića i dr Milorada Nikčevića) i četvorotomne Bibliografije Njegoš (autora Nade Drašković, Petra Krivokapića, Ljiljane Đorđević, Lidije Kaluđerović i Anđelke Martinović).

U organizaciji Instituta u Podgorici je 24. aprila 2012. godine organizovano predavanje jednoga od najznačajnijih lingvista današnjice Dejvida Kristala, a organizaciju ovoga predavanja podržalo je Ministarstvo nauke.[1] Osim predavanja ranije su od izdavačke kuće Rutlidž otkupljena autorska prava za Kristalovu Internetsku lingvistiku, koja je prevedena na crnogorski jezik i objavljena neposredno prije Kristalove pośete.

Vanjske veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. http://www.mna.gov.me/vijesti/113509/Dejvid-Kristal-jedan-od-najvecih-lingvista-danasnjice-odrzao-predavanje-u-Podgorici.html