Jump to content

Wn/ms/SMS dari agensi kerajaan dihantar melalui pengirim gov.sg bermula Julai

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > SMS dari agensi kerajaan dihantar melalui pengirim gov.sg bermula Julai

13 Jun 2024 (Khamis)

Bermula 1 Julai, penghantaran SMS rasmi dari mana-mana agensi kerajaan akan menggunakan identiti pengenalan "gov.sg" dan tidak menggunakan nombor tertentu. Ini bagi memudahkan rakyat mengenal pasti SMS yang diterima itu adalah dari sumber yang betul.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan kerajaan, perubahan itu perlu dilakukan bagi melindungi orang ramai daripada kemungkinan penipuan penyamaran sebagai pihak kerajaan. "Dengan menyeragamkan kepada satu identiti pengirim 'gov.sg' untuk semua agensi kerajaan, rakyat boleh mengenal pasti sama ada mesej yang dihantar dari kerajaan adalah sahih atau palsu."

Walaupun begitu, terdapat beberapa nombor pengirim digunakan bagi tujuan kecemasan yang diberi pengecualian seperti 71999 bagi mereka dengan masalah pendengaran dan percakapan untuk membuat laporan polis atau POLICE 999 yang digunakan bagi tujuan kecemasan di mana polis akan mengakses kamera pada telefon bimbit bagi tujuan siaran langsung.

Bagi penduduk yang menggunakan nombor telefon bimbit yang tidak didaftarkan dengan mana-mana penyedia perkhidmatan telekomunikasi Singapura, identiti "gov.sg" mungkin tidak dipaparkan pada aplikasi permesejan mereka. "SMS mungkin akan diterima dari pengirim "gov.sg" atau identiti lain, bergantung kepada lokasi negara mereka itu," menurut soalan lazim mengenai perkhidmatan satu identiti itu.

"Anda mungkin akan menerima SMS dari gov.sg sama ada dalam bahasa Inggeris, Cina, Melayu atau Tamil. Bahasa yang digunakan dalam setiap SMS gov.sg bergantung kepada tetapan bahasa oleh pegawai agensi kerajaan berkenaan," tambahnya lagi.


Sumber

[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog