Jump to content

Wn/ms/Kempen "Satu Pelancong, Satu Pokok", kurangkan kesan perubahan iklim

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Kempen "Satu Pelancong, Satu Pokok", kurangkan kesan perubahan iklim

18 Jun 2024 (Selasa)

Kerajaan Myanmar melancarkan sebuah kempen "Satu Pelancong Satu Pokok" di mana pelancong antarabangsa yang bercuti ke sana digalakkan menanam sebatang pokok sebagai tanda peringatan bagi mempromosikan pelancongan yang lebih lestari serta kebertanggungjawaban terhadap alam sekitar.

Tasik Taungthaman, Mandalay, Myanmar
Imej: Vyacheslav Argenberg.

Menurut jurucakap dari Jabatan Promosi Pelancongan kepada media Xinhua pada Isnin, inisiatif itu dilancarkan dengan kerjasama Kementerian Hotel dan Pelancongan serta Kementerian Sumber Asli dan Pemuliharaan Alam Sekitar dalam usaha untuk mengawal impak yang terjadi kesan daripada bencana yang berpunca daripada perubahan iklim serta mempelbagaikan biodiversiti.

"Pelancong asing sama ada dari kalangan individu atau berkumpulan yang melawat Myanmar, dan ada yang datang di bawah pengurusan agensi pelancongan. Kami akan menyelaras dengan syarikat pelancongan terbabit untuk menanam pokok di mana-mana lokasi yang dilawati para pelancong," kata jurucakap itu.

Kempen itu diadakan secara tahunan dari bulan Jun hingga November. Beberapa destinasi pelancongan popular dipilih sebagai lokasi penganjuran kempen termasuklah di Yangon, Nay Pyi Taw, tapak arkeologi Bagan, Mandalay, Tasik Inle, Pantai Ngwehsaung dan Chaungtha.

Dengan penganjuran kempen itu, kerajaan berharap sektor pelancongan dapat menyumbang kepada pemeliharaan alam sekitar serta mengurangkan kesan daripada pelepasan gas rumah hijau yang berkaitan.


Sumber

[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog