Jump to content

Inkubátor:Adatvédelmi biztos

From Wikimedia Incubator
This page is a translated version of the page Incubator:Oversight and the translation is 100% complete.

A leírást az angol Wikipédiáról vettük át 2018. augusztus 21-én.
A lapváltozat törlés (revision deletion) egy a normál törlésen tovamutató eljárás, amivel egy adott anyagot a szokásos hozzáférési módokon elérhetetlenné tehetünk. A projekt bármely lapján vagy naplóján alkalmazható (beleértve akár a felhasználók listáját is, ha szükséges), de szigorú korlátok szerint csak adatvédelmi okokból, illetve rágalmazó vagy szerzői jogot rendkívül súlyos módon sértő anyagok eltávolítására.

Két fajtája van:

  • A normál eljárást az adminisztrátorok használhatják lapváltozatok, szerkesztési összefoglalók és/vagy a (regisztrált vagy anonim) szerkesztők adatainak elrejtésére. A legtöbb felhasználó (akár regisztrált, akár anonim) az így törölt adatokhoz nem fér hozzá – az adminisztrátorok azonban továbbra is. Az Inkubátorban a laptörténet törölt elemeit a teszt-adminisztrátorok szintén láthatják, de magát a törölt lapváltozatot (vagyis a törölt tartalmat) nem. Már eleve ez a fajta törlés ritka az Inkubátorban.
  • Az adatvédelmi biztosok által használható eljárás (angolul suppression, régebben oversight) ennek egy kiterjesztett változata, ami az ezzel törölt elemeket még az adminisztrátorok és teszt-adminisztrátorok elől is elrejti. Rendkívül ritka az, hogy Inkubátorban erre szükség legyen.

Minden teljes jogú adminisztrátor alkalmazhatja a normál eljárást, de a kiterjesztettet csak az adatvédelmi biztosok. Mivel igen ritka, hogy a kiterjesztett eljárásra lenne szükség – és mert az Inkubátornak nincs saját adatvédelmi biztosa –, ezért a felhasználóknak első körben az adminisztrátorokhoz ajánlott fordulniuk, ha a fenti okok miatt problémájuk lenne.

  • Adatvédelmi probléma vagy rágalmazási ügy esetén a legjobb egy adminisztrátort (vagy akár többet is) e-mailben megkeresni; mindegyikük felhasználói lapján ott van egy e-mail link.
  • Az adminisztrátorok üzenőfalán is hagyhatsz üzenetet.

A szükséges esetekben az adminisztrátorok intézkednek, és felveszik a kapcsolatot a helytartókkal, ha a kiterjesztett eljárásra lenne szükség.

Kérjük az ilyen jellegű kéréseket ne nyilvános fórumon nyújtsd be.

Ha sürgős esetről lenne szó, de az Inkubátor adminisztrátorai nem reagáltak, akkor fordulhatsz közvetlenül a helytartókhoz is ezen a linken. A helytartókat elérheted az IRC-csatornájukon (#wikimedia-stewards) is – itt privát üzenetben kérheted a segítségüket.

Lásd még