Wy/hbs/Vukovar

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Vukovar
Rijeka Vuka u središtu Vukovara.
Dvorac Eltz

Vukovar je grad u istočnoj Hrvatskoj na desnoj obali rijeke Dunav. Grad je administrativno središte i drugi najveći grad (nakon Vinkovaca) Vukovarsko-srijemske županije.

Kroz središte grada prolazi i manja rijeka Vuka, pritoka Dunava po kojoj grad nosi ime, koja grad dijeli na stariji srijemski dio (sredjovijekovni slobodni grad) i noviji slavonski dio razvijen oko velikog Vukovarskog vlastelinstva. Vukovar je multietnički i multikulturan grad koji uz dvije najveće zajednice (Hrvate i Srbe) uključuje i brojne druge zajednice poput Rusina, Mađara, Ukrajinaca, Slovaka, Nijemaca i drugih. Vukovarska luka na Dunavu najveća je hrvatska rječna luka značajna kako za Hrvatsku tako i za obližnju Bosnu i Hercegovinu.

Grad se u 20. stoljeću sa susjednim Borovom razvio u značajno inustrijsko središte no veći dio inustrije doživio je propast u razdoblju rata i privatizacije. Za vrijeme rata Vukovar je postao jedno od središta međuetničkog sukoba koja je vodila ka Bitci za Vukovar između hrvatskih snaga sa jedne i JNA i srpskih paravojnih postrojbi sa druge strane. Nakon što je JNA zauzela grad, Vukovar je bio središte samoproglašene Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u okviru Republike Srpske Krajine. Od 1996. do 1998. godine Vukovar je bio pod izravnom upravom Ujedinjenih naroda kroz privremenu administraciju poznatu po skraćenici UNTAES.

Od 1998. godine prognanici su se u većem broju vratili u grad te je započeo često spor i samo djelomično uspješan proces izgradnje suživota i povjerenja. Vukovar je danas obnovljen grad sa brojnim sadržajima koji nisu ograničeni samo na sjećanje na ratna zbivanja. Ipak, dok je infrastruktura najvećim dijelom obnovljena i podignuta na novu razinu, grad se suočava sa velikim izazovom raseljavanja koji je na ovom području izraženiji nego u bilo kojoj drugoj županiji.

Upoznavanje[edit | edit source]

Položaj i klima[edit | edit source]

Pogled na grad sa vodotornja.
Šetnica (srijemski dio).

Vukovar se može podijeliti na srijemski i slavonski dio grada između kojih teče mala rijeka Vuka. Slavonski je dio izrazito ravničarski razvijen na povijesno močvarnom dijelu sjeveroistočne Slavonije. Srijemski je dio grada nastao na rječnim uzvisinama Dunava na početku Vukovarskog platoa ili ravnjaka, sedimentne niske brežuljkaste formacije između Vukovara, Vinkovaca, Šarengrada i Šida (RS), koji predstavlja i najzapadnije obronke Fruške gore. Nasuprot brojnim drugim multietničkim sredinama u široj regiji, Vukovar nema izrazito etnički podijeljena susjedstva već različite zajednice uglavnom žive na cijelom području grada. U praksi ipak često postoje takozvani nevidljivi zidovi koji vode k tomu da pripadnici jedne zajednice često, ali ne i uvijek, preferiraju obrte i sadržaje u vlastitoj zajednici.

Šta raditi[edit | edit source]

Popularne kulturne, rekreativne i dr. aktivnosti dostupne posjetiocima su:

Događaji[edit | edit source]

Neka periodična društvena dešavanja u ovom gradu, koja mogu zanimati posjetioce su:

Kupovina[edit | edit source]

Centri šopinga su

Piće[edit | edit source]

Noćenje[edit | edit source]

Bezbjednost[edit | edit source]

Rizici za posjetioce ovog grada su:

Komunikacije[edit | edit source]

Kuda dalje[edit | edit source]

Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.