Wp/fit/Jellivaaran kunta

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fitWp > fit > Jellivaaran kunta

Jellivaara (r. Gällivare, pohjoissaameks Jiellevárri ja Váhčir, s. Jällivaara) on kunta Norrbottenin läänissä Ruottin Lapissa satakunta kilometriä napapiiriltä pohjoisheen. Pinta-ala on 15 825 km² ja asukhaita 19 212 (2004).

Jellivaara on kunta ja kruuakaupunki missä kruuathaan rautamalmia. Asukhaat on paljolti meänkielisiä, mutta jellivaaranmurre on sekkointunu monitten immikratitten ja muitten Tornionlaakson murtheitten kans. Siksi suomela ja meänkielelä tullee hyvin toimheen vieläki Jellivaarassa. Mutta meänkielen ja suomen praataajat vanheenevat, nuoremila on rohki heiko sekä meänkieli ette suomi. Jellivaarassa piethään maastohiihon maailmancupin osakilpailu alkutalvesta.

Jellivaara on esikoislestaatiolaisuuen keskuspaikka. Sielä järjestethään vuosittain joulukokkoukset, jokka kokoavat osanottajia Ruottista, Suomesta, Norjasta, Pohjois-Amerikasta ja muualtaki. Saarnat tulkathaan suomeksi eli ruottiks (norjaksi), engelskan kieliset kuulijat saattavat seurata saarnoja simultaanitulkkauksen kautta. Jellivaaran joulukokkouksia kuunelthaan telefuunin kautta Suomessa kymmenillä paikkakunnila rukkoushuonheissa ja yksityiskoissa.

Jellivaaralaisia[edit | edit source]

Kirkonkylät[edit | edit source]

Hakanen, Jellivaara, Kaitum, Malmivaara, Nikkaluokta, Nilivaara, Polkima, Soutujärvi, Ullatti

Kylät ja pienet paikat[edit | edit source]