Jump to content

Wp/fit/Nattavaara

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fit
Wp > fit > Nattavaara

Nattavaara on kylä Jellivaaran kunnasssa. Se on oikeasthaan kaks kyllää: Nattavaara station joka rakenthiin kun rautatie tuli kylhään ja vanheempi kylä Nattavaara.

Mickel Ryss eli Ryssmickel sanothaan olevan kylän ensi asukas joskus 1600-luvun loppupuolela, ja se tuli iästä päin. Kyläläisitten omitten perintheitten mukhaan ensimäiset asukhaat olit sotafankia Karjalassa, jokka karkasit fankilasta ja tulit Nattavaarhaan, Ullathiin ja Hakasheen. Se joka perusti Nattavaaran oli Nataniel, ja siittä nimi. Hakasen ensi asukas oli Haakon/Håkan ja Ullathiin tuli Olaus. Kaikin kolme karkasit samasta fankilasta Karjalassa joskus 1600-luvula.

Nattavaarassa puhuthaan vieläkin jellivaaransuomea. Tyypilinen piire siinä kielimuoossa mitä puhuthaan Nattavaarassa, Sarvisvaarassa, Kilvossa ja Purnussa on ette ei ole aina vukaalisointua, siis sanothaan metta, kyla, sen eestä ku mettä, kylä.

Nattavaara on 50 km Jellivaarasta etelhään. Noin 400 asukasta. Rooneoväylä ja sen sivujoki Venetjoki erottaa Nattavaaran Nattavaaran kylästä. Läpi kylä kulki malmireitti Malmivaarasta Strömsundhiin. 1745 malmireitti tuli viraliseksi. Saamelaiset kuljetit malmia ahkiola ja poroila.

Kotiseututalon on voimisteltu ja tupia rakenettu kotiseututalon ympärile.

Eksterni länkki[edit | edit source]