Wp/cnr/Talijansko poslanstvo na Cetinju

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Talijansko poslanstvo na Cetinju

Talijansko poslanstvo je naziv za građevinu na Cetinju u kojoj je smještana Nacionalna biblioteka „Đurađ Crnojević“. Zgrada je podignuta početkom XX vijeka za potrebe italijanske ambasade.

Istorijat[edit | edit source]

Zgrada je podignuta 1910. godine u reonu Nova varoš, na uglu puta za Kotor i puta za Lovćen, okružena parkovskim zelenilom i sportskim terenima. Objekat čine dva dijela: objekat glavne rezidencije i objekat sa pomoćnim prostorima, koji su međusobno povezani pasažom. Karakterišu ga mirne fasade sa skromnom dekoracijom i simetričnim rasporedom otvora. Interesantnim ga čine mansardni prostor, vijenci, krov i dimnjaci. Poseban ukras objekta je trijem na ulazu sa stubovima iznad koga je svečani balkon. Enterijer je bogatije izgrađen. Nižu se holovi, sale i saloni s obradom u gipsu i željezu. Građena je u materijalu i konstrukciji, bez posebnosti u odnosu na druge objekte. Radove su izvodili italijanski majstori i preduzimači, a nadzor je vodio sam projektant. Talijansko poslanstvo je monumentalna građevina, jednostavna, ali s prijatnim izgledom.

U međuratnom periodu, u njoj je bila Komanda Petoga žandarmerijskog puka, a danas je u njoj Nacionalna biblioteka „Đurađ Crnojević“.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]

  • Božidar Milić, Urbano nasljeđe Crne Gore s posebnim osvrtom na razvoj Cetinja, Podgorica, 2013.