Jump to content

Wp/cnr/Svetlana Čabarkapa

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Svetlana Čabarkapa

Svetlana Moštrokol Čabarkapa crnogorska je književnica.

Biografija[edit | edit source]

Mr Svetlana Čabarkapa diplomirala je na Filozofskome fakultetu u Nikšić 1987. godine kao najbolja studentkinja istoga fakulteta sa prośečnom ocjenom 9.66 na odsijeku za Srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti. Na Zagrebačkome sveučilištu apsolvirala je postdiplomske studije Povijest i teorija književnosti, a magistrirala na Filozofskome fakultetu u Nikšiću na odsijeku Nauka o književnosti sa tezom Poetička načela romana „Uvod u drugi život“ Mirka Kovača.

Predmet njenoga interesovanja je književna kritika i teorija. Saradnica je filološkoga časopisa Lingua Montenegrina, Quest, Vaspitanje i obrazovanje i listova Prosvjetni rad i Pobjeda u kojima objavljuje stručne i naučne radove. Kao književna kritičarka učestvovala je u serijalu crnogorske književnost Obrazovnoga programa RTCG u emisijama o stvaralaštvu crnogorskih književnika - Aleksandra Lesa Ivanovića i Nikole Lopičića. Učesnica je naučnoga skupa o Mihailu Laliću održanom na Filozofskome fakultetu u Nikšiću.

Svetlana Čabarkapa je uredila, recenzirala, priredila, lektorisala i napisala više od dvadeset čitanki, udžbenika, priručnika i školskih lektira za učenike osnovne i srednje škole u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.

Bila je članica Savjeta za opšte obrazovanje u prvome sazivu Vlade Crne Gore. Saradnica je u nastavi na predmetu Crnogorska književnost XX vijeka na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i lektorka u Ministarstvu Crne Gore.[1]

Autorka je naučne studije Poetička načela romana: Uvod u drugi život Mirka Kovača.[2]

Reference[edit | edit source]

  1. Svetlana Čabarkapa (Pristupljeno 28.3.2019.)
  2. ZUNS NA SAJMU KNJIGA I OBRAZOVANJA: Promovisana knjiga „Poetika načela romana: Uvod u drugi život Mirka Kovača“ (Pristupljeno 28.3.2019.)