Wp/cnr/Dvor kralja Nikole

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Dvor kralja Nikole

Dvor kralja Nikole je rezidencija posljednjeg crnogorskog vladara Nikole I Petrovića Njegoša.

Istorijat[edit | edit source]

Prve godine vladavine knjaza Nikole, obilježio je i početak izgradnje Knjaževog dvora (1863), koji je inicijalno bio namijenjen udovici knjaza Danila, knjaginji Darinki. Međutim, 1867 godine, knjaz Nikola iz Biljarde seli svoju rezidenciju u novi objekat. U početku je Dvor imao sprat i potkrovlje. Kasnije su dodata bočna krila a današnji izgled nosi iz 1910. god.

Dvor je lociran u ondašnjoj Dvorskoj ulici (danas na Dvorskom trgu), u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira, Ćipura i Njegoševe Biljarde, a naspram objekata u kojima je kasnije bilo smješteno Srpsko i Bugarsko poslanstvo.

Śevernom partijom je okrenut prema trgu, dok njegovo zaleđe čini parkovski prostor. Stražnju fasadu krasi komforno stepenište, koje je otvorena veza između objekta, vrta i gradskog parka. Objekat ima mirne fasade bez ukrasa, rasčlanjene jednostavnim pravougaonim otvorima. Zatvoreni trijem sa natkrivenim balkonom na prvoj etaži i grbom Petrovića u timpanonu, akcentira glavnu fasadu i čini da objekat odiše neoklasicizmom. Sa strana glavne fasade postavljene su dvije jednostavne stražarnice za kraljevu gardu – perjanike. Dvor, kao centar moći, bio je središte političkih i kulturnih dešavanja u Crnoj Gori.

Od 1926. godine u Dvoru je smješten Muzej kralja Nikole koji je u dijelu svoje postavke sačuvao autentični izgled iz vremena rezidencije.

Poveznice[edit | edit source]