Wp/cnr/Božidar Pavićević Zodijak

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Božidar Pavićević Zodijak

Božidar Pavićević Zodijak (Danilovgrad, 1948—18. mart 2015[1]) je crnogorski slikar.

Biografija[edit | edit source]

Božidar Pavićević je rođen 1948. godine u Danilovgradu. Likovnu umjetnost je učio u Umjetničkoj školi u Herceg Novom. Studije nastavlja na Akademiji primenjenih umetnosti (odsijek za scenografiju) u Beogradu, u klasi prof. Miljenka Šerbana.

Bio je član ULUCG-a od 1972. godine, od kada učestvuje na brojnim kolektivnim izložbama u zemljama bivše Jugoslavije i u inostranstvu.

Pored slikarstva bavio se i scenografijom i grafičkim dizajnom. Kao ilustrator, crtač i karikaturista sarađivao je u „NIN“-u, „Ježu, „Književnoj reči“ i „Pobjedi“.

Imao je više od sto samostalnih izložbi – u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Beogradu, Zagrebu, Kotoru, Dizeldorfu, Budvi i Baru.

Bio je dobitnik više nagrada, poput: Nagrade za plakat u Havani (1978), Nagrade Hercegnovskog salona, Nagrade zajednice kulture (Novi Sad), Nagrade „9. decembar“ (Danilovgrad) i Nagrade Ateljea 212 (Beograd).

„Slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno. Tako nas je učio Valeri. Tako nas je učio i Pikaso, koji smatra da bi trebalo stvarati neprihvatljive slike i na taj način primorati ljude da shvate u kakvom čudnom svijetu žive. Ja sam sve svoje slike ponio iz djetinjstva i zavičaja. Možda i iz jednog sna.“ (Božidar Pavićević Zodijak)[2]

Reference[edit | edit source]

  1. Preminuo poznati slikar Božidar Pavićević Zodijak (Objavljeno 18.03.2015., pristupljeno 26.04.2019.)
  2. Božidar Pavićević Zodijak (Pristupljeno 26.04.2019.)