Jump to content

Wn/ms/Malaysia mendahului penggunaan dompet mudah alih di Asia Tenggara

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Malaysia mendahului penggunaan dompet mudah alih di Asia Tenggara

24 Jun 2020 (Rabu)


Kuala Lumpur - Malaysia mendahului negara lain di Asia Tenggara dalam penggunaan dompet mudah alih digital pada kadar 40%, di hadapan Filipina (36%), Thailand (27%) dan Singapura (26%), menurut Kajian Impak Mastercard 2020.

Seperti yang ditunjukkan oleh hasil edisi pasaran Malaysia, COVID-19, yang menyebabkan sekatan pergerakan yang luas, telah mendorong momentum di Asia Tenggara ke arah ekonomi digital dengan memerlukan penerapan e-dagang, pembayaran digital dan pilihan untuk aktiviti dalam talian dengan pantas.

Hampir separuh pengguna yang ditinjau di Malaysia melaporkan peningkatan dalam membeli-belah dalam talian dalam tempoh tersebut. Kegiatan dalam talian lain juga menyaksikan peningkatan minat, seperti melayari Internet untuk berita dan hiburan (75%), penstriman video dalam talian (57%), rangkaian sosial (55%) dan penghantaran makanan atau bahan makanan dari rumah (50%).

Selain itu, kira-kira 64% rakyat Malaysia mengatakan mereka akan melakukan beli-belah dalam talian dengan kekerapan yang sama seperti ketika atau sebelum wabak itu, walaupun sekatan ditarik semula.

Begitu juga, pengguna mengharapkan untuk meneruskan penghantaran ke rumah (54%) dan bekerja dari rumah (45%).

Sementara itu, Presiden bahagian Mastercard untuk Southeast Asia Emerging Markets, Safdar Khan, mengatakan syarikat itu komited untuk menggunakan kekuatan data bagi membolehkan perniagaan dari semua peringkat dalam menyesuaikan diri dan berkembang seiring dengan perubahan keperluan, pilihan dan tingkah laku pengguna melalui alat e-dagang, meningkat had pembayaran tanpa sentuh, dan menerajui peralihan ke tidak bersentuhan di seluruh wilayah.

"Dengan meletakkan sentimen dan keprihatinan pengguna sebagai inti semua keputusan, perniagaan dan pemerintah akan dapat bergerak dengan keyakinan yang lebih besar daripada situasi saat ini, dan mengurangkan kesan buruk daripada krisis di masa depan," katanya.

Sumber

[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog