Wn/ms/Bekas ahli kumpulan Deep Purple, Jon Lord meninggal dunia

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | msWn > ms > Bekas ahli kumpulan Deep Purple, Jon Lord meninggal dunia
Jump to navigation Jump to search

17 Julai 2012 (Selasa)

Obituari
Berita obituari di Wikiberita


LONDON 17 Julai − Bekas pemain papan nada dan pengasas bersama kumpulan rock British Deep Purple, Jon Lord yang popular dengan lagu hit Smoke On The Water meninggal dunia di London kerana mengalami penyakit barah pankreas.

Keluarga bintang itu dalam satu kenyataan memberitahu, Lord, yang berusia 71 tahun meninggal dunia di Klinik London di sini di sisi keluarganya. Mendiang yang sebelum ini juga pernah menyertai kumpulan Whitesnake menderita penyakit barah tersebut sejak bulan Ogos yang lalu.

Bekas bintang kumpulan rock Amerika Rage Against the Machine, Tom Morello, telah menulis ucapan takziah untuk Jon Lord di laman Twitternya. Beliau mengganggap bahawa mendiang Lord telah menghasilkan karya lagu yang sangat hebat dan beliau berterima kasih kepada Lord.

Semoga bersemadi dengan tenang kepada Jon Lord yang hebat, tonggak dan pemain papan nada Deep Purple. Karya lagu beliau sangatlah hebat dan menakjubkan! Terima kasih.

— Ucapan Tom Morello kepada mendiang Lord (AFP.com)

Jon Lord ketika di Sunflower Jam, London pada tahun 2007.

Sumber[edit]

Kongsikan berita ini Kongsi di Facebook Kongsi di Twitter Kongsi di Google+ Kongsi di Digg.com Kongsi di delicious Kongsi di Stumbleupon.com LinkedIn.com Kongsi di friendfeed Kongsi di identi.ca Kongsi di Tumblr Kongsi di MySpace Kongsi di Newsvine Kongsi di me2day