Jump to content

Wn/hu/Megemlékezések a „prágai tavasz“ leverésének negyvenedik évfordulóján

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megemlékezések a „prágai tavasz“ leverésének negyvenedik évfordulóján

2008. augusztus 21., csütörtök

Az egykori Csehszlovákia 40 évvel ezelőtti megszállásáért a cseh államfő a „kommunista imperializmust“ tette felelőssé.
A magyar kormány nevében Hiller István bocsánatot kért az 1968-as csehszlovákiai magyar bevonulásért.

Václav Klaus cseh köztársasági elnök

Az évfordulós megemlékezések részeként Václav Klaus cseh államfő augusztus 20-án találkozott osztrák kollégájával, Heinz Fischerrel. Az egykori eseményekről és azok mai megítéléséről szóló beszélgetésüket a cseh közszolgálati televízió közvetítette.

Václav Klaus mai prágai beszédében egyértelművé tette, hogy Csehszlovákia 1968-as megszállását a Szovjetunió tervezte meg és hajtotta végre, de elhatárolódott azoktól, akik az eseményekért az oroszokat teszik felelőssé. A megszállás szerinte lényegében a „kommunista imperializmus“ műve volt, a Szovjetunió és Kelet-Európa népei pedig ugyanannak a rendszernek voltak áldozatai.

Budapesten ma a Terror Háza Múzeum előtti nagygyűlésen emlékeztek Csehszlovákia 40. évvel ezelőtti megszállására, melyben a Varsói Szerződés egyik tagállamaként Magyarország is részt vállalt. A megemlékezésen Sólyom László köztársasági elnök is részt vett. Beszédében az emlékezés fontosságára figyelmeztetett, szólt a felelősségvállalás és a bocsánatkérés szükségességéről és a történelem tanulságainak levonására hívott fel.

Az államfő az 1968-as események és a jelenlegi orosz-grúz fegyveres konfliktus között párhuzamot vonva kijelentette: „…az erőszak nemzetközi jogba ütköző alkalmazása egy szuverén állam ellen 1968-ban is elítélendő volt, és ma is az. …És azt is tudnia kell mindenkinek, ha orosz csapatok hatolnak be egy független állam területére, az Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, a Baltikumban a korábbi megszállás és elnyomás emlékeit idézi fel.“

Hiller István a kormány nevében bocsánatot kért

[edit | edit source]
Szovjet tank a cseh Nemzeti Múzeum (Národní museum) előtti kiállításon

A mai kormányszóvivői tájékoztatón Hiller István kulturális miniszter a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából politikai nyilatkozatban kért bocsánatot a „prágai tavasz“ leverésében vállalt magyar részvétel miatt.

A Szovjetunió és a Varsói Szerződés több tagállamának, köztük a Magyar Népköztársaság hadseregének 40 évvel ezelőtti bevonulása Csehszlovákiába „agresszió volt, támadás a szabadabb gondolkodás és a szabadabb cselekvés ellen“ - mondta Hiller István.

Ez akkor is így van, ha a magyar csapatok szovjet kényszer hatására vettek részt a megszállásban - fűzte hozzá az oktatási és kulturális miniszter. Mint mondta, a „prágai tavasz“ vérbefojtása világos és egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a szovjet típusú hatalomgyakorlás megreformálhatatlan, alkalmatlan a változásra.

A bevonulás, a „prágai tavasz“ leverése gyalázat és szégyen - fogalmazott Hiller István, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar részvétel ügyében a rendszerváltás utáni szabad Magyarország kormányainak is adósságuk van. Mint mondta, a bocsánatkérés erkölcsi kötelesség. – Bocsánat – zárta nyilatkozatát a miniszter.

Források

[edit | edit source]

Template:Commons

Template:Wikipédia