Jump to content

Wn/hu/Észak-Korea idei harmadik rakétatesztjén Kim Dzsongun is részt vett

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Észak-Korea idei harmadik rakétatesztjén Kim Dzsongun is részt vett

2022. január 15., szombat

Észak-Korea állami lapja, a Rodong Szinmun,[1] szerdán számolt be egy előző napi rakétatesztről, amin magas rangú politikusok, így az állam vezetője, Kim Dzsongun, illetve Cso Jongvon és Kim Jodzsong is részt vettek. Idén ez volt az ország harmadik rakétatesztje: a mostani hiperszonikus rakéta az állami média szerint 1000 kilométert tett meg, mielőtt a tengerbe csapódott volna.

Kim Dzsongun 2018-as dél-koreai látogatása során (fotó: Kék Ház (Dél-Korea))

A lap szerint a „kiválóan manőverezhető”[2] és „a Koreai Népi Köztársaság erejét mutató dzsucse fegyver”[3] fellövésével „a technikai paraméterek végső ellenőrzése”[4] volt a cél. Ezzel ellentétes véleményének adott hangot az Al Jazeerának a szöuli Ewha Egyetem professzora, Leif-Eric Easley: „[ez] az úgymond hiperszonikus fegyver nem harckész”.[5] A Jonhap Hírügynökség[6] szerint a dél-koreai haderő bár eleinte lekicsinyelte a rakétát, utóbb úgy korrigáltak, hogy az „fejlődést” mutat az eddig látottakhoz képest.

Észak-Korea a január folyamán eddig két tesztet hajtott végre: az elsőt múlt hét szerdán, a másodikat e hét hétfőn – ezt Dél-Korea és a japán partiőrség is megerősítette. Az észak-koreai állami média szerint a múlt heti fellövés télállósági üzempróba volt. Az ország szeptember 28-án tesztelt először hiperszonikus rakétát. Ankit Panda, a Carnegie Alapítvány[7] védelmi szakértője szerint a múlt heti teszt során nem a szeptemberben fellőtt Hvaszong-8 típust használták, hanem egy újabbat, amit az októberi phenjani hadiipari kiállításon mutattak be. A szeptemberi teszt idején Panda a BBC-nek nyilatkozva „jelentős mérföldkőnek” tartotta a Hvaszong-8-at.

Albánia, Franciaország, Írország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok ENSZ-küldöttségei hétfőn közös nyilatkozatban ítélték el a múlt heti tesztet, egyben párbeszédre hívtak. Az akkori tesztről Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete megjegyezte, hogy az „jelentős veszély a regionális stabilitásra nézve”.[8] Aggodalmát fejezte ki a tesztek miatt kedden Mun Dzsein dél-koreai elnök is, mivel országa márciusban elnökválasztásra készül.

A hiperszonikus rakéták ballisztikus társaiknál gyorsabbak, és pályájuk miatt – ahogy azt a BBC január 12-i cikkében kifejtette – radarral csak később érzékelhetők.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek North Korean leader Kim Jong Un oversees hypersonic missile test című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett mondatok és intézménynevek eredeti nyelvükön

[edit | edit source]
  1. Angolos átírásban: „Rodong Sinmun”
  2. Angolul: „superior maneuverability [of the hypersonic glide vehicle]”
  3. Angolul: „the Juche weapon representing the power of the DPRK”
  4. Angolul: „final verification of overall technical specifications”
  5. Angolul: „[the] so-called hypersonic weapon is not technologically ready”
  6. Angolos átírásban: „Yonhap”
  7. Angolul: Carnegie Endowment for International Peace
  8. Angolul: „a significant threat to regional stability”

Források

[edit | edit source]