Jump to content

Wn/hu/Észak-Korea amnesztiát hirdetett az államellenes bűncselekmények elkövetőinek

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Észak-Korea amnesztiát hirdetett az államellenes bűncselekmények elkövetőinek

2022. január 22., szombat

Az észak-koreai állam nemzetközi rádióadója, a Korea Hangja csütörtökön jelentette, hogy az ország vezetése amnesztiát hirdetett az „állam- és népellenes bűncselekmények” miatt elítélteknek. A rendeletet a néhai vezetők, Kim Ir Szen és Kim Dzsongil közelgő születésnapjainak alkalmából hozták.

Kim Ir Szen (balra) és Kim Dzsongil szobrai Phenjanban.
(fotó: Bjørn Christian Tørrissen)

A rádió szerint a Legfelsőbb Népi Gyűlés állandó bizottsága által hozott 820. rendelet január 30-ával lép életbe. A népi gyűlés az alkotmány szerint az „államhatalom legmagasabb szerve”.

A korábbi vezetők születésnapjai hivatalos ünnepnapok, amelyeken az elmúlt években grandiózus ünnepségeket tartottak: Kim Ir Szen április 15-i születésnapját a „Nap napja”, Kim Dzsongil február 16-i születésnapját pedig a „ragyogó csillag napja” névvel illetik.

A dél-koreai Korea Herald cikke szerint az amnesztiával a vezetés célja a „társadalmi egység megtámogatása a gazdasági nehézségek közepette”[1] és „a [jelenlegi] vezető, [Kim Dzsongun] iránti lojalitás erősítése”.[2] A lap a nehéz gazdasági helyzetet a COVID-19 miatti határzárral köti össze.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek North Korea offers amnesty to criminals, marking important holidays című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett szövegrészek eredeti nyelvükön[edit | edit source]

  1. Angolul: „to promote social unity amid economic hardships”
  2. Angolul: „to boost loyalty for the leader [Kim Jong Un]”

Források[edit | edit source]