Jump to content

Wn/hu/Az iraki parlament határozott az amerikai hadsereg kiutasításáról

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az iraki parlament határozott az amerikai hadsereg kiutasításáról
 
Helyesbítés — 2021.12.31.
 
A jelen cikk úgy fogalmaz, hogy a kiutasítás az amerikai csapatokra vonatkozik; a határozat azonban „azt célozza, hogy minden idegen csapatot kivonjanak Irakból”.[1]
 

2020. január 7., kedd

Vasárnap az iraki parlament határozatot hozott az amerikai csapatok kiutasításáról – a döntés előzménye a múlt heti amerikai légicsapás a Bagdadi Nemzetközi Repülőtéren, amelyben Kászim Szulejmáni életét vesztette. Az iraki külügy az esetet az „iraki szuverenitás súlyos megsértésének” nevezte.

A szavazást, amelynek eredménye nem kötelező érvényű, a kurd és szunnita képviselők is bojkottálták. A határozat a kormány jóváhagyására vár. Az amerikai NPR rádió szerint Ádil Abdel Mahdi ügyvivő miniszterelnök a csapatok kivonását javasolta.

Az Egyesült Államok vasárnapig nem jelentette, hogy kivonulást terveznének – kontingensük az Iszlám Állam (IÁ, másnéven ISIS) ellen harcoló nemzetközi különítmény része. A szavazásra reagálva Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő sajnálkozását fejezte ki: „amíg a mai döntés jogi következményei tisztázódnak, nyomatékosan javasoljuk az iraki vezetésnek, hogy gondolja át, mennyire fontosak az országaink közötti gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok, illetve hogy a nemzetközi koalíció munkájának folytatódjon az Iszlám Állam legyőzése érdekében.”[2]

A koalíció azután ment Irakba, hogy az Iszlám Állam már az ország harmadát elfoglalta. Hogy újbóli térnyerésének gátat szabjanak, az amerikai csapatok maradtak azután is, hogy az iraki kormány győzelmet hirdetett az IÁ felett.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Iraqi Parliament votes for expulsion of United States troops című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett mondatok eredeti nyelvükön

[edit | edit source]
  1. Angolul: „to work towards ending the presence of all foreign troops on Iraqi soil”
  2. Angolul: „While we await further clarification on the legal nature and impact of today's resolution, we strongly urge Iraqi leaders to reconsider the importance of the ongoing economic and security relationship between the two countries and the continued presence of the Global Coalition to Defeat ISIS”

Források

[edit | edit source]