Jump to content

Wn/hu/Megszakította kapcsolatát Amerikával a legnagyobb iraki szunnita párt

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megszakította kapcsolatát Amerikával a legnagyobb iraki szunnita párt

2008. október 29., szerda

Miután egy pénteki rajtaütésben egy ember meghalt és ötöt letartóztattak Irak legnagyobb szunnita pártja, az Iraki Iszlám Párt (IIP) megszakított mindenfajta hivatalos érintkezést a civil és katonai amerikai szervekkel egyaránt.

bélyegkép
bélyegkép

A pénteki Fallúdzsa melletti, a Halabsa területen történt rajtaütést, az iraki és az amerikai hadsereg közösen hajtotta végre. A párt szerint az amerikai erők öt férfit fogtak el, egyet pedig meggyilkoltak. Nyilatkozatuk szerint az akciónak politikai indítéka lehetett, mivel mind a hat férfi a szervezet tagja volt. Az IIP weboldalán megjelent nyilatkozat többek között tartalmazta azt is, hogy a meggyilkolt férfit „álmában ölték meg”, és hogy a kommunikációt addig szüneteltetik, míg nem kapnak „egy meggyőző magyarázatot arról, hogy mi történt, követve egy hivatalos bocsánatkéréssel”. Továbbá felszólította az illetékeseket, hogy büntessék meg a felelősöket, kárpótolják az áldozatokat és engedjék szabadon az öt őrizetbe vett személyt.

Az IIP támogatói szombaton tüntetést tartottak az akció ellen.

Az amerikai erők megerősítették egy férfi halálát és közölték, hogy őrizetbe vettek egy másik személyt. A közlemény szerint a lelőtt férfi tüzet nyitott a katonákra mielőtt lelőtték volna. A hadsereg közölte azt is, hogy az őrizetbe vett személy „egy körözött terrorista vezér volt, aki vélhetőleg útmenti robbanószerkezetek előállítását tanította társainak”.

Források[edit | edit source]