Jump to content

Wn/hu/Ma jelképesen újra ledől a berlini „fal”

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Ma jelképesen újra ledől a berlini „fal”

2009. november 9., hétfő

Állam- és kormányfők, világhírű művészek is részt vesznek a berlini fal leomlásának 20. évfordulójára rendezett mai berlini ünnepségen.

A Brandenburgi kapu, Berlin (2005)

Berlinben az évfordulós megemlékezések, rendezvények már egy héttel ezelőtt megkezdődtek. Az eseménysorozat csúcspontja a ma esti központi ünnepség lesz, melyre százezrek érkezését várják.

Az egykori fal nyomvonalán ezer nagyméretű, hungarocellből készült, színes dominót állítottak fel. A másfél kilométer hosszú, két és fél méter magas dominósort a ma esti ünnepség keretében döntik le. A szimbolikus „fal” első dominóját Lech Wałęsa, az egykori Szolidaritás mozgalom vezetője, volt lengyel államfő dönti majd el.

1989. november 9-én éjszaka a berlini fal keleti oldalán összegyűlt tömeg a beígért utazási könnyítésekre várva követelte a határok megnyitását. A fokozódó feszültség hatására az egyik határátkelőnél végül felnyittatták a sorompókat és a tömeg akadálytalanul vonult át Nyugat-Berlinbe. Ezzel a történelmi pillanattal kezdődött a német fővárost erőszakosan kettéválasztó, jelképpé vált fal lebontásának folyamata.

A berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából különféle kulturális programokat és tűzijátékot is szerveznek. Az esti ünnepség nyitókoncertjén a Brandenburgi kapunál Berlin város zenekara lép fel, a karmester Daniel Barenboim.

Az éjszakába nyúló eseményen a házigazda Angela Merkel mellett részt vesz Nicolas Sarkozy francia és Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Gordon Brown brit kormányfő, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, valamint több ismert meghívott között az egykori szovjet vezető, Mihail Gorbacsov is. Hazánkat az ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli.

Források[edit | edit source]