Jump to content

Wn/hu/Líbia és Svájc kész tárgyalni a vízumkérdésről

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Líbia és Svájc kész tárgyalni a vízumkérdésről

2010. február 19., péntek

A két fél külügyminiszterei – spanyol közvetítéssel, Olaszország és Málta felkérésére – több hónapnyi feszültség és diplomáciai csatározás után végre összeül, hogy rendezzék az ügyet. Az alpesi ország viszonya 2008 júliusában romlott meg Líbiával, amikor a svájci hatóságok két napra őrizetbe vették Moamer Kadafi líbiai államfő fiát és annak feleségét. A párra egy genfi luxusszálloda két alkalmazottja tett panaszt, akikkel állítólag megalázóan bántak. A vádat később visszavonták, az ügyet ejtették. Mindezek folyományaként azonban Líbia kiürítette svájci bankszámláit, mintegy 5 milliárd dollárt (azaz mintegy 3,8 milliárd eurót) vonva ki az országból. Az arab állam olajembargót hirdetett, majd bírósága – zavaros körülmények között, zárt tárgyaláson – elítélt két Líbiában letartóztatott svájci állampolgárt a helyi vízumrendelkezések megsértésére hivatkozva.

Svájc ezután 2009 novemberében a líbiai beutazás korlátozását kérte a schengeni országoktól. (Svájc maga is az övezet része.) Líbia válaszul kedd óta nem ad belépési engedélyt az övezet állampolgárai számára: az onnan érkezőket – akár korábban kiállított vízum birtokában is – visszafordítják a határról, ahogy azt nyolc máltaival már meg is tették kedden. A tripoli reptéren pedig vízumproblémára hivatkozva letartóztattak négy olasz állampolgárt. A Reuters információi szerint a britek továbbra is beutazhatnak. Az Európai Bizottság egyoldalú és elhamarkodott döntésnek titulálta a fejleményeket, megjegyezve hogy válaszul hasonló lépésre lehet számítani európai oldalról. Az olasz vélemény szerint a svájciaknak nem mindenki kárán kellene rendezniük ezt a vitát.

A német külügy egyik magas rangú hivatalnoka, Sawsan Chebli így kommentálta a fejleményeket: – Az EU Líbia legfontosabb kereskedelmi partnere, kivitelének legnagyobb hányada ide irányul. Ez kedvezőbb helyzetbe hozza az Uniót. Ugyanakkor egyes tagállamok, különösen pedig Olaszország szoros kapcsolatokat tart fenn Líbiával. Ezeket pedig nem is nagyon akarják kockára tenni. A korábbi esetek legalább is ezt mutatják, s most sem látszik változás. Kadafi pedig tudja, hogy az EU megosztható... Olaszország, amikor saját üzleti érdekeiről van szó, hajlamos figyelmen kívül hagyni a többiek érdekét.

Forrás[edit | edit source]

Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Libya and Switzerland to meet about visa bans című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.